Ως «υπ’ αριθμόν» ένα εθνικό θέμα χαρακτήρισε την «παραγωγική ανασυγκρότηση» του τόπου ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, από το βήμα της εκδήλωσης του Tvxs.gr με θέμα «Παραγωγική Ανασυγκρότηση, η πρόκληση της επόμενης μέρας». Όπως επισήμανε για την επιχειρηματικότητα που εκπροσωπεί ο ΣΕΒ παραγωγική ανασυγκρότηση σημαίνει «μεταμόρφωση της Ελλάδας σε χώρα δυναμική και εξωστρεφή, με αναπτυξιακή αιχμή τις σύγχρονες δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και πολιορκητικό κριό τη βιομηχανία». 

Ads

 
Το τρίπτυχο που έθεσε ως «αξιακή βάση» είναι «οικονομική ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και σύγχρονη παιδεία». Όπως είπε το διακύβευμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι «η βάση μιας νέας εθνικής συναίνεσης που αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση, την αποκατάσταση των σχέσεων ισοτιμίας με τους εταίρους μας και την επιβίωση με σύγχρονους όρους».
 
Διαβάστε επίσης:

Ο Δ. Δασκαλόπουλος επέκρινε  το «μοντέλο της μεταπολίτευσης που κατέστησε τους πολίτες πελάτες, έκανε το κράτος λεία μιας πολιτικο-οικονομικής ολιγαρχίας, μοίρασε τα δάνεια και τα ευρωπαϊκά χρήματα σε συντεχνίες και ομάδες συμφερόντων, δαιμονοποίησε την επιχειρηματικότητα και δημιούργησε έτσι μια αχυρένια ανάπτυξη». «Η κρίση μάς βρήκε με μια οικονομία-φούσκα και με μια κοινωνία σκόρπια», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι η κληρονομιά που πρέπει να αποτινάξουμε, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες».
 
Ανέφερε πως «τέσσερα χρόνια αρνούμαστε να συζητήσουμε επί της ουσίας» και «κυνηγάμε την ουρά μας». «Βεβαίως έχουν γίνει πολλά και υπάρχει σημαντική πρόοδος», υποστήριξε, κάνοντας λόγο για «ευοίωνα σημάδια που έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται σε ορισμένους οικονομικούς δείκτες». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε «εξαιρετικό θετικό» το γεγονός, όπως είπε, πως «ο πρωθυπουργός κατανόησε και έθεσε τα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, ανταποκρινόμενος στο σήμα κινδύνου που εκπέμψαμε» και κάλεσε να επιδείξει την ίδια στάση και η αντιπολίτευση που ήδη έχει εκφράσει «θετικές θέσεις».
 
Αναφερόμενος στην κινητήρια δύναμη για την παραγωγική ανασυγκρότηση υποστήριξε πως αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την ιδιωτική πρωτοβουλία, σημειώνοντας ωστόσο πως «η αναπτυξιακή προσπάθεια επιβάλλει βέβαια να παίξει και το κράτος με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τον δικό του ρόλο, που δεν είναι άλλος από το να βάζει απλούς κανόνες και να φροντίζει για την τήρησή τους από όλους». Σε αυτό το σημείο ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος άσκησε κριτική για το «περίπλοκο, ασταθές και αναχρονιστικό φορολογικό καθεστώς», που όπως είπε «δεν αλλάζει παρά τις μύριες κυβερνητικές υποσχέσεις». Επίσης έκανε λόγο για «αφόρητη πολυνομία που δημιουργεί την παρασιτική γραφειοκρατία και τις καταστροφικές καθυστερήσεις, που εκτρέφει εστίες διαφθοράς» και ζήτησε την κατάργηση των «άχρηστων νόμων».
 
Ο Δ. Δασκαλόπουλος σημείωσε πως «παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί με τεράστιο κοινωνικό κόστος, η δημοσιονομική σταθερότητα δεν έχει εξασφαλιστεί» και υπογράμμισε πως απαιτείται μια «επανάσταση που θα θέσει τις βάσεις για μια νέα, σύγχρονη, ανταγωνιστική δομή παραγωγής». Επίσης τόνισε πως «θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι, για μια περίοδο, θα παραμείνουμε στο χαμηλότερο επίπεδο ζωής που μας επέβαλε η κρίση και η διαχείρισή της.  Κι ότι θα καταναλώνουμε λιγότερα προκειμένου να επενδύσουμε περισσότερα».
 
«Θα πρέπει ακόμα να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι, χωρίς την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων, θα παραμείνουμε καθηλωμένοι σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που δεν αρκούν για να καταπολεμήσουν την ανεργία και να κάνουν το χρέος μας βιώσιμο.  Χρειαζόμαστε ξένα κεφάλαια και πρέπει να τα προσελκύσουμε για να δούμε ταχύρυθμη ανάπτυξη και προκοπή», ανέφερε και κατέληξε:
 
«Οι δογματικές αντιπαραθέσεις του πρόσφατου παρελθόντος σαρώθηκαν από το τσουνάμι της παγκόσμιας κρίσης.  Είναι κενές περιεχομένου σήμερα.  Η τυφλή πίστη στην προστασία του κράτους ή στην ελευθερία της αγοράς έχει αντικατασταθεί από την πικρή αναγνώριση ότι και οι κυβερνήσεις και οι αγορές κάνουν λάθη.  Κάνουν λάθη επειδή υπάρχουν ανίκανοι πολιτικοί, άπληστοι τραπεζίτες, αρπακτικοί επιχειρηματίες –όπως υπάρχουν και ψηφοφόροι στρεβλής αντίληψης.  Κάνουν λάθη επειδή ο κόσμος μας είναι περίπλοκος και απρόβλεπτος, και κανένας μηχανισμός λήψης αποφάσεων δεν έχει το χάρισμα του αλάθητου. Η Ελλάδα έχει κάνει λάθη.  Σημασία έχει να μην τα επαναλάβουμε. Σίγουρα θα κάνουμε και νέα λάθη, αλλά σημασία έχει να επιλέξουμε τον σωστό δρόμο».