Ο αντίκτυπος της ανθρώπινης δραστηριότητας στη Γη για το 2020, είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση από ποτέ σύμφωνα με έρευνα.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα υποστηρίζει πως μόνο η μάζα του συνολικού πλαστικού που παράγεται από τον άνθρωπο, είναι μεγαλύτερη, από τη μάζα όλων των ζώων που κατοικούν στη θάλασσα και στην στεριά.

Ενώ λοιπόν οι άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν σε έννοιες όπως η «απεραντοσύνη του πλανήτη» και «το άπειρο του φυσικού κόσμου», οι ερευνητές, βασισμένοι στα ευρήματα τους, επιθυμούν να δείξουν πόσο λεπτή είναι η ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και τη Φύση.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, η ανθρώπινη δραστηριότητα, που συμπεριλαμβάνει το τσιμέντο, το μέταλλο, το πλαστικό, τα τούβλα και την άσφαλτο, έχουν φτάσει τη Γη σε ένα «κρίσιμο» σταυροδρόμι, καθώς, η παραγόμενη μάζα των συγκεκριμένων αγαθών, ξεπερνά, ολόκληρη τη βιομάζα της Γης.

Ads

Ασφαλώς, κάτι τέτοιο έγκειται στην αυξανόμενη κατανάλωση αλλά και την ανάπτυξη ολοένα και περισσότερων αστικών κέντρων, με την εβδομαδιαία συνολική μάζα των παραγόμενων αγαθών από την ανθρώπινη δραστηριότητα, να αντιστοιχούν σχεδόν στο βάρος κάθε ανθρώπου που κατοικεί στον πλανήτη.

Όπως αναφέρει η έρευνα, έπειτα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η εν λόγω μάζα, αυξάνεται σε ποσότητα κατά 5% ανά έτος.

Μάλιστα, στα ευρήματα αυτά, έρχεται να προστεθεί πως ο αντίκτυπος του ανθρώπου στη Γη, όχι μόνο έχει αυξηθεί ραγδαία από το ξεκίνημα του 20ου αιώνα, αλλά διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια.

Οι ερευνητές, με αφορμή τα συγκεκριμένα ευρήματα, πρότειναν να ονομαστεί η τωρινή χρονική περίοδος ως Ανθρωποκένιο (Anthropocene), λόγω της ραγδαίων και τεράστιων συνεπειών της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη.

Η έρευνα διεξήχθη ως εχθής: Ο επιστήμονας Ron Milo, από το Weizmann Institute του Ισραήλ, σε συνδυασμό με τους συναδέλφους του, μελέτησαν τις αλλαγές στην παγκόσμια βιομάζα σε σύγκριση με τη μάζα που παράγεται από τον άνθρωπο για την χρονική περίοδο 1900-2020.

Σχετικά με την μάζα που παράγεται από τον άνθρωπο, μελετήθηκαν κατηγορίες όπως οι κατασκευές κτιρίων από άσφαλτο, τούβλα, μπετό. Όσον αφορά τη βιομάζα, στη συντριπτική της πλειοψηφία, προέκυψε από τον υπολογισμό των φυτών και των θάμνων του πλανήτη.

Τα ευρήματα λοιπόν, πέρα των όσων έχουν ήδη αναφερθεί, έδειξαν πως στις αρχές του 20ου αιώνα, η συνολική μάζα των αγαθών που παραγόταν από τον άνθρωπο, ισούταν με το 3% της συνολικής παγκόσμιας βιομάζας, σε αντίθεση ασφαλώς με το 2020.

«Από την πρώτη γεωργική επανάσταση, η ανθρωπότητα ήδη είχε φτάσει να παράγει ποσότητες, που αντιστοιχούσαν συνολικά, στη μισή μάζα των φυτών του Πλανήτη.

Ενώ λοιπόν η σύχρονη γεωργία χρησιμοποιεί συνεχώς περισσότερη Γη για να φυτέψει καρπούς, το αποτέλεσμα είναι η αποψίλωση των δασών, με τις τεχνικές που ακολουθεί η σύγχρονη τεχνολογία τροφίμων να έχουν επηρεάσει τον βιογεωχημικό κύκλο του άνθρακα και φυσικά την ανθρώπινη υγεία», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές στην έκθεση τους, τονίζοντας παράλληλα πως «έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές στη μάζα που παράγεται από τον άνθρωπο».

Οι ερευνητές, επισημαίνουν την ιδιαίτερη σημασία γεγονότων όπως οι πόλεμοι και οι οικονομικές κρίσεις στον αντίκτυπο της ανθρώπινης δραστηριότητας στη Γη, αναφέροντας μάλιστα πως κατά τη διάρκεια του κραχ του 1929 αλλά και της πετρελαϊκής κρίσης του 1979, η παραγόμενη μάζα από τον άνθρωπο, μειώνεται αισθητά.

«Η εικόνα της Γης του 21ου αιώνα, επηρεάζεται σε ανεπανάληπτο βαθμό από τις δραστηριότητες του ανθρώπου. Η βιομάζα από το 1900, μειώνεται σιγά-σιγά, ενώ η ανθρώπινη παραγωγή γιγαντώνεται. Εάν συνεχίσουμε με αυτό το επίπεδο, οι ανθρώπινες δραστηριότητες στη Γη, θα παράγουν περισσότερους από 30 γκιγκατόνους, (30.000.000.000 τόνους) τον χρόνο και κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε όλους», καταλήγει η έκθεση.