Το έτος 2018 θα είναι το τέταρτο πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

Ads

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP24 για την προσωρινή έκθεσή του για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) παρατηρεί πως η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους ήταν υψηλότερη κατά σχεδόν 1 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή (1850-1900), με αποτέλεσμα «το 2018 να προαναγγέλλεται ως η 4η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ».

«Πρέπει να το τονίζουμε ξανά και ξανά: είμαστε η πρώτη γενιά που καταλαβαίνει καλά τις κλιματικές αλλαγές και η τελευταία που μπορεί να αντιδράσει στις συνέπειές τους», υπογράμμισε ο επικεφαλήςτου οργανισμού. «Η θερμοκρασία υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί κατά 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, αν η τάση συνεχισθεί», προειδοποίησε επίσης.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, είναι πραγματικά δυνατό να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, εφόσον αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, τα ενεργειακά συστήματα και τα δίκτυα μεταφορών.

Ads