Περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά βγήκαν την Παρασκευή στους δρόμους όλου του κόσμου, βάζοντας έναν μεγάλο στόχο: να αλλάξουν τον κόσμο!

Ads

Ένα ποτάμι νέων ανθρώπων από την Αυστραλία, στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική έως και την Αμερική, ξεχύθηκαν στους δρόμους εκφράζοντας την οργή τους και τους φόβους τους για τις καταστροφικές συνέπειες τηςκλιματικής αλλαγής, αλλά και την ελπίδα ότι είναι στο χέρι μας να σώσουμε το κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη μας.

Πρόκειται για τη γενιά που γεννήθηκε στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και κληρονόμησε έναν πλανήτη για τον οποίο έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Και είναι η γενιά που είναι αποφασισμένη να μην αφήσει κάτι τέτοιο να περάσει!

Ένα οικολογικό μανιφέστο

«Θα αλλάξουμε την τύχη της ανθρωπότητας, είτε σας αρέσει είτε όχι», ανέφεραν μαθητές σε μία επιστολή – μανιφέστο που δημοσιεύτηκε στον βρετανικό Guardian.

«Εμείς, οι νέοι άνθρωποι ανησυχούμε πολύ για το μέλλον μας. Η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή προκαλεί την έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών και το περιβάλλον παγκοσμίως βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Οι νέοι αποτελούμε πάνω από τον μισό πληθυσμό της γης. Η γενιά μας μεγάλωσε με την κλιματική κρίση και θα πρέπει να ζήσουμε με αυτήν για το υπόλοιπο της ζωής μας. Παρ’ όλα αυτά, δεν μας συμπεριλαμβάνουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ούτε σε τοπικό ούτε σε διεθνές επίπεδο. Είμαστε το μέλλον της ανθρωπότητας, ένα μέλλον χωρίς φωνή. Δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτή την αδικία. Διεκδικούμε δικαιοσύνη για όλα τα θύματα της κλιματικής αλλαγής και ξεσηκωνόμαστε. Τώρα θα κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν. Άνθρωποι πέθαναν, πεθαίνουν και θα πεθάνουν αλλά εμείς μπορούμε και θα σταματήσουμε αυτή την τρέλα», σημειώνουν.

Ads

«Μας απογοητεύσατε στο παρελθόν. Όμως η νεολαία αυτού του κόσμο έχει αρχίσει να κινείται και δεν θα ησυχάσουμε πια», προειδοποιούν οι μαθητές.

SOS κι από τους μαθητές στην Ελλάδα

Πορείες ενάντια στην κλιματική αλλαγή έγιναν και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με κεντρικό σύνθημα «Ο πλανήτης που καταστρέφετε είναι ο κόσμος που κληρονομούμε». Πορεία πραγματοποιήθηκε και στην Κύπρο.

Στην Αθήνα μαθητές και φοιτητές έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης και κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Μια Γη, μία ευκαιρία» και «Σώστε τον πλανήτη». Στη Θεσσαλονίκη, μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία από το πλακόστρωτο της παραλίας μέχρι τον Λευκό Πύργο, με πρωτοβουλία της Περιβαλλοντικής Ομάδας του ΑΠΘ. «Σταματήστε το έγ-κλιμα», «Σεβαστείτε την επιθυμία μας για ζωή», «Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο» ήταν μερικά από τα μηνύματα των διαδηλωτών.

«Προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει προστασία της ζωής για εμένα κι όχι μόνο προστασία της ζωής των δέντρων αλλά των ανθρώπων. Η αλλαγή του κλίματος ουσιαστικά θα μας οδηγήσει στην καταστροφή», τόνισε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 16χρονη Μαρία Παπαθεοδώρου, που συμμετείχε στις διαδηλώσεις.

Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων κι όχι μόνο νέων, ο υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε πως «η πρωτοβουλία #SCHOOLSTRIKE4CLIMATE ακολουθεί τα βήματα της 15χρονης Γκρέτα από τη Σουηδία και μας δείχνει τον δρόμο για τις μεγάλες αλλαγές που το περιβάλλον και η ζωή απαιτούν από όλους μας. Η παγκόσμια -πλέον- πρωτοβουλία των νέων για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον μας δίνει ελπίδα για το αύριο, αλλά δημιουργεί και πολλές υποχρεώσεις. Τα παιδιά του πλανήτη ανησυχούν ειλικρινά, γιατί τα λόγια και οι δηλώσεις δεν αρκούν για τη σωτηρία του πλανήτη. Οφείλουμε να τα ακούσουμε».

«Κάθε μέρα που περνάει χάνουμε χρόνο, φυσικούς πόρους, περιβάλλον, οικονομία και εργασία. Το σύνθημα There is no Planet B απεικονίζει πλήρως την πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Φάμελλος και σημείωσε πως «η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους. Η κλιματική αλλαγή μας υποχρεώνει σε αλλαγή παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου, αλλά και σε κοινωνική συμμετοχή. Αλλάζουμε την τύχη της ανθρωπότητας, σημαίνει αλλάζουμε συνήθειες παραγωγής, ζωής και κατανάλωσης. Σημαίνει αλλάζουμε πολιτικές προτεραιότητες, αλλάζουμε στάση ζωής και διεκδικούμε το βιώσιμο αύριο του πλανήτη».

