Μια ομάδα δραστήριων ανθρώπων δημιούργησαν ένα δίκτυο για τη συλλογή δεδομένων για τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην Ιαπωνία. Ο λόγος; Αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Ιαπωνίας βρίσκονται αντιμέτωποι, όχι μόνο με τις εικόνες καταστροφής και τις συνέπειες από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, αλλά κυρίως με το φόβο ενός αόρατου εχθρού, της ραδιενέργειας που εκλύεται από το κατεστραμμένο εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Όσον αφορά τις πληροφορίες για τα επίπεδα της ραδιενέργειας, αυτές πρέπει να είναι έγκαιρες και ακριβείς κάτι που μέχρις στιγμής δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Ads

Σε γενικές γραμμές οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στις εν λόγω πληροφορίες. Ο Toshikatsu Watanabe που ζει περίπου 60 χλμ μακριά από το κατεστραμμένο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι «σέβεται την τοπική αυτοδιοίκηση» αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν παρέχει αρκετές πληροφορίες». Επιπλέον τονίζει ότι οι εντεταλμένοι υπάλληλοι που έρχονται από το Τόκιο στην περιοχή προκειμένου να κάνουν μετρήσεις, κάνουν λήψη των στοιχείων και φεύγουν χωρίς, όπως επισημαίνει «να μοιράζονται τις πληροφορίες με τους κατοίκους».

Μέσα σε κλίμα δυσπιστίας για την κυβέρνηση και τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης της Φουκουσίμα από την Τepco, διάφορες ομάδες έχουν προχωρήσει σε μετρήσεις της ραδιενέργειας, ωστόσο, παρά τις καλύτερες των προθέσεων, οι μετρήσεις είναι αποσπασματικές και όχι εύκολα κατανοητές.

Δεδομένης της καταστροφής πάντως στην Ιαπωνία εκτινάχθηκε κάθε είδους ακτιβισμός. Εθελοντές που βοηθούν τους ανθρώπους να επαναφέρουν τα σπίτια τους μετά το τσουνάμι, υποστηρικτές τις πράσινης ενέργειας που διαδηλώνουν στα γραφεία της Tepco καθώς και ομάδες ακτιβιστών οι οποίοι με φορητές συσκευές καταγράφουν τα επίπεδα της ραδιενέργειας.

Ads

«Ήμασταν απογοητευμένοι από τις πληροφορίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης, από την πληροφόρηση που παρείχε η Tepco και η κυβέρνηση» δηλώνει στον Al Jazeera, ο Sean Bonner, ένας από τους συνιδρυτές της Safecast.org, το οποίο σήμερα μερικώς αυτοχρηματοδοτούμενο και μερικώς χρηματοδοτούμενο από δωρεές. «Οι πληροφορίες ήταν αναξιόπιστες, δεν ενημερώνονταν επαρκώς και δεν υπήρχε τρόπος να τις ελέγξεις. Έτσι ξεκινήσαμε να σκεφτόμαστε: Τι θα συμβεί αν πάμε μόνοι μας να κάνουμε τις μετρήσεις και να πάρουμε τους αριθμούς;»

Έτσι από το πουθενά, μια ομάδα ατόμων από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα δίκτυο που διανέμει μετρητές για ομάδες πολιτών που μετρούν τα επίπεδα ραδιενέργειας συστηματικά και κατόπιν ενημερώνει τον κόσμο «φορτώνοντας» τα στοιχεία στο site του Safecast. Με στοιχεία από συμπληρωματικές πηγές, ο Bonner τονίζει ότι το Safecast φιλοδοξεί να σχηματίσει «μια πιο αξιόπιστη εικόνα για το τι συμβαίνει».

Το Safecast διαθέτει σήμερα περίπου 30 μετρητές, ενώ έχει παραγγείλει τα υλικά για να κατασκευάσει άλλους 300. Ο Bonner υποστηρίζει ότι το σχέδιό τους είναι να έχουν διαθέσιμες 600 μονάδες συλλογής στοιχείων εντός έξι μηνών.

Το Safecast διευκρινίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν προσπαθεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης, αν όμως όλα έβαιναν καλώς τότε το έργο της κοινότητας δεν θα ήταν αναγκαίο. «Δεν ξέρουμε τι μετρά ή πως το μετρά η κυβέρνηση. Αν δεν έχεις αυτές τις πληροφορίες είναι πολύ δύσκολο να θέσεις ένα πλαίσιο» υποστηρίζει ο Pieter Franken, εκπρόσωπος του Safecast από την πλευρά της Ιαπωνίας. «Δεν γνωρίζουμε καν αν πρόκειται για μετρήσεις εντός ή εκτός του κτιρίου» υπογραμμίζει και επισημαίνει επιπλέον ότι πολλές από τις αναλύσεις που προσφέρουν οι εμπειρογνώμονες για το θέμα της ακτινοβολίας φαίνεται να δίνουν αντιφατικές πληροφορίες.

Οι άνθρωποι όμως θα πρέπει να γνωρίζουν αν το μέρος που ζουν ή τα τρόφιμα που καταναλώνουν είναι ασφαλή. «Η ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη του πλήθους προκειμένου να πάρουμε τα δεδομένα των μετρήσεων» καταλήγει ο Franken.