Αισιόδοξοι δηλώνουν οι επιστήμονες ότι εντός του 2012 θα σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στην αναζήτηση του μποζονίου του Χιγκς και είναι πολύ πιθανό το προσεχές έτος το θεμελιώδες αυτό ερώτημα της σωματιδιακής φυσικής να βρει την οριστική του απάντηση. Για τον Αλαν Μπαρ, του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συντονιστή του πειράματος ATLAS στη Βρετανία, τα ευρήματα που ανακοινώθηκαν χθες για το «σωματίδιο του Θεού» αποτελούν απόδειξη για τις εξαιρετικές επιδόσεις του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC).

Ads

Ο δρ Μπαρ κάνει λόγο για τεράστια επιτυχία του πειράματος στο CERN και, παρότι τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη καταληκτικά, εκφράζει την πεποίθησή του ότι εντός του επόμενου χρόνου η επιστημονική κοινότητα θα διαπιστώσει τεκμηριωμένα κατά πόσο υπάρχει το μποζόνιο Χιγκς στη μορφή που προβλέπει το Καθιερωμένο Μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής.

«Πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν ότι το Καθιερωμένο Μοντέλο θεωρείται ατελές, καθώς περιγράφει μόνο το 5% του σύμπαντος, το οποίο αποτελείται από άτομα. Αυτό που θα μάθουμε από τον LHC για το υπόλοιπο 95% του σύμπαντος θα παραμείνει πιθανότατα ένα ανοιχτό ερώτημα για τα πολλά χρόνια ακόμη», τονίζει.

Για τον Τόνι Γουίντμπεργκ από το Τμήμα Φυσικής της Οξφόρδης και μέλος της ομάδας ATLAS, εάν οι ενδείξεις για την ύπαρξη του σωματιδίου Χιγκς επιβεβαιωθούν τον επόμενο χρόνο, απαιτείται η ύπαρξη νέας φυσικής στο ενεργειακό καθεστώς του LHC. «Η εν λόγω ανακάλυψη θα γίνει η αρχή μιας νέας περιπέτειας».

Ads

Είναι πιθανό, όμως, οι έρευνες στο CERN μπορεί να αποδείξουν ότι το σωματίδιο του θεού δεν υπάρχει. Σε αυτή τη περίπτωση, οι επιστήμονες θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν το Καθιερωμένο Μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής. «Στην περίπτωση που αποκλείσουμε την ύπαρξη του μποζονίου σύμφωνα με το Καθιερωμένο Μοντέλο, θα πρέπει να εξηγηθεί πως τα σωματίδια όπως τα ηλεκτρόνια αποκτούν τη μάζα τους», επισημαίνει ο δρ Γουίντμπεργκ.

«Από τις αναλύσεις των πειραμάτων ATLAS και CMS είναι εμφανής η τεράστια πρόοδος που έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο στην αναζήτηση για του μποζονίου Χιγκς και τον περιορισμό της μάζας του – εάν υπάρχει – σε μία πολύ μικρή περιοχή», αναφέρει, από την πλευρά του, σε σχετική ανακοίνωση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιος Θεσσαλονίκης.