Σημειώνεται, πως περισσότερες από 2.000 διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε περισσότερες από 125 χώρες, σε μία από τις μαζικότερες μαθητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Και δεν ήταν οι πρώτες…

Μια 16χρονη για το Νόμπελ Ειρήνης

Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Αυγούστου του 2018. Η Σουηδία υπέφερε από τον καύσωνα έπειτα από μια σειρά καταστροφικών δασικών πυρκαγιών. Καταγράφονταν θερμοκρασίες – ρεκόρ για τη Βόρεια Ευρώπη. Το γεγονός απασχόλησε έντονα μια 15χρονη μαθήτρια που προσπάθησε να πείσει τους συμμαθητές της ότι πρέπει να κάνουν όλοι μαζί κάτι για αυτό. Κανένας δεν συμμερίστηκε τις ανησυχίες της, ούτε καν οι γονείς της. Και τότε αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της. Προκήρυξε «σχολική απεργία για το κλίμα», δεν πήγε σχολείο, κάθισε με το πανό διαμαρτυρίας της έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο και έτσι απλά ξεκίνησε ένα παγκόσμιο κίνημα διαμαρτυρίας κατά της κλιματικής αλλαγής, το #FridaysforFuture.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ένα μικροσκοπικό κοριτσάκι με ξανθά κοτσιδάκια, είναι ο λόγος που χιλιάδες έφηβοι εδώ και 8 μήνες, κάθε Παρασκευή κατεβάζουν τα μολύβια κι «απεργούν» για το κλίμα ζητώντας την ανάληψη δράσης από τις κυβερνήσεις των χωρών τους για την κλιματική αλλαγή… είτε βρέξει, είτε χιονίσει, είτε έχει λιακάδα. Η ίδια άντλησε έμπνευση για τη δράση της από τους μαθητές του Πάρκλαντ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν αποχή διαμαρτυρόμενοι για τους νόμους περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας που επέτρεψαν την πολύνεκρη επίθεση στους χώρους του σχολείου τους.

Κόρη της Μαλένα Έρνμαν, μίας από τις πιο διάσημες τραγουδίστριες της όπερας και του συγγραφέα και ηθοποιού Σβάντε Τούνμπεργκ, η Γκρέτα αν και ιδιαίτερα ευφυής, υπήρξε πάντα ένα εξαιρετικά εσωστρεφές άτομο. Πριν από τέσσερα χρόνια διαγνώστηκε με σύνδρομο Άσπεργκερ και μάλιστα πάσχει από επιλεκτική αλαλία, γεγονός που την οδήγησε να μιλάει λιγότερο και να σκέφτεται περισσότερο. Έχοντας υπάρξει θύμα bullying, η ίδια δήλωσε σε μία συνέντευξή της πως: «Πάντα υπήρξα το κορίτσι εκείνο που καθόταν στο τελευταίο θρανίο και δεν μίλαγε. Τίποτα δεν συνέβαινε ουσιαστικά στη ζωή μου. Νόμιζα ότι δεν μπορώ να κάνω τη διαφορά γιατί είμαι πολύ μικρόσωμη».

Από μικρή όμως έκανε τη διαφορά, καθώς ήδη από τότε που ήταν 8 ετών και πληροφορήθηκε για πρώτη φορά για την κλιματική αλλαγή, σοκαρίστηκε που οι ενήλικες δεν έδειχναν να παίρνουν στα σοβαρά το θέμα. «Το σκεφτόμουν συνεχώς και αναρωτιόμουν αν θα έχω μέλλον. Και το κράτησα για τον εαυτό μου γιατί δεν είμαι από αυτούς που τα συζητάνε και αυτό δεν ήταν υγιές. Έπαθα βαριά κατάθλιψη και σταμάτησα να πηγαίνω στο σχολείο. Όταν ήμουν στο σπίτι με φρόντιζαν οι γονείς μου και αρχίσαμε να μιλάμε γιατί δεν είχαμε τίποτα άλλο να κάνουμε. Και τότε τους μίλησα για τις ανησυχίες μου για την κλιματική κρίση και το περιβάλλον. Και ένιωσα καλά γιατί το έβγαλα από μέσα μου», έχει δηλώσει.

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες παιδιά ακολουθούν το παράδειγμα της 16χρονης Γκρέτας, χιλιάδες και ιδιαίτερα σκληρές είναι και οι επιθέσεις που δέχεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι όχι μόνο από αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Η ίδια όμως δεν πτοείται. «Είναι μια θετική ένδειξη. Θεωρώ ότι αυτό συμβαίνει γιατί με θεωρούν απειλή», λέει.

Η Γκρέτα έχει κάνει ήδη μια ευρωπαϊκή περιοδεία στηρίζοντας τις παρασκευιάτικες κινητοποιήσεις σε πολλές ώρες, ενώ έχει δώσει το παρών στο Νταβός της Ελβετίας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και λίγο πριν στο Κάτοβιτς της Πολωνίας για τη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ. Όντας στο επίκεντρο του παγκόσμιου οικολογικού ενδιαφέροντος, δεν διστάζει να μιλάει ανοιχτά και να επαναλαμβάνει ότι: «Πολλά αναμένονταν μέχρι σήμερα από τους πολιτικούς, τους οικονομικούς ιθύνοντες και γενικότερα τους ανθρώπους που έχουν εξουσία αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι να κάνουν επιτέλους κάτι».

Η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια που έχει αναχθεί σε σύμβολο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής προτάθηκε μάλιστα από τρεις Νορβηγούς βουλευτές για το Νόμπελ Ειρήνης 2019.

Ο ΟΗΕ απαντά στις διαδηλώσεις

Ανταποκρινόμενος στις διαδηλώσεις της νεολαίας για το κλίμα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες δεσμεύτηκε ότι θα καλέσει μια Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

«Δεκάδες χιλιάδες νέοι βγήκαν στους δρόμους την Παρασκευή στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους παγκόσμιους ηγέτες: να δράσουμε τώρα για να σώσουμε τον πλανήτη μας και το μέλλον μας. Αυτοί οι μαθητές έχουν καταλάβει κάτι που φαίνεται να αποφεύγουν να κατανοήσουν πολλοί από τους μεγαλύτερούς τους: είμαστε σε έναν αγώνα για τη ζωή μας και χάνουμε. Το παράθυρο της τελευταίας μας ευκαιρίας κλείνει – δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια του χρόνου, και η καθυστέρηση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι σχεδόν εξίσου επικίνδυνη με την άρνηση της», δήλωσε ο Γκουτιέρες..

«Η γενιά μου δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σωστά στη δραματική πρόκληση της αλλαγής του κλίματος. Αυτό είναι έντονα αισθητό από τους νέους. Δεν είναι περίεργο που είναι θυμωμένοι. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο καλώ τους ηγέτες του κόσμου σε μια Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα τον Σεπτέμβριο για να συζητήσουμε συγκεκριμένα και ρεαλιστικά σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% κατά την επόμενη δεκαετία και μέχρι το 2050», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει

Ο κόσμος μας δεν είναι πια απλά στο χείλος της καταστροφής, αλλά έχει βρεθεί σε ένα κρίσιμο σημείο, από το οποίο πιθανόν δεν υπάρχει επιστροφή.

Η καταστροφή του κλίματος είναι αναπόφευκτη. Είναι πια πολύ αργά για να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου και να αποτρέψουμε το λιώσιμο των πάγων, την αύξηση της στάθμης των θαλασσών, και την εξάπλωση των ερήμων.

Tον περασμένο Δεκέμβριο μια έκθεση του ΟΗΕ αποκάλυψε ότι οι προσπάθειες για τον περιορισμό ρύπων έως το 2020 θα αποτύχουν. Δεν πιάνουμε τον στόχο ούτε μέχρι το 2030. Άλλη μελέτη, από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, σημειώνει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα πιο θερμά και προειδοποιεί ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία θα μπορούσε να αυξηθεί ως και 3,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100. Την ίδια στιγμή, η προοπτική σύναψης παγκόσμιων συμφωνιών για το κλίμα προσκρούουν στην­ εξάπλωση του δεξιού λαϊκισμού.

Τα βάσανα του πλανήτη δεν πρόκειται να τελειώσουν όμως ούτε το 2100. Αν και στις περισσότερες συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή, το 2100 χρησιμοποιείται ως έτος – ορόσημο για την τύχη του πλανήτη, η καταστροφή που ήδη έχει συντελεστεί θα έχει επιπτώσεις πολύ πέραν της ημερομηνίας αυτής.

Οι επιστήμονες μας είχαν προειδοποιήσει εδώ και 30 χρόνια για το μέλλον που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά δεν κάναμε τίποτα για να αλλάξουμε τον ρου της ιστορίας. Αν είχαμε κάνει μόνο λίγες αλλαγές σε αυτές τις δεκαετίες, δεν θα υπήρχαν προβλήματα σήμερα, λένε οι αναλυτές.

Τα προβλήματα όμως που υπάρχουν είναι μεγάλα. Το ένα τέταρτο των πρόωρων θανάτων και των ασθενειών παγκοσμίως έχει σχέση με τη ρύπανση και τις βλάβες στο περιβάλλον που προκαλούνται από τον άνθρωπο, προειδοποίησε ο ΟΗΕ σε έκθεσή του για την κατάσταση του πλανήτη.

Οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα χημικά προϊόντα που μολύνουν το πόσιμο νερό και η επιταχυνόμενη καταστροφή των οικοσυστημάτων που είναι απαραίτητα για την επιβίωση δισεκατομμυρίων ανθρώπων προκαλούν ένα είδος παγκόσμιας επιδημίας που μπλοκάρει και την οικονομία, σύμφωνα με το κείμενο.

Το μόνο που μένει για αυτούς που θέλουν να σώσουν τον πλανήτη και τον εαυτό τους είναι πια μόνο η υιοθέτηση δραματικών μέτρων,  που όμως θα έχουν και πολιτικό κόστος.