Τη δική της online εγκυκλοπαίδεια – στα πρότυπα της Wikipedia – απέκτησε από σήμερα η κουβανική κυβέρνηση, με στόχο την προβολή των δικών της απόψεων για τον κόσμο και την ιστορία.

Ads

Η νέα ισπανόφωνη ιστοσελίδα ανέβηκε επίσημα σήμερα στο διαδίκτυο στη διεύθυνση ecured.cu. Σύμφωνα με το site, στόχος είναι η διάδοση της γνώσης χωρίς κανένα κίνητρο κέρδους.

Η ανανεώσεις θα επιτρέπονται έπειτα από έγκριση των υπευθύνων της ιστοσελίδας, χωρίς να έχει διευκρινιστεί το ποιος ακριβώς λειτουργεί το νέο εγχείρημα.

Η Wikipedia δημιουργήθηκε το 2001 στις ΗΠΑ και αποτελεί μια πολύγλωσση, ελεύθερου περιεχομένου ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια. Επιτρέπει συντακτικές αλλαγές σε όλους τους αναγνώστες της, παρότι σε περίπου 2.000 αμφιλεγόμενα άρθρα έχουν τεθεί περιορισμοί. Έχει περισσότερες από 3,5 καταχωρήσεις στη Βρετανία, 682.000 στην Ισπανία, και σχεδόν 78 εκατ. επισκέπτες το μήνα.

Ads

Σύμφωνα με το Ecured, το τελευταίο αναπτύχθηκε «για να δημιουργήσει και να διαδώσει τη γνώση από όλους και για όλους από την Κούβα και με τον κόσμο».

Στην καταχώρηση για τις ΗΠΑ, η τελευταία περιγράφεται ως «η αυτοκρατορία της εποχής μας, η οποία ιστορικά έχει καταλάβει με τη βία εδάφη και φυσικές πηγές από άλλα έθνη, για να τα διαθέσει στους επιχειρηματίες της και τα μονοπώλια. Καταναλώνει το 25% της ενέργειας που παράγεται στον πλανήτη και παρά τον πλούτο της, περισσότερο από το 1/3 του πληθυσμού της δεν έχει εξασφαλισμένη ιατρική περίθαλψη».

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ ήθελαν πάντα να καταλάβουν το νησί. Οι Αμερικανοί ηγέτες βλέπουν την Κούβα «όπως εκείνοι που θαυμάζουν ένα πανέμορφο φρούτο που θα καταλήξει στα χέρια τους».

Ο Φιντέλ Κάστρο, τον οποίο διαδέχτηκε στην ηγεσία της χώρας ο αδερφός του Ραούλ το 2008, «γράφει και συμμετέχει στον αγώνα των ιδεών σε παγκόσμιο επίπεδο και επηρεάζει σημαντικές και στρατηγικές αποφάσεις της Επανάστασης»>

Την ίδια στιγμή, ο Ραούλα Κάστρο περιγράφεται ως «επαναστατικός μαχητής, πολιτικός ηγέτης, σημαίνων πολιτικός και στρατιωτικός αρχηγός».