Ο επικεφαλής της εταιρείας News Corp Ρούπερτ Μέρντοκ, θα πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για την εξαγορά της τηλεοπτικής επιχείρησης BSkyB, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας, Νικ Κλεγκ. Και ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η News Corp. πρέπει να «καθαρίσει» το ονομά της για τις κατηγορίες για τηλεφωνικές υποκλοπές πριν προχωρήσει στην εξαγορά του δικτύου BSkyB. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mirror», δημοσιογράφοι της «News of the Word» του Μέρντοχ είχαν επιχειρήσει να δωροδοκήσουν αστυνομικό στη Νέα Υόρκη για να εξασφαλίσουν συνομιλίες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ads

(Η News Corp του Μέρντοκ, ο μεγαλύτερος όμιλος ΜΜΕ στον κόσμο, έχει κάνει προσφορά 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά του 61% του πολύ κερδοφόρου δορυφορικού δικτύου British Sky Broadcasting .)

Ύστερα από συνάντηση που είχε ο Νικ Κλεγκ με εκπροσώπους των θυμάτων των τηλεφωνικών υποκλοπών από την εφημερίδα του Μέρντοχ, «News of the World», δήλωσε στο BBC: «Πράξτε με τον πρέποντα και λογικό τρόπο και αναθεωρήστε. Σκεφτείτε ξανά την προσφορά σας για την BSkyB».

Και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι η εταιρεία News Corp. θα πρέπει να «καθαρίσει» το όνομά της όσον αφορά τις κατηγορίες για τηλεφωνικές υποκλοπές προτού προχωρήσει με την προσφορά εξαγοράς του δικτύου BSkyB. Ο Κάμερον δήλωσε ότι η εταιρεία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην «τακτοποίηση αυτού του χάους», κι έπειτα να εξετάσει την επόμενη επιχειρηματική της κίνηση.

Ads

Μάλιστα, οι δικηγόροι του αρμόδιου υπουργείου στη Μ. Βρετανία θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν την ολοκλήρωση της εξαγοράς του υπόλοιπου ποσοστού της τηλεοπτικής επιχείρησης BSkyB από τον Ρούπερτ Μέρντοχ, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της «Independent». Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

«Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο για το πάγωμα της συμφωνίας όσο διεξάγεται η έρευνα της αστυνομίας,» δήλωσε στην εφημερίδα ανώτατη κυβερνητική πηγή. «Αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα απορριφθεί από το δικαστήριο».

Είναι σαφές πως μετά τις αποκαλύψεις για τις παράνομες τηλεφωνικές υποκλοπές στη «News of the World» έχουν ενισχυθεί οι πολέμιοι της συμφωνίας για την εξαγορά του συνδρομητικού δικτύου BSkyB από τον Κάμερον. Επομένως, είναι αναμενόμενο που ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δέχεται έντονες πιέσεις να παγώσει τη διαδικασία εξαγοράς της BSkyB, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για το σκάνδαλο.

Επιπλέον, δημοσιογράφοι της «News of the World» επιχείρησαν να δωροδοκήσουν έναν αστυνομικό στη Νέα Υόρκη για να τους παράσχει τα αρχεία από τις τηλεφωνικές συνομιλίες θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη σημερινή «Daily Mirror». Ο εν λόγω αστυνομικός, σήμερα ιδιωτικός ερευνητής, είχε απορρίψει τότε την προσφορά των δημοσιογράφων.

Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμη πηγή αναφέροντας ότι οι δημοσιογράφοι της «News of the World» ήθελαν να εξασφαλίσουν τους αριθμούς τηλεφώνων των νεκρών, καθώς και λεπτομέρειες των κλήσεων που είχαν πραγματοποιήσει και δεχτεί τις ημέρες πριν από τις επιθέσεις.

Ο βρετανικός Τύπος γράφει ακόμη πως αστυνομικοί που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια της βασιλικής οικογένειας είχαν ζητήσει χρήματα από την εφημερίδα με αντάλλαγμα πληροφορίες, κυρίως για την βασίλισσα Ελισάβετ, όπως αναφέρει. Εσωτερική έρευνα που διεξήχθη στην εφημερίδα έφερε στο φως επιστολές που αναφέρονταν σε ένα σχέδιο πληρωμών από έναν δημοσιογράφο της προς μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας της βασίλισσας και της βασιλικής οικογένειας, σύμφωνα με το BBC και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Ανάμεσα στις επιστολές βρίσκονται και κάποιες οι οποίες αποδεικνύουν ότι ο Άντι Κόλσον, που τότε ήταν αρχισυντάκτης της News of the World, είχε δώσει άδεια να δωροδοκηθεί η αστυνομία με αντάλλαγμα πληροφορίες.

Η Σκότλαντ Γιαρντ αντέδρασε καταγγέλλοντας «μία μελετημένη εκστρατεία με στόχο την αποσταθεροποίηση της έρευνας σχετικά με τις κατηγορίες διαφθοράς αστυνομικών από δημοσιογράφους και για αντιπερισπασμό».