Σήμερα το βράδυ, στις 22:47 ώρα Ελλάδας, θα γίνει η τελευταία εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Endeavour, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ αλλά και της γερουσιαστή Γκάμπριελ Γκίφορντς που είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση προ μηνών, καθώς είναι σύζυγος του κυβερνήτη του Endeavour, Μαρκ Κέλι. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας απέλυσε σήμερα τον επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας μετά τις τρεις εκτοξεύσεις τριών δορυφόρων Glonass τον περασμένο Δεκέμβριο

Ads

Την εκτόξευση του Endeavour θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, γύρω και μέσα στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι. Η σημερινή τελευταία πτήση, θα είναι η 25η για το Endeavour. Σαράντα χιλιάδες θα είναι οι τυχεροί που θα παρακολουθήσουν την εκτόξευση μέσα στο Διαστημικό Κέντρο, ενώ περίπου 500.000 άτομα θα διασκορπιστούν στον τεράστιο ανοιχτό χώρο γύρω από αυτό, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η σημερινή εκτόξευση είναι η προτελευταία αυτής της σειράς διαστημικών λεωφορείων. Η τελευταία πτήση θα είναι εκείνη του Ιουνίου, με το Atlantis, ενώ η πρώτη έγινε στις 12 Απριλίου του 1981 με το Columbia. Η NASA δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ένα νέο σύστημα, που θα διαδεχθεί αυτή τη γενιά διαστημικών λεωφορείων, που βασίζονται σε πυραύλους και κάψουλες.

Στο διαστημικό λεωφορείο θα επιβαίνουν έξι αστροναύτες, όλοι άντρες, μεταξύ των οποίων ο Ιταλός Ρομπέρτο Βιτόρι, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, ο οποίος θα ταξιδέψει για τρίτη φορά στο Διάστημα, και για πρώτη σε διαστημικό λεωφορείο. Τρεις αστροναύτες, ο Μάικ Φίνκε, ο Ντριού Φέουστελ και ο Καναδός Γκρεγκ Σαμίτοφ θα πραγματοποιήσουν τέσσσερις εξάωρες εξόδους με σκάφανδρα, προκειμένου να φέρουν σε πέρας τις προγραμματισμένες εργασίες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ads

Το Endeavour θα ανεφοδιάσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ως είθισται, ενώ θα μεταφέρει το Άλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο, ένα όργανο βάρους 7 τόνων, που θα μελετήσει την κοσμική ακτινοβολία του Σύμπαντος. Το Άλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο κατασκυεάστηκε κα΄τα 90% στην Ευρώπη. Όταν επιστρέψει, το Endeavour θα εκτεθεί στο Κέντρο Επιστημών της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες.

Απέλυσε τον δ/ντη της ρωσικής διαστημική υπηρεσίας ο Πούτιν

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απέλυσε σήμερα τον επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Ανατόλι Περμίνοφ, ο οποίος είχε θεωρηθεί υπεύθυνος για τις αποτυχημένες εκτοξεύσεις τριών δορυφόρων Glonass τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν αναφέρει πάντως ότι ο 65χρονος Περμίνοφ καθαιρείται διότι έφτασε στο ηλικιακό όριο που δεν επιτρέπεται πλέον να εργάζεται στο δημόσιο τομέα. Τον Περμίνοφ θα διαδεχτεί ο Βλαντιμίρ Ποπόφκιν, ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας.