Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον δημοσίευσαν στην εφημερίδα «Journal of Neural Engineering» πώς μπορούν να εμφυτεύσουν αισθητήρες στο κέντρο ομιλίας του ανθρώπινου εγκεφάλου οι οποίοι με την αναγνώριση κάποιων επιφωνημάτων «κινούν» το ποντίκι του υπολογιστή.

Ads

Υπάρχουν συστήματα που μπορούν να διαβάσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου όπως για παράδειγμα με τη χρήση ειδικών ακουστικών. Καμία όμως δεν είναι τόσο ακριβής όσο αυτή που χρησιμοποιεί το κέντρο ομιλίας του εγκεφάλου για τον έλεγχο του υπολογιστή.

Πρόκειται για μια καινοτόμο τεχνική που ονομάζεται electrocorticography (ECOG), η οποία επιτρέπει στους επιστήμονες να αξιοποιήσουν τη δραστηριότητα του εγκεφαλικού φλοιού χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια. Αυτά περιέχονται μέσα σε μαξιλάρια που τοποθετούνται κάτω απο το κεφάλι του ατόμου αλλα και στην επιφάνεια του εγκεφάλου του. Κατ’αυτόν τον τρόπο μπορεί να ελέγχει κανείς το ποντίκι του υπολογιστή του λέγοντας μόνο κάποια επιφωνήματα.

Όλη αυτή η εξέλιξη της τεχνολογίας μοιάζει απίστευτη και οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κανένας κινδυνος για την υγεία. Πολύ πιθανόν σε λίγο καιρό να μη χρειάζεται ούτε καν να μιλήσει κανείς για να σερφάρει στο ίντερνετ…

Ads