Η ελαφριά ηλεκτρική διέγερση του πρόσθιου κροταφικού λοβού του εγκεφάλου μπορεί να δώσει σε κάποιον που βρίσκεται υπό ψυχολογική πίεση μία «αναλαμπή» έμπνευσης και διαύγειας, σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες. Σε μελέτη τους, υποστηρίζουν ότι εθελοντές που δέχθηκαν το «εγκεφαλικό ηλεκτροσόκ» είχαν τρεις φορές καλύτερες επιδόσεις από εκείνους που δεν το δέχτηκαν στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων.

Ads

Ο Richard Chi και ο Allan Snyder από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, εξήγησαν ότι συχνά είναι δύσκολο για κάποιους ανθρώπους να είναι δημιουργικοί καθώς τείνουν να ακολουθούν πρακτικές που έχουν ξαναχρησιμοποιήσει στο παρελθόν και είχαν αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους ίδιους, η ηλεκτρική διέγερση μπορεί να ενεργοποιήσει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την παραγωγή δημιουργικών σκέψεων και βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων.

Ειδικότερα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα με 60 εθελοντές, ηλικίας 18-38, οι οποίοι καλούνταν να λύσουν μαθηματικούς γρίφους με τους αριθμούς να αποτελούνται από σπίρτα. Για παράδειγμα, τους έδιναν τα σπίρτα που σχημάτιζαν την εξής μαθηματική με λατινικούς αριθμούς: III=IX- I. Εκείνοι με τη σειρά τους έπρεπε να ρυθμίσουν τα σπίρτα ως εξής: III=IV-I. Οι εθελοντές κλήθηκαν να λύσουν 27 αντίστοιχους γρίφους, έτσι ώστε να συνηθίσουν στη διαδικασία.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα διοχετεύθηκε ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλό τους διά μέσου του πρόσθιου κροταφικού λοβού. Στη δεύτερη ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία αλλά χωρίς στην πραγματικότητα να διοχετευθεί ρεύμα. Έπειτα κλήθηκαν να λύσουν δύο ακόμα γρίφους.

Ads

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν υποστεί το «ηλεκτροσόκ» είχαν τρεις φορές καλύτερες επιδόσεις από τους άλλους. Βέβαια η διαύγεια που επετεύχθη είχε περιορισμένη διάρκεια (περίπου μία ώρα). Σύμφωνα με τον Snyder η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ατόμων που έχουν υποστεί εγκεφαλικές βλάβες και αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, όπως οπτικές διαταραχές.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο ηλεκτρονικό περιοδικό Plos One.