Η Έρη Παπαγαλάνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Ακολούθησε όμως την αγάπη της για το θέατρο και συνέχισε σε δραματική σχολή τις σπουδές της, παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα ιστορίας της τέχνης. Η πρώτη ποιητική της συλλογή «Κόκκινο της αναχώρησης» (εκδόσεις Βακχικόν 2022) είναι μια απάντηση σε κάθε τι που δρα ως ματαίωση ένωσης κι ολοκλήρωσης. Ήδη έχει ολοκληρωθεί κι η δεύτερη, και εργάζεται πάνω σε μια σειρά διηγημάτων υπό τη μορφή ερωτικών διαλόγων.

Ads

Τι είναι εκείνο που σας ωθεί να γράφετε; 

Η ανάγκη του να εισχωρώ αθόρυβα σε ό,τι ύπουλα διακυβεύει το είναι μου μέσα από σκέψεις, φόβους, επιθυμίες προσδοκίες κι απογοητεύσεις.

Πόσο εύκολο η δύσκολο είναι για εσάς να καταφέρετε να εκφράσετε τη σκέψη σας επάνω στο χαρτί;

Ads

Όταν αυτό που θέλω να εκφράσω έχει μέσα μου ξεκάθαρη μορφή είναι εύκολο και να αποτυπωθεί. Όταν το συναίσθημα επαναστατεί κι η επιθυμία εκκρεμεί σε μια πραγματικότητα που έχει ρόλο  δικαστή τότε αρχίζει η πάλη όχι για το πώς αλλά για το τι θα ειπωθεί. Αρχίζει μια κατάδυση ανυπόφορη κι είναι αβέβαιο αν θα βρεθώ σε ξέφωτο ή σε ένα επαναλαμβανόμενο αδιέξοδο.

Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Αναγνώσματα της ρωσικής ποίησης από την Άννα Αχμάτοβα και τη Μαρίνα Τσβετάγιεβα, δυο γυναίκες που ύμνησαν την αγάπη, τον έρωτα, την περηφάνεια και την αξία του να υπάρχεις «ελεύθερος» με ύπαρξη σμιλευμένη από τη δική σου φωνή και όχι ως φερέφωνο του φόβου και της διαστρέβλωσης που επιφέρει η διαβρωμένη λογική. Αναγνώσματα γαλλικής ποίησης με ιδιαίτερη αδυναμία στον Ρομπέρ Ντεσνός.

Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σας;

Ο έρωτας απογυμνωμένος από τον εγωισμό που τον καθιστά βασανιστή.

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας;

Μια πορεία προς τη λύτρωση με την ηδονή να ελλοχεύει έτοιμη να μεταμφιεστεί σε κάθε τι που απαιτεί το εμπόδιο που η αγάπη συναντεί προκειμένου να φτάσει στην ολοκλήρωση που επιθυμεί.

Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Σε ένα διήγημά μου ο πρωταγωνιστής μετατρέπεται σε ποιητής μην μπορώντας τον σφοδρό έρωτα που νιώθει να διαπραγματευτεί. Οπότε τι να σας πω, ίσως και να γίνεσαι!

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον τομέα της λογοτεχνίας τι θα ήταν αυτό;

Η παρουσίασή της στο ευρύ κοινό από την πλευρά της πολιτείας με έναν τρόπο πιο καθοριστικό. Αισθάνομαι πως έχει κάπως παραγκωνιστεί, ιδιαίτερα η ποίηση που αφήνει την αίσθηση ότι παραπέμπει σε κάτι παρωχημένο, σε έναν κόσμο που προωθεί αποκλειστικά την αυτοματοποίηση της ικανοποίησης και την αμείλικτη στάση ζωής ως πρότυπα ευτυχούς βίου, η πραγματικότητα όμως βοά για την επιτακτική ανάγκη της συναισθηματικής καλλιέργειας των νέων. Δεν είναι δυνατόν να ευνουχίζουμε τα παιδιά από το συναίσθημα, τη βάση της αποδοχής και κατανόησης των άλλων, κι ύστερα να απορούμε για τα αποτρόπαια των πράξεών τους, όταν το μόνο που έχουν μάθει να ενστερνίζονται είναι ένα αλλόκοτο εγώ και μια απαξίωση αρχών και σεβασμού.

Έχετε επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Ήδη δουλεύω πάνω σε μια σειρά διηγημάτων υπό τη μορφή ερωτικών διαλόγων.