Μία έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Γιαννακουδάκη, χαρτογραφεί τις ικανότητες των δύο φύλων αλλά και τις εν γένει διαφορές τους. Η έρευνα διήρκεσε 15 χρόνια και εξέτασε δείγμα 10.500 νέων ηλικίας 14 έως 24 ετών.

Ads

Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι οι γυναίκες διαθέτουν ηγετικές ικανότητες. Μάλιστα σε ορισμένους εργασιακούς τομείς -όπως η μετάδοση γνώσης και η εκπαίδευση- «υπερτερούν ιδιαίτερα» σε ηγετικά πόστα, έναντι των ανδρών συναδέλφων τους.

Επιπλέον, από την έρευνα προκύπτει ότι ο μέσος χρόνος, που απαιτεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος για επεξεργασία δεδομένων και λήψη αποφάσεων, κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα για τα δύο φύλα, αλλά αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία.

Το γεγονός αυτό συναρτάται, όπως εξηγεί ο κ. Γιαννακουδάκης, με το ότι οι πιο νέοι είναι και πιο ανυπόμονοι, ενώ με την πάροδο του χρόνου ο άνθρωπος γίνεται πιο προσεκτικός και αφιερώνει περισσότερο χρόνο στις απαντήσεις που δίνει.

Ads

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ακόμη ότι κάθε φύλο προτιμά συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Κατά σειρά προτίμησης οι άνδρες επιλέγουν : υπολογιστές (58,2%), φυσικές επιστήμες (52,7%), μηχανολογία (51,5%), περιβάλλον (51,4%), εκπαίδευση (51,4%) και αθλητικά, ασφάλεια, μαθηματικά, αρχιτεκτονική, επιστήμες ζωής, νομικά, υπηρεσίες, οικονομία και κοινωνικές επιστήμες, γεωργία, υγεία, επικοινωνία, τέχνες και ανθρωπιστικές επιστήμες (σε μικρότερα ποσοστά).

Τα αντίστοιχα επαγγέλματα για τις γυναίκες είναι εκπαίδευση (64,6%), υπηρεσίες (58,4%), κοινωνικές επιστήμες (50,8%), τέχνες (48,3%), επικοινωνία (47,9%), νομικά (47,3%), αθλητικά, περιβάλλον, αρχιτεκτονική, επιστήμες ζωής, ανθρωπιστικές επιστήμες και υγεία, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, γεωργία, οικονομία, ασφάλεια, υπολογιστές και μηχανολογία.

Σχετικά με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά, η έρευνα δείχνει ότι άνδρες και γυναίκες είναι εξίσου ειλικρινείς. Οι πρώτοι δίνουν αληθείς απαντήσεις σε ποσοστό 81,4% και οι δεύτερες σε ποσοστό 82,2%, ωστόσο οι άνδρες εμφανίζονται πολύ πιο πρακτικοί και αρκετά πιο ερευνητικοί από τις γυναίκες, οι οποίες υπερτερούν σε κοινωνικότητα και καλλιτεχνική φύση.

Τέλος, στην «επιχειρηματικότητα» τα δύο φύλα εμφανίζουν το ίδιο ποσοστό και «κοντινά» ποσοστά συμβατικότητας.