Ισχυρό μήνυμα ενάντια στο φασισμό δόθηκε σήμερα το πρωί κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κούλογλου λίγες ώρες πριν την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Νεοναζί: Ολοκαύτωμα της Μνήμης».

Ads

Επιζώντες από τις ναζιστικές θηριωδίες στο Δίστομο, τα Καλάβρυτα, το Βύρωνα, την Κάνδανο, το Κομμένο και τον Χορτιάτη, εκ των οποίων κι ένας σαλταδόρος από την Καισαριανή, εξέθεσαν εν συντομία τη δική τους εμπειρία από  τα εγκλήματα « που διέπραξαν οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες, απόγονοι των οποίων είναι οι χρυσαυγίτες » όπως είπε κατηγορηματικά ο κ. Βαλαχάς, επιζώντας από το Χορτιάτη, ο μικρότερος κρατούμενος σε ηλικία δώδεκα χρονών στο στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Ο ίδιος συμπλήρωσε, ότι σκοπός της δημόσιας αφήγησης αυτών των απροτόπαιων πράξεων είναι να γίνουν οι πράξεις αυτές γνωστές κυρίως στους νέους «όχι για να μισήσουν αλλά για να καταλάβουν». «Το ψέμα του Διστόμου » χαρακτήρισε ο Αργύρης Σφουντούρης, τη διαστρέβλωση της αληθινής ιστορίας που είχε επικρατήσει για πολλά χρόνια στη γερμανική κοινωνία, την οποία, όπως δήλωσε ο ίδιος, την είχαν ήδη προετοιμάσει οι ναζί, ώστε να μην επιρριφθούν ευθύνες στη Γερμανία.

Προσωπικές μαρτυρίες ακολούθησαν επίσης σχετικά με τη « μαύρη Δευτέρα των Καλαβρύτων », το μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα στην ιστορία της κατοχής « που μετέτρεψε μια μικρή ευημερούσα πόλη σε σωρό ερειπίων » ή την « ασταμάτητη δεξαμενή αίματος στο στρατόπεδο Παύλου Μελά από την οποία ελάχιστοι δραπέτευσαν» και «το αίμα που γέμιζε ο δρόμος από τις εκτελέσεις από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι μέχρι την Παναγίτσα », όλες μνήμες που σηματοδοτούν «το όριο ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο».

Ads

Το παρόν στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση και την προβολή της ταινίας ως προσπάθεια «να παραμείνει ζωντανή μια ιστορική μνήμη εναντίον όχι των Γερμανών αλλά εναντίον του φασισμού και του ναζισμού και όλων των ιδεών που αιματοκύλησαν τον κόσμο».

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

Όπως πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης, «έχουμε δηλώσεις από ηγετικές φυσιογνωμίες της γερμανικής πολιτικής που αναγνωρίζουν την ιστορική οφειλή και την ευθύνη, ώστε να μην ξαναγίνει η Ευρώπη θέατρο τέτοιων εγκληματικών πράξεων». Ερωτηθείς για το ζήτημα των πολιτικών και οικονομικών διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι « το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για τις κατοχικές οφειλές δε το συμψηφίζουμε με τα θέματα του μνημονίου».  Και πρόσθεσε ότι « είναι ένα διμερές θέμα που αγγίζει τα όρια της ανθρωπιάς, εντελώς ανεξάρτητο από το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο». Κάτι τέτοιο θα ήταν «ανιστόρητο, άδικο και κυρίως λανθασμένο σαν διαπραγματευτική μέθοδος», όπως είπε.

Θετικές χαρακτήρισε ο κ. Κούλογλου τις πρόσφατες δηλώσεις Μέρκελ και Γκάουκ, τις οποίες εξέλαβε ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «για να ανακινήσουμε ένα θέμα το οποίο δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν θελήσει να κινήσουν». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποκατάσταση σε όλα τα επίπεδα «κυρίως στο ηθικό κομμάτι που μας ενδιαφέρει πρώτα από όλα»

Στο ερώτημα εάν η ηθική δικαίωση θά ήταν αρκετή, ο Αργύρης Σφουντούρης απάντησε ότι αυτό είναι το ένα ζήτημα, να βρεθεί και να αναγνωριστεί η αληθινή ιστορία. Αφετέρου, τόνισε ότι είναι ιστορικά απολύτως αναγκαίο να αποζημιώνονται τα θύματα των πολέμων για να σταματήσουν οι πόλεμοι, οι οποίοι γίνονται με γνώμονα το κέρδος ορισμένων. Μόνο όταν σταματήσουν οι πόλεμοι να είναι κερδοφόροι σε βάρος των θυμάτων και σε όφελος των λίγων, θα μπορέσουν να σταματήσουν και να υπάρχουν.

Βίντεο: Βασίλης Κατσαρδής