Μια νέα τάση έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χρήστες να μετατρέπουν τους εαυτούς τους σε μικροσκοπικές κούκλες και φιγούρες δράσης χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT και το Copilot.
Το φαινόμενο έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον, αλλά παράλληλα εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη χρήση δεδομένων.
Η διαδικασία δημιουργίας μιας AI κούκλας είναι απλή στην εκτέλεση αλλά πολύπλοκη στη λειτουργία της. Οι χρήστες ανεβάζουν μια φωτογραφία τους σε ένα εργαλείο AI, συνοδευόμενη από λεπτομερείς οδηγίες για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οι οδηγίες αυτές περιλαμβάνουν από τα αξεσουάρ που θέλουν να εμφανίζονται μέχρι τη συσκευασία που θα περιέχει την κούκλα, συχνά μιμούμενη δημοφιλή παιχνίδια όπως η Barbie.
Πολλοί χρήστες προσθέτουν το όνομά τους, το επάγγελμά τους και προσωπικές επιλογές ενδυμασίας. Ωστόσο, το σύστημα δεν είναι τέλειο – πολλοί έχουν μοιραστεί διασκεδαστικά λάθη όπου οι φιγούρες δράσης δεν μοιάζουν καθόλου με το πρωτότυπο.
Η τάση έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών και εμπορικών σημάτων.
Εταιρείες ομορφιάς όπως η Mario Badescu και ακόμη και τα Royal Mail έχουν υιοθετήσει αυτή την τεχνική για τις διαφημιστικές τους καμπάνιες.
Σύμφωνα με την Τζασμίν Έντμπεργκ, κύρια αναλύτρια κοινωνικών μέσων στην eMarketer που μίλησε στο BBC, η τεχνητή νοημοσύνη έχει καταστήσει ευκολότερη και ταχύτερη τη δημιουργία τάσεων. Ωστόσο, αυτή η ευκολία μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερο κορεσμό και ενόχληση των χρηστών.
Παρά τον φαινομενικά αθώο χαρακτήρα της, η τάση έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Το περιβαλλοντικό κόστος
Η καθηγήτρια Τζίνα Νεφ του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου επισημαίνει ότι το ChatGPT καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, με τα κέντρα δεδομένων να καταναλώνουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια ετησίως από ότι 117 χώρες μαζί.
Ο Λανς Ουλάνοφ, αρχισυντάκτης του TechRadar στις ΗΠΑ, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχουμε ένα αστείο στο σπίτι μου ότι κάθε φορά που δημιουργούμε ένα από αυτά τα AI memes, σκοτώνουμε ένα δέντρο».
Παρότι υπερβολικό, το σχόλιο υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο συνειδητή χρήση της τεχνολογίας AI.
Επιπλέον, έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τη χρήση δεδομένων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα στη δημιουργία αυτών των εικόνων. Η καθηγήτρια Νεφ χαρακτηρίζει το «ChatGPT Barbie» ως «τριπλή απειλή για την ιδιωτικότητα, τον πολιτισμό και τον πλανήτη μας».
Η Τζο Μπρόμιλοου, διευθύντρια κοινωνικών μέσων και influencer στην PR και δημιουργική εταιρεία MSL UK, θέτει το ερώτημα: «Αξίζει πραγματικά ένα χαριτωμένο, αστείο αποτέλεσμα;».
Η χρονοβόρα διαδικασία
Η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα, με πολλαπλές προσπάθειες για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Συχνά παρατηρούνται προβλήματα με την ακρίβεια των χαρακτηριστικών, όπως το χρώμα των ματιών ή η ηλικιακή απεικόνιση.
Η καθυστέρηση στη δημιουργία κάθε έκδοσης, πιθανώς λόγω της μεγάλης δημοτικότητας, καθιστά τη διαδικασία απαιτητική για μια παροδική τάση.
Τελικά, η ερώτηση που τίθεται είναι εάν η υπολογιστική ισχύς που αφιερώνεται σε αυτή την τάση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πιο ουσιαστικούς σκοπούς, δεδομένων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της ενεργειακής κατανάλωσης που συνεπάγεται, όπως καταλήγει το ρεπορτάζ του BBC.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >