Ένα εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το βράδυ της Παρασκευής, 27 Ιουλίου. Πρόκειται για το «ματωμένο φεγγάρι», την ολική έκλειψη Σελήνης.

Ads

Η NASA ενημέρωσε ότι θα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική έκλειψη του αιώνα μας. Το ματωμένο φεγγάρι εμφανίζεται μεγάλο στον ουρανό, έχοντας μια πορτοκαλί απόχρωση λόγω του φωτός του ήλιου που μπλοκάρεται από τη σκιά της Γης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 21:24 μέχρι τις 22:30. Μετά τις 22:30 ο Σεληνιακός δίσκος θα αλλάζει χρώμα σε κίτρινο-χαλκοπορφυρό και μέχρι τις 23:22 το χρώμα της Σελήνης θα μετατραπεί σε βαθύ κόκκινο-μπορντό.

Το σπάνιο φαινόμενο θα είναι ορατό σχεδόν από όλη την Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία, την Αφρική και από κάποια μέρη της Νότιας Αμερικής.

Ads

Σημειώνεται, ότι το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης θα είναι ανοικτό για το κοινό και με την συνδρομή των ερασιτεχνών αστρονόμων της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης με τα φορητά τους τηλεσκόπια, θα γίνει παρατήρηση του φαινομένου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 20:00 μέχρι τις 24:00.