Όσες περισσότερες παρτίδες πόκερ κερδίσεις, τόσα περισσότερα χρήματα θα χάσεις, υποστηρίζει η εργασία του διδακτορικού φοιτητή κοινωνιολογίας Kyle Siler του πανεπιστημίου Cornell, ο οποίος μελέτησε 27 εκατομμύρια παρτίδες πόκερ στο διαδίκτυο.

Ads

Η εργασία του Siler, η οποία δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο στο διαδικτυακό περιοδικό Journal of Gambling Studies, δεν ασχολήθηκε αποκλειστικά με το πόκερ. Βασικός στόχος του φοιτητή ήταν η ανάλυση της διαχείρισης του κινδύνου, της ανταμοιβής και του ξεπληρώματος από τον άνθρωπο. Το πόκερ ήταν ιδανικό για την παροχή σχετικών πληροφοριών και ειδικότερα στο διαδίκτυο, λόγω της πληθώρας και της εύκολης πρόσβασης στις πληροφορίες, όπου εκατομμύρια ανθρώπων μπορούν να παίζουν ταυτόχρονα και οι αλληλεπιδράσεις μπορούν εύκολα να παρατηρηθούν και να καταγραφούν.

Για τη συγκέντρωση των πληροφοριών, ο φοιτητής χρησιμοποίησε ένα λογισμικό με το όνομα PokerTracker και το καθοδήγησε ώστε να συγκεντρώσει και να αντιπαραβάλλει τις πληροφορίες σε μικρού, μεσαίου και μεγάλου ρίσκου παιχνίδια. Για να αποφύγει τουλάχιστον ορισμένες εξωγενής μεταβλητές, περιόρισε τα παιχνίδια σε no-limit Texas Hold ‘Em με 6 παίκτες.

Στην πορεία της παρατήρησης, ο Siler ανακάλυψε την ιδιόμορφα αντίστροφη σχέση μεταξύ του αριθμού των κερδισμένων παρτίδων και του μεγέθους του χαμένου ποσού. Παρατήρησε επίσης ότι ήταν οι αρχάριοι εκείνοι που έχαναν τα περισσότερα.

Ads

Η αιτία του παράδοξου αποτελέσματος ήταν εμφανής: Η πλειοψηφία των παιχνιδιών που κέρδιζαν αρχικά οι παίκτες ήταν για σχετικά μικρά ρίσκα. Όσο περισσότερο έπαιζαν όμως, αποκτούσαν και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, οπότε αύξαναν οι πιθανότητες να βγουν εκτός παιχνιδιού από μία ή ελάχιστες παρτίδες. «Οι άνθρωποι παραβλέπουν τις συχνές μικρές νίκες απέναντι στις περιστασιακές μεγάλες ήττες», τονίζει ο ίδιος ο Siler.

Ποιο είναι όμως το ενδιαφέρον της έρευνας για κάποιον που δεν παίζει πόκερ; Οι επενδύσεις, η οδήγηση, η αγορά ενός μεγαλύτερου σπιτιού και το να διασχίζεις το δρόμο είναι ενέργειες που περιλαμβάνουν ευδιάκριτα ρίσκα και αβέβαια αποτελέσματα. Όσο μικρότερο είναι το κέρδος που παίρνεις από μια μικρή επένδυση στο χρηματιστήριο, τόσο πιθανότερο είναι να κάνεις ή να χάσεις μια μεγάλη επένδυση. Όσο περισσότερες φορές βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι και πατάς λίγο παραπάνω το γκάζι, είναι πιθανότερο να τρέξεις πολύ – με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες.

«Τέτοιου είδους υπολογισμοί γίνονται καθημερινά», υπογραμμίζει ο Siler. «H μοιχεία είναι ένα καλό παράδειγμα. Οι άνθρωποι “τη γλιτώνουν” αμέτρητες φορές, αλλά “πιάνονται μία φορά και χάνουν τα πάντα».

Πηγή: time.com