Η πρωτοβουλία του tvxs.gr να ανοίξει τον διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, οι τοποθετήσεις των ομιλητών όπως και των Αλέξη Τσίπρα-Δ. Δασκαλόπουλου απασχολούν και τις κυριακάτικες εφημερίδες, σε εκτενή αφιερώματα και ρεπορτάζ.

Ads

 
Η Κάτια Μακρή στο ολοσέλιδο ρεπορτάζ της στη Real News διαπιστώνει  ότι το φλερτ Τσίπρα – Δασκαλόπουλου κρατά έναν χρόνο, από τότε που ο πρόεδρος του ΣΕΒ τον κάλεσε στην ετήσια συνέλευση των βιομηχάνων, αποδίδοντας του μεγαλύτερες τιμές απ’ό,τι στον Αντώνη Σαμαρά όπως γράφει χαρακτηριστικά.
 
Ωστόσο κρίνει πως ο πρόεδρος των Ελλήνων βιομηχάνων κρατά ίσες αποστάσεις αυτήν την περίοδο και υπογραμμίζει ότι οι ομιλίες των δύο ανδρών κινήθηκαν σε πολλά διαφορετικά μήκη κύματος. Ειδικά στο σκέλος της κρατικής παρέμβασης στην επιχειρηματικότητα, γράφει η δημοσιογράφος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ακόμη και για την ανάγκη ύαρξης εθνικής φαρμακοβιομηχανίας ενώ ο Δ. Δασκαλόπουλος για πλήρη αελευθέρωση της ιδιωτικής πρωτβουλίας. Τι δουλειά έχει μαζί αυτό το αταίριαστο ζευγάρι; Η Real News θεωρεί πως ο Αλ. Τσίπρας κάνει άνοιγμα στον μεσαίο χώρο που τον «αποδαιμονοποιεί» όταν εμφανίζεται με τον Δ. Δασκαλόπουλο ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ ριζοσπαστικοποιεί το συντηρητικό προφίλ του.
 
Στον επίλογο του ρεπορτάζ με τον τίτλο Οι καπιταλιστές και ο ….χρήσιμος Λένιν η δημοσιογράφος καταλλήγει «Ο Δασκαλόπουλος τον Μάιο ολοκληρώνει τη θητεία του στον ΣΕΒ. Ο πληροφορίες λένε ότι σκέφτεται να συνεχίσει. Αν παραμείνει αυτή η επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, το προκλητικό πείραμα για πολλούς θα έχει συνέχεια- σίγουρα ενδιαφέρουσα»
 
«Σε άλλες εποχές, όχι πολύ μακρινές, ακόμα και η τυχαία συνάντηση του εκπροσώπου των βιομηχάνων με τον ηγέτη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα ξεσήκωνε σάλο, θα σχολιαζόταν αρνητικά και θα ερμηνευόταν συμβολικά ως «αταίριαστη συνύπαρξη» γραφει στο τρισέλιδο αφιέρωμα του στο Πρώτο Θέμα ο Δημήτρης Παγαδάκης. Ο δημοσιογράφος σχολιάζει πως ο λόγος του Δ. Δασκαλόπουλου  προσιδίαζε περισσότερο σε μετριοπαθή σοσιαλδημοκράτη παρά σε φιλελεύθερο μάνατζερ και καταλλήγει πως «Όπως κι αν έχουν τελικά τα πράγματα, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης αγνοήθηκαν παλιότερες πανουργίες, βασκανίες  και δηλητηριώδεις κατάρες εκατέρωθεν». Στον επίλογο του ρεπορτάζ ο δηοσιογράφος σχολίασε αρνητικά τη συμπεριφορά του Θ. Σκυλακάκη. «Αρκετοί από το κοινό παραλίγο να προπηλακίσουν τον Θ. Σκυλακάκη ο οποίος καθόλη τη διάρκεια της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα μόμφαζε ειρωνικά με τις θέσεις που ανέλυε. Γεγονός που μάλλον αποδεικνύει ότι ο πειρασμός της ιδεολογικής επιλογής είναι ισχυρότερος από την υπεύθυνη δοκιμασία διαλόγου» καταλήγει.
 
Διαβάστε επίσης:
Σύγκρουση ιδεών στο Πολεμικό Μουσείο
Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απειλή αλλά η τελευταία ελπίδα
Δασκαλόπουλος: Κινητήρια δύναμη η ιδιωτική πρωτοβουλία
Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η πρόκληση της επόμενης μέρας
Tvxs: 5 χρόνια κραυγή αγωνίας. Του Στέλιου Κούλογλου
Ανοίγουμε το διάλογο: Παραγωγική Ανασυγκρότηση, η πρόκληση της επόμενης μέρας

Τέλος ο Γιάννης Πρετεντέρης στο Βήμα με αφορμή την εκδήλωση του tvxs.gr εγκαλεί τον Δ.Δασκαλόπουλο, που δεν απάντησε όπως έπρεπε στις πρωτοφανείς δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα. «Τί κατάλαβε ο πρόεδρος του ΣΕΒ όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε μπροστά του για ανάληψη διοίκησης των τραπεζών από το δημόσιο; Αν κατάλαβε ότι οι τράπεζες θα γίνουν κρατικές πως δεν αντέδρασε; Αν δεν αντέδρασε τί δεν κατάλαβε;»  αναρωτιέται ο Γ. Πρετεντέρης και καταλλήγει «Η ουσία είναι μία: Η ηγεσία του ΣΕΒ … εμφανίζεται τώρα να διαλέγεται  χαζοχαρούμενα με την όποια αριστερη εκκεντρικότητα. Μόνο που για έναν τέτοιο διάλογο δεν αρκούν οι ντεμέκ αριστεροί. Χρειάζονται και ντεμέκ βιομήχανοι».