«Έχουμε δει πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα στην Τουρκία, όμως στις 23:00 της Πέμπτης υπήρξε ένα πολιτικό πραξικόπημα στην Τουρκία», αναφέρει σε άρθρο της στην εφημερίδα Bugun η Ναζλί Ιλιτσακ, σχολιάζοντας το «μαύρο» που έριξε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λίγη ώρα αργότερα πολίτες και πολιτικοί προχώρησαν σε ένα «αντιπραξικόπημα» ακυρώνοντας στην πράξη την απαγόρευση μέσω άλλων server του Twitter. Αντίθετος στην απόφαση, μεταξύ άλλων, και ο Τούρκος πρόεδρος Γκιούλ ο οποίος με «τιτίβισμα» χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση του Ερντογάν. Στο δρόμο προς τις δημοτικές εκλογές (30 Μαρτίου) σχεδόν κανείς δεν αναφέρεται πλέον σε ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Η διαδικασία εξελίσσεται σε ένα δημοψήφισμα για την κυβέρνηση Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιχειρεί την πόλωση για να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του. Στους αντιπάλους του τοποθετεί και το «όπλο της συνωμοσίας», τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Του Νιαζί Νταλιανζί.

Ads

 
Η Ναζλί Ιλιτσακ ήταν μεταξύ των πολλών δημοσιογράφων που αντέδρασαν στην απόπειρα του Ερντογάν να φιμώσει τους χρήστες του διαδικτύου κλείνοντας το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο το σημαντικό είναι πως η Ναζλί Ιλιτσακ υπήρξε μία από τους υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τουλάχιστον μέχρι πέρσι. Απολύθηκε από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, τον Δεκέμβριο, όταν στράφηκε κατά του Τούρκου πρωθυπουργού μετά τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται υπουργοί και πρόσωπα του στενού πρωθυπουργικού κύκλου, αλλά και ο γιος του Ερντογάν. Πρόκειται για μία «βετεράνο» των μέσων μαζικής ενημέρωσης που ακολουθούσε πάντα μια συντηρητική, αντι-αριστερή γραμμή στην καριέρα του. Ο πατέρας της, Μουαμέρ Γκαβούσογλου, ήταν υπουργός στην κυβέρνηση του Αντνάν Μεντερές, που απαγχονίστηκε μετά την ανατροπή του από τον στρατό το 1960.
 
Το κλείσιμο του Twitter ήρθε λίγη ώρα αφότου ο Ερντογάν ανέφερε σε προεκλογική του συγκέντρωση στην Προύσα πως «θα ξεριζώσει το Twitter και όλα αυτά» εξαιτίας της «σε βάρος του εκστρατείας» όπως υποστήριξε. «Δεν με νοιάζει τι λέει ο κόσμος», πρόσθεσε. Το βράδυ της Πέμπτης όσοι προσπάθησαν να μπουν στο Twitter έβλεπαν στην οθόνη μια ανακοίνωση της τουρκική διεύθυνσης τηλεπικοινωνιών (TIB) που ανέφερε πως η είσοδος στη σελίδα απαγορεύεται. Η διεύθυνση τηλεπικοινωνιών επικαλέστηκε δικαστική απόφαση. Οι πιστοί στον Ερντογάν, όπως ο υπουργός Επικοινωνίας, Λουτφού Ελβάν, δήλωσε πως η απόφαση για κλείσιμο του Twitter δεν ήταν πολιτική. «Είναι μια απόφαση της δικαιοσύνης», ανέφερε και υποστήριξε πως ελήφθη καθώς «δημιουργήθηκε ένας ψεύτικος λογαριασμός με το όνομα μιας γυναίκας στον οποίο αναρτήθηκαν γυμνές φωτογραφίες». «Δεν τίθεται θέμα δικής μας απόφασης. Πρόκειται για διοικητική απόφαση», δήλωσε από την πλευρά του ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης Φατίχ Γιαγμούρ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών.
 
Οι αποκαλύψεις των τηλεφωνικών συνομιλιών του Ερντογάν με το στενό του κύκλο που αναρτώνται στο Youtube κυκλοφορούν στο διαδίκτυο μέσω του Twitter. Η δημοσιοποίηση σκανδάλων διαπλοκής και διαφθοράς, με την εμπλοκή επιχειρηματιών και μελών της οικογένειας Ερντογάν, είναι σχεδόν καθημερινή και ξεκίνησε στις 17 Δεκέμβρη του 2013. Τέσσερις υπουργοί, μεταξύ αυτών και ο υπουργός για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, Μουαμάρ Γκιουλέρ, παραιτήθηκαν λόγω των αποκαλύψεων. Η έρευνα των αρχών έφερε στη δημοσιότητα πλήθος στοιχείων για την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία απαντώντας «ξήλωσε» εκατοντάδες εισαγγελείς και δικαστές και χιλιάδες αστυνομικούς. Από τη θέση του απομακρύνθηκε και ο εισαγγελέας που ξεκίνησε την έρευνα.
 
Ο Ερντογάν ισχυρίζεται πως βρίσκεται αντιμέτωπος με μια «συνωμοσία για την ανατροπή του», η οποία καθοδηγείται από τους οπαδούς του Φετουλάχ Γιουλέν, επικεφαλής του ισλαμικού κινήματος Χιζμέτ, που ζει στις ΗΠΑ. Λόγω των εξελίξεων, οι δημοτικές εκλογές της 30ης Μάρτη έχουν μετατραπεί σε ένα δημοψήφισμα για την κυβέρνηση Ερντογάν. Στις προεκλογικές εκδηλώσεις σχεδόν κανείς δεν αναφέρεται σε ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ ο Ερντογάν κατηγορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως είναι «τα τσιράκια» του Γκιουλέν. Από την πλευρά τους οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Ερντογάν και τον κύκλο του για διαφθορά και ζητούν την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη.
 
Όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις, τις οποίες επικαλείται η αντιπολίτευση, περίπου 100 με 575 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν μοιραστεί σε δωροδοκίες, προμήθειες κ.α. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες πως στις 25 Μαρτίου θα ερχόταν στη δημοσιότητα, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μια αποκάλυψη που θα καθιστούσε αδύνατη την παραμονή του Ερντογάν στην πρωθυπουργία. Από την πλευρά της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Star δημοσίευσε την Παρασκευή άρθρο που υποστήριζε πως τα ηχητικά ντοκουμέντα δεν είναι αυθεντικά και πως στόχος είναι ένα πραξικόπημα ενάντια στον Ερντογάν.