Η τουρκική δικαιοσύνη έδωσε εντολή για άρση του αποκλεισμού της πρόσβασης στο Twitter που είχε αποφασίσει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πηγή από το πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε στο Reuters ότι «έχουμε 30 μέρες διορία για να εφαρμόσουμε την απόφαση».
 

Ads

Μετά το «μαύρο» στο Twitter Δικηγορικοί Σύλλογοι, φορείς και κόμματα της αντιπολίτευσης προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της απόφασης, ενώ η υπόθεση θα εξεταστεί και από Συνταγματικό Δικαστήριο.
 
Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Πέμπτης η τουρκική κυβέρνηση μπλόκαρε το Twitter, που μαζί με το Facebook και το Youtube αποτελούσαν το βασικό μέσο δημοσίευσης των αποκαλύψεων για τα σκάνδαλα διαφθοράς της τουρκικής κυβέρνησης.
 
Πληροφορίες ανέφεραν πως ο Ερντογάν προχώρησε σε αυτή την κίνηση για να εμποδίσει τη δημοσίευση ενός σκανδάλου, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 30η Μάρτη, που θα καθιστούσε αδύνατη την παραμονή του στην πρωθυπουργία. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν πληροφορίες και για «ροζ σκάνδαλο» με πρωταγωνιστές τον Ερντογάν και την πρώην Μις Τουρκία και μέλος του κυβερνώντος κόμματος.
 
Διαβάστε επίσης: Tvxs Ανταπόκριση – Γιατί ο Ερντογάν έκλεισε το Twitter 

Σε προεκλογική του ομιλία, ο Ερντογάν μαινόμενος ανέφερε πως «θα ξηλώσει το Twitter και όλα αυτά» κάνοντας λόγο για «μια συνωμοσία από ξένα κέντρα με στόχο την ανατροπή του». Οι δηλώσεις Ερντογάν, που είχαν ως στόχο τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, επικεφαλής του ισλαμικού κινήματος Χιζμέτ, που ζει στις ΗΠΑ, και η απόφασή του για μπλοκάρισμα του Twitter, προκάλεσαν την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας αλλά και πολιτικών του συμμάχων, όπως του προέδρου Γκιούλ.
 
To Twitter και τα Social Media έχουν εξελιχθεί σε «μπελά» για τον Ερντογάν, όπως εξάλλου τα έχει χαρακτηρίσει και ο ίδιος στο παρελθόν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν βασικό όπλο του αντικυβερνητικού κινήματος που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία το τελευταίο περίπου ένα χρόνο, με αρχή το κίνημα του πάρκου Γκεζί.