Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης των SpaxeX, Tesla και Twitter, Έλον Μασκ, επενδύει ξανά στην τεχνητή νοημοσύνη, ιδρύοντας το «αντίπαλον δέος» της OpenAI -η εταιρεία πίσω από το ChatGPT– την X.AI.

Ads

Τα σχετικά έγγραφα κατατέθηκαν στη Νεβάδα στις 9 Μαρτίου, με διευθυντή το δεξί χέρι του Μασκ, Τζάρεντ Μπέρτσαλ, ο οποίος θεωρείται ο βασικός «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας για το Twitter.

Ο Μασκ έχει επανειλημμένα εκφράσει δημόσια τις επιφυλάξεις του για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, προ και μετά ChatGPT. Στα τέλη Μαρτίου ζήτησε πλήρη παύση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης επικαλούμενος «κινδύνους για την κοινωνία» που, όπως λέει, εγκυμονεί η τεχνολογία.

Το ChatGPT έχει οδηγήσει σε μια έντονη διαμάχη την Google και τη Microsoft, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, ενσωματώνοντας το λογισμικό στο πρόγραμμα περιήγησης Bing. Η Google απάντησε με το δικό της εργαλείο Bard, αν και εργαζόμενοι της εταιρείας επέκριναν τη διοίκηση για βιαστική παρουσίαση.

Ads

«Τους τελευταίους μήνες τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης έχουν εγκλωβιστεί σε έναν ανεξέλεγκτο αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση όλο και πιο ισχυρών ψηφιακών μυαλών που κανείς -ούτε καν οι δημιουργοί τους- δεν μπορεί να κατανοήσει, να προβλέψει ή να ελέγξει αξιόπιστα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η επιστολή που συνυπέγραψε ο Μασκ μαζί με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων τεχνητής νοημοσύνης και στελεχών της βιομηχανίας.

«Είμαι ακόμα σε σύγχυση ως προς το πώς ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στον οποίο δώρισα περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια έγινε με κάποιο τρόπο ένας κερδοσκοπικός οργανισμός αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν αυτό είναι νόμιμο, γιατί δεν το κάνουν όλοι;», ανέφερε ο Μασκ σε μια από τις πρόσφατες αναρτήσεις του στο Twitter εναντίον της θυγατρικής της OpenAI, OpenAI Limited Partnership.

Ο Μασκ ήταν συνιδρυτής της OpenAI το 2015, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, αλλά εγκατέλειψε την εταιρεία το 2018 μετά από μια εσωτερική «διαμάχη εξουσίας». Ένας από τους λόγους που είχε αποφασίσει να συνιδρύσει την OpenAI ήταν ότι «η Google δεν έδινε αρκετή προσοχή στην ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης».

*Με πληροφορίες από Guardian, FT, The Hill