Η δημιουργία του Tvxs ήταν συνέπεια της εκπαραθύρωσης μου από την ΕΡΤ το 2008, με αφορμή το ντοκιμαντέρ για την γενιά των 700 ευρώ. Οπως ακριβώς οι κυβερνήσεις των τελευταιων δεκαετιών έκρυβαν τα πρόβλήματα της χώρας κάτω από χαλί με αποτέλεσμα την χρεοκοπία της, έτσι και η τότε ανεκδιήγητη διήγηση της Ραδιοτηλεόρασης μου ζητούσε να μην προβάλω το επίμαχο ντοκιμαντέρ: πίστευε η καημένη ότι, αν λογόκρινε την πραγματικότητα, θα την άλλαζε κιόλας.

Ads

Στο ντοκιμαντέρ αυτό κινηματογραφούσαμε, επί ένα μήνα, με την ομάδα και τις κάμερες του “Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα”, κάποιους νέους στην Ελλάδα που προσπαθούσαν να τα βγάλουν πέρα με 2-3 δουλιές-υπήρχαν τότε ακόμη- αλλά και έναν νεαρό επιστήμονα που είχε μεταναστεύσει στην Ολλανδία και εκθείαζε τις συνθήκες εργασίας και ζωής στο Αμστερνταμ. Πέρα από την άρνηση μου να υποταχθώ στη λογοκρισία γενικώς, στις συζητήσεις με την διοίκηση της ΕΡΤ υποστήριζα ότι αυτό το ντοκιμαντέρ έπρεπε να προβληθεί και επειδή αποτελούσε ένα σήμα κινδύνου, μια κραυγή αγωνίας: αν δεν άλλαζε κάτι στον τρόπο που η Ελλάδα αντιμετώπιζε την νεολαία της, οι πιο αξιόλογοι άνθρωποι θα έφευγαν στο εξωτερικό.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Τα 700 ευρώ αποτελούν μια ευχάριστη ανάμνηση, η ανεργία στους νέους έχει φτάσει στο 60% και εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι, από τα καλύτερα μυαλά μιας χώρας που έχει ξοδέψει εκατομμύρια για την εκπαίδευση τους, έχουν ήδη μεταναστεύσει. Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη από τις πληγές που άνοιξαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το σήμα κινδύνου του 2008 πρέπει σήμερα να ακουστεί ακόμη  πιο δυνατά.

Παρακολουθείστε ζωντανά την ημερίδα “Παραγωγική Ανασυγκρότηση: η πρόκληση της επόμενης μέρας

Ads

Γιατί ακόμη και αν τα μνημόνια τελειώσουν, ακόμη και αν η τρόικα  μας αδειάσει την γωνιά παρέα με το πολιτικό σύστημα που μας έφερε ως εδώ, το πρόβλημα της ανεργίας και της έλλειψης προοπτικής για τους πολίτες και ιδίως τους νέους θα παρεμείνει ένα από τα πιο επείγοντα προβλήματα που θα πρέπει να λύσει μια νέα κυβέρνηση. Και νέες θέσεις εργασίας δεν θα μπορέσουν να δημιουργηθούν αν δεν ξεκινήσει η οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, της οποίας η παραγωγική μηχανή έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό, όπως ακριβώς συμβαίνει μετά από έναν συμβατικό πόλεμο.

Ομως τι είδους οικονομική ανασυγκρότηση θα πρέπει να ξεκινήσει και σε ποιο σχέδιο και μοντέλο θα στηριχτεί; Πως όλα αυτά θα γίνουν σε συνθήκες σεβασμού στο περιβάλλον και βασικά κοινωνικής δικαιοσύνης, χωρίς η εργοδοσία να εκμεταλλευτεί το έδαφος που της έχουν στρώσει τα μνημόνια, οι νόμοι που περιορίζουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων και η βίαια μείωση των μισθών και των συντάξεων;

Aυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους, γιορτάζοντας τα πέμπτα γενέθλια του, το Tvxs ξεκινάει τον διάλογο. Η ημερίδα “Παραγωγική Ανασυγκρότηση: η πρόκληση της επόμενης μέρας”, σήμερα το απόγευμα στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, αποσκοπεί ακριβώς να φέρει τους πρωταγωνιστές του αύριο αντιμέτωπους με τις ευθύνες τους. Είναι όμως πανω απ’ όλα η συνέχεια της βίαιης γέννας του Tvxs το 2008: μια κραυγή αγωνίας για το μέλλον της χώρας και των νέων της.

 

INFO
Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η πρόκληση της επόμενης μέρας
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014 στις18:00
Πολεμικό Μουσείο, Ριζάρη 2 και Βασ. Σοφίας