Αμερικανοί επιστήμονες στα Everglades της Φλόριντα επιστρατεύουν… κροκόδειλους και αλιγάτορες στον αγώνα τους να διατηρήσουν την εύθραυστη ισορροπία των υγροτόπων. Οι επιστήμονες για πρώτη φορά προχώρησαν στην εμφύτευση δορυφορικών τσιπ στα μεγαλόσωμα ερπετά προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για τη φύση αλλά και τα ίδια τα ζώα που απειλούνται καθημερινά όλο και περισσότερο.

Ads

Έτσι, ενώ οι κροκόδειλοι θα διανύουν τα διαφορετικά μέρη του εκτενούς εθνικού πάρκου, το τσιπάκι τους θα στέλνει πίσω στους επιστήμονες πληροφορίες για τις αλλαγές στο οικοσύστημα και τον αντίκτυπο αυτών στο μέγεθός τους ενώ θα αποκαλύψουν και τις προτιμώμενες διαδρομές των ιδιότυπων αυτών πρακτόρων.

Οι πληροφορίες μεταφέρονται μέσω δορυφόρου σε μια εφαρμογή υπολογιστή που χρησιμοποιεί το Google Maps για να παρακολουθούν τις κινήσεις των ζώων, τα οποία αιχμαλωτίζονται και στη συνέχεια απελευθερώνονται σε ομάδες περίπου 15 ατόμων τη φορά.

Οι οικολόγοι εκτιμούν ότι υπάρχουν μεταξύ 500 και 1.200 κροκοδείλους στην περιοχή. Οι κροκόδειλοι διακρίνονται από τους αλιγάτορες από το στενότερο ρύγχος τους και τα εκτεθειμένα δόντια τους στη Νότια Φλόριντα.

Ads

Τα ζώα, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν και να φτάσουν τα 15 πόδια (4,5 μέτρα) μήκος και ζυγίζουν μέχρι και 200 κιλά, έχουν μειωθεί σε αριθμό τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της απώλειας του οικοτόπου, της παράνομης λαθροθηρίας και της ρύπανσης των υδάτων.

Όπως και πολλά είδη πουλιών που κατοικούν στα Everglades, η τύχη των αλιγατόρων και των κροκοδείλων είναι στενά συνδεδεμένη με τα επίπεδα των υδάτων, τα οποία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον εφοδιασμό τους σε τρόφιμα σημειώνουν οι επιστήμονες.

Η πτώση της στάθμης των υδάτων έχει ως αποτέλεσμα λιγότερα φυτά τα οποία είναι απαραίτητα για τη δημιουργία φωλιών και προσφέρουν καταφύγιο, καθώς και λιγότερα ψάρια για να τραφούν τα μεγαλύτερα ζώα όπως τα πουλιά και τα ερπετά.

Ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’40 στο Everglades οι φωλιές των πουλιών έφταναν τις 500.000 ετησίως, πλέον οι επιστήμονες εκτιμούν οτι δεν ξεπερνούν τις 30.000-50.000 ετησίως.

Οι οικολόγοι φοβούνται ότι οι περικοπές του προϋπολογισμού θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις προσπάθειες για τη διατήρηση των υγροτόπων, με ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο να επισκέπτονται το Εθνικό Πάρκο Everglades.