Η ελπίδα πως μία μέρα δύο άνδρες θα μπορούν να γεννήσουν παιδιά με αποκλειστικά δικό τους γενετικό υλικό είναι το βασικό αποτέλεσμα του νέου πειράματος, που μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία έφερε στη ζωή ποντίκια με δύο πατέρες και καμία μητέρα.

Ads

Στο πείραμα που πραγματοποίησε ο Ρίτσαρντ Μπέρινγκερ του Πανεπιστημίου του Τέξας και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Biology of Reproduction, η παρουσία θηλυκών πειραματόζωων είναι πάντως απαραίτητη, χωρίς όμως να επεμβαίνει στο γενετικό υλικό. Πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο πείραμα που περιλαμβάνει τη γενετική τροποποίηση χρωμοσωμάτων, βλαστοκκυτάρων και εμβρύων καθώς και τη δημιουργία «ειδικών» πειραματόζωων που ονομάζονται χίμαιρες.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να προστεθούν στη δημιουργία εμβρύων με δύο μητέρες και έναν πατέρα, καθώς και τη γέννηση πιθήκων με γενετικό υλικό από δύο γυναίκες, πριν από περίπου ένα χρόνο.

Βέβαια, ο δρόμος για την εφαρμογή των νέων αυτών τεχνικών στην ανθρώπινη αναπαραγωγή είναι πολύ μακρύς, μιας και υπάρχουν σημαντικότατα τεχνικά, νομικά αλλά και ηθικά εμπόδια. Οι επιστήμονες πάντως θεωρούν πως σε περίπτωση που τα εμπόδια αυτά ξεπεραστούν «τότε μια μέρα δύο άνδρες θα μπορούσαν να αποκτήσουν τους δικούς τους γενετικούς γιους και κόρες».

Ads