Επιστήμονες από την Αίγυπτο αποκάλυψαν με μία ψηφιακή μέθοδο λείψανα του Φαραώ Αμένωφι του Α, βρίσκοντας με αυτό τον τρόπο εντυπωσιακές λεπτομέρειες για τη ζωή και τον θάνατο του Αιγύπτιου βασιλιά, για πρώτη φορά μετά την ανακάλυψη της μούμιας το 1881.

Ads

Η μούμια παρά το γεγονός ότι βρέθηκε το 19ο αιώνα δεν έχει ανοιχθεί ακόμη, ούτε έχουν εξεταστεί τα λείψανά της, λόγω του ότι είναι πολύ εύθραυστη. Με τη χρήση ωστόσο μη επεμβατικής ψηφιακής τεχνολογίας, οι Αιγύπτιοι επιστήμονες αξιοποίησαν την τρισδιάστατη τομογραφία, σκανάροντας τη μούμια ηλικίας 3.500 χρόνων και μελετώντας το περιεχόμενό της. 

Η δρ Σαχάρ Σαλέεμ, καθηγήτρια ακτινολογίας στη σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου του Καΐρου και επικεφαλής της έρευνας εξήγησε σχετικά με την έρευνα ότι «Μέσω ψηφιακού ξετυλίγματος… της μούμιας και αφαιρώντας τα εικονικά στρώματα -τη μάσκα, τους επιδέσμους, την ίδια τη μούμια- καταφέραμε να μελετήσουμε με πρωτοφανή λεπτομέρεια αυτόν τον καλά διατηρημένο Φαραώ». 

Όσον αφορά τα ευρήματα η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι ο Αμένωφις ήταν περίπου 35 ετών όταν πέθανε και είχε ύψος 169 εκατοστά. Είχε κάνει περιτομή και είχε υγιή οδοντοστοιχία. Μέσα στα υφάσματα μουμιοποίησης βρέθηκαν περίπου 30 φυλαχτά και ένα χρυσό ζωνάρι.

Ads

Η Σάλεεμ αναφέρει, επίσης,  ότι «Ο Αμένωφις Α φαίνεται πως έμοιαζε στον πατέρα του», καθώς είχε  στενό πηγούνι και μικρή μύτη, σγουρά μαλλιά και ελαφρώς πεταχτά δόντια της άνω σιαγόνας. Ωστόσο, η ψηφιακή μελέτη των επιστημόνων δεν διαπίστωσε τραύματα ή κάποιου είδους παραμορφώσεις που να μαρτυρούν την αιτία θανάτου του.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η μούμια είχε υποστεί αρκετά τραύματα μετά θάνατον, πιθανότατα από συλητές του τάφου. Ο ίδιος ο τάφος του Φαραώ δεν βρέθηκε ποτέ. Αντ’ αυτού η μούμια του ανακαλύφθηκε το 1881 σε περιοχή του Λούξορ που είναι γνωστό πως αξιωματούχοι της 21ης Δυναστείας έκρυβαν μούμιες βασιλέων και ευγενών για να τις προστατεύσουν από τους ληστές.

Ο Αμενώφις κυβέρνησε την Αίγυπτο για περίπου 21 χρόνια μεταξύ 1525 και 1504 π.Χ.