Τηλεφωνικά μηνύματα νεκρής 13χρονης, καθώς και τηλεφωνικές συνομιλίες οικογενειών των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7 Ιουλίου του 2005 κατηγορείται ότι υπέκλεπτε η βρετανική ταμπλόιντ News of the World του ομίλου Μέρντοχ, δίνοντας έτσι νέα τροπή στο σκάνδαλο των υποκλοπών από τη δημοφιλή εφημερίδα. Οι νέες αποκαλύψεις προκάλεσαν, μάλιστα, την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος και ζήτησε άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.

Ads

Υπέκλεπταν τηλεφωνικά μηνύματα νεκρής έφηβης

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο οποίος εργαζόταν για την News of the World, είχε αποκτήσει πρόσβαση στο κινητό τηλέφωνο της 13χρονης Μίλι Ντάουλερ το 2002 όταν αυτή είχε πέσει θύμα απαγωγής. Ο ίδιος φέρεται, λοιπόν, να έσβηνε φωνητικά μηνύματα συγγενών και φίλων που αναζητούσαν εναγωνίως τη 13χρονη, ώστε να δημιουργείται χώρος για περισσότερα μηνύματα κατόπιν εντολής της σκανδαλοθηρικής κυριακάτικης εφημερίδας, παρεμποδίζοντας τις αστυνομικές έρευνες και δημιουργώντας ελπίδες στους δικούς της ανθρώπους.

Έξι μήνες μετά την εξαφάνισή της και παρά τις εκτεταμένες έρευνες των αρχών, η σορός της Μίλι Ντάουλερ βρέθηