Τα πλούσια και φωτεινά χρώματα στα φτερά των πεταλούδων μπορεί να καταστήσουν αδύνατη την αντιγραφή χαρτονομισμάτων, υποστηρίζουν πλέον Βρετανοί επιστήμονες. Ευτυχώς οι επιστήμονες δεν προτείνουν το… μάδισμα των όμορφων εντόμων, αλλά με την ειδική νανοτεχνολογία που διαθέτουν θα επιχειρήσουν πλέον να αντιγράψουν τη νανο-δομή από τα φτερά των τροπικών πεταλούδων του είδους Papilio blumei που ζει μόνο στο νησί Σουλαβέζι της Ινδονησίας και η οποία παράγει ανάλογους χρωματικούς ιριδισμούς.

Ads

Οι ερευνητές του ιστορικού Εργαστηρίου Cavendish του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου Cambridge, υπό τον Ματίας Κόλε, σε έρευνα που παρουσίασαν στο περιοδικό «Nature Nanotechnology», σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, σκοπεύουν με την χρήση ειδικών νανο-τεχνικών να κατασκευάσουν τη νανο-δομή των πεταλούδων Papilio blumei, για να καταστήσουν σχεδόν αδύνατη την παραχάραξη των χαρτονομισμάτων, αφού η ενσωμάτωση αυτής της ιριδίζουσας δομής στα χαρτονομίσματα ή σε άλλα αντικείμενα (π.χ. πιστωτικές κάρτες ή διαβατήρια), σύμφωνα με τους ερευνητές, θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την παραχάραξή τους.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να μιμηθούν τα μοτίβα του ιριδισμού του φωτός που παράγουν οι πεταλούδες, όμως αυτή τη φορά το πέτυχαν στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό τεχνικών νανο-παραγωγής. «Ξεκλειδώσαμε ένα από τα μυστικά της φύσης και συνδυάσαμε αυτή τη γνώση με εξελιγμένες μεθόδους νανο-κατασκευής, ώστε να μιμηθούμε τα πολύπλοκα οπτικά μοτίβα που υπάρχουν στη φύση… Αυτές οι τεχνητές δομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κρυπτογράφηση πληροφοριών σε οπτικές δομές πάνω σε χαρτονομίσματα ή άλλα πολύτιμα είδη, ώστε να τα προστατεύσουμε από την πλαστογράφηση», δήλωσε ο δρ. Κόλε.

Η τεχνική πρέπει να τελειοποιηθεί, σημείωσε ο ερευνητής, όμως στο μέλλον μπορεί τα χαρτονομίσματα και τα διαβατήρια να φέρουν πάνω τους νέα βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, που θα βασίζονται στα φτερά των πεταλούδων και τους ιριδισμούς τους.

Ads

*Στη φωτογραφία, πεταλούδα του είδους Papilio blumei