Με βιοκαύσιμα θα μετακινούνται τα κρουαζιερόπλοια της Hurtigruten με σκοπό μέχρι το 2050 να έχουν 0% εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ειδικότερα, η νορβηγική εταιρία θέλει να προστατεύει το περιβάλλον χρησιμοποιώντας βιοκαύσιμα από νεκρά ψάρια και άλλα οργανικά απόβλητα.

Ads

Σύμφωνα με το φιλόδοξο αυτό πλάνο, ήδη έχουν επενδυθεί από την Hurtigruten 826 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα τριών ετών προκειμένου να ανανεωθούν τα 17 συνολικά κρουαζιερόπλοια της εταιρείας. Από αυτά, τα έξι λόγω παλαιότητας θα μετακινούνται όχι μόνο με τη βοήθεια βιοκαυσίμων αλλά και μπαταριών που θα συλλέγουν ενέργεια.

Σημειώνεται, ότι τα βαρέα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται στις θαλάσσιες μεταφορές είναι ακόμη πιο ρυπογόνα από τα καύσιμα για τα οχήματα χερσαίας μεταφοράς, που εκπέμπουν θείο και άλλες μολυσματικές ουσίες.

Η μετάβαση των πλοίων στη χρήση βιοαερίου θα μειώσει τους ρύπους και θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ads

«Μιλάμε για πηγή ενέργειας από οργανικά απόβλητα που έρχονται είτε από νεκρά ψάρια, είτε από τον γεωργικό κλάδο ή ακόμα και από δάση. Οι αλλαγές στον Αρκτικό Κύκλο τα τελευταία 20-30 χρόνια δεν προκλήθηκαν από τις εκπομπές διοξειδίου του Αρκτικού, αλλά είναι προφανές ότι οι συνέπειες επηρεάζουν όλο τον κόσμο και πρώτα την Αρκτική. Οι εργαζόμενοί μας βλέπουν σκουπίδια στους παγετώνες» δήλωσε ο CEO της Hurtigruten, Daniel Skjeldam και τόνισε πως κύριος σκοπός της εταιρείας είναι να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.