Το μυστήριο των ασπρόμαυρων λωρίδων που έχουν οι ζέβρες υποστηρίζουν πως έλυσαν επιστήμονες από την Ουγγαρία και τη Σουηδία, δίνοντας απάντηση σε ένα ζήτημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα για δεκαετίες.

Ads

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Experimental Biology», οι ζέβρες εξελίχθηκαν και απέκτησαν αυτές τις λωρίδες για να αποτρέψουν τα έντομα να τους τσιμπάνε.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες το κλειδί βρίσκεται στον τρόπο που  αντανακλά το φως. «Μελετήσαμε στην αρχή άλογα με μαύρο, καφέ και λευκό τρίχωμα», σημειώνει η Susanne Akesson, από το πανεπιστήμιο της Lund, μέλος της διεθνούς επιστημονικής ομάδας που φαίνεται πως έλυσε το μυστήριο.

«Παρατηρήσαμε πως το φως που αντανακλάται από τα μαύρα και τα καφέ άλογα είναι οριζόντια πολωμένο», σημειώνει, προσθέτοντας πως αυτό έκανε τα άλογα πολύ ελκυστικά στις μύγες.

Ads

«Αντίθετα από το σκούρο, το λευκό τρίχωμα αντανακλά μη πολωμένο φως», όπως αναφέρει η Akesson, σημειώνοντας πως αυτό κάνει τα λευκά άλογα λιγότερο ελκυστικά στις μύγες.

 Έχοντας ανακαλύψει τις προτιμήσεις που εμφανίζουν οι μύγες, η ομάδα συνέχισε την έρευνά της στις ζέβρες. Στόχος της ομάδας ήταν να βρουν τη φως αντανακλά το ριγέ τρίχωμα τους.

«Δημιουργήσαμε ένα πειραματικό περιβάλλον από επιφάνειες με διαφορετικά σχέδια», αναφέρει η Akesson και εξηγεί πως τοποθέτησαν, σε μία φάρμα με άλογα στην Ουγγαρία, έναν μαύρο πίνακα, έναν λευκό και πολλούς ασπρόμαυρους, διαφορετικού μεγέθους.

«Πάνω στους πίνακες είχαμε βάλει κόλλα εντόμων. Μετρήσαμε λοιπόν τον αριθμό των εντόμων που προσέλκυσε ο καθένας από αυτούς» προσθέτει.  Ο ασπρόμαυρος πίνακας προσέλκυσε λιγότερες μύγες ακόμα και από τον λευκό.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η Akesson, όσο μικρότερη απόσταση είχαν οι ρίγες μεταξύ τους τόσο λιγότερες μύγες προσελκύονταν. Ανάλογο πείραμα πραγματοποίησαν και με τρισδιάστατα ομοιώματα δύο αλόγων, άσπρου και μαύρου, και μίας ζέβρας. Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια.

Ο καθηγητής εξελικτικής βιολογίας Matthew Cobb, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος ,σύμφωνα με το BBC, χαρακτήρισε το πείραμα «συναρπαστικό», σημείωσε πως τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αποκλείουν άλλες υποθέσεις για το ασπρόμαυρο ριγέ τρίχωμα της ζέβρας.
Μάλιστα εξέφρασε την άποψη πως «πίσω από την εξελικτική μεταμόρφωση του συγκεκριμένου είδους δεν κρύβεται μόνο μία εξήγηση αλλά πολλοί και σύνθετοι παράγοντες».