Πρόταση για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα υπέβαλαν 11 καθηγητές της Ομάδας Ελλήνων Επιστημόνων Ενέργειας, ζητώντας από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη να εξηγήσει γιατί η πυρηνική ενέργεια δεν συμπεριλαμβάνεται στις «αποδεκτές λύσεις.» Παράλληλα, οι καθηγητές τοποθετούνται εναντίον της πανάκειας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αιτούμενοι την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης που θα έχει για την ελληνική οικονομία η εφαρμογή του.

Ads

«Σήμερα η πυρηνική ενέργεια είναι η μόνη πηγή που μπορεί να συμβάλλει στη λύση του ενεργειακού προβλήματος σε συνδυασμό με τις ‘οικονομικές’ ΑΠΕ» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομάδας των επιστημόνων, οι οποίοι επισημαίνουν τόσο την ακριβή τιμή των ΑΠΕ όσο και τον ασταθή χαρακτήρα παραγωγής ηλεκτρισμού που έχουν.

Ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου, κ. Θανάση Αναπολιτάνο, να μας μιλήσει σχετικά με τους κινδύνους και τα προβλήματα που ενέχει η χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Από τα κύρια προβλήματα στη χρήση των πυρηνικών είναι το θέμα της ασφάλειας, τονίζει καταρχάς ο κ. Αναπολιτάνος. «Όσοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι λύθηκαν τα προβλήματα ασφαλείας των πυρηνικών αντιδραστήρων… απλά ψεύδονται» μας είπε, προσθέτοντας ότι « στα όσα προβλήματα ασφάλειας υπήρχαν, έχουν προστεθεί καινούργια όπως η ισχυρή πιθανότητα ενός «τυφλού»-τρομοκρατικού χτυπήματος, καθώς και ο υπαρκτός κίνδυνος διασποράς ραδιενεργού υλικού είτε από κρατικό φορέα είτε από ανεξέλεγκτα κυκλώματα με σκοπό την εμπορία και διάθεση για κατασκευή πυρηνικού όπλου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ασφάλεια και την Ειρήνη.»

Ads

«Ειδικά για την -έτσι κι αλλιώς- εύφλεκτη περιοχή μας, που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτική ρευστότητα, που υποφέρει από διακρατικές αλλά και εσωτερικές εντάσεις και συγκρούσεις, που παρουσιάζει υψηλή σεισμικότητα, η πυρηνική επιλογή εμπεριέχει πολλαπλάσιο ρίσκο», εξηγεί.

Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου προβάλλει την πολιτική πλευρά του ζητήματος, σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι κυρίως επιστημονικό και τεχνικοοικονομικό. Είναι θέμα που πρώτα απ όλα έχει εξαιρετικά κρίσιμες για τη λήψη αποφάσεων πολιτικές πλευρές.»

Δεν υπάρχουν, βέβαια, μόνο αρνητικά στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, καθώς «το μεγαλύτερο προτέρημά της είναι η μεγάλη πυκνότητα της παραγόμενης ηλεκτρικής ισχύος.» Την ίδια, όμως, στιγμή «αυτό είναι ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο μειονέκτημά της. Γιατί ακριβώς σ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι, μεγαλύτερη εξάρτηση, λιγότερη δημοκρατία, λιγότερη διαφάνεια», καταλήγει ο κ. Αναπολιτάνος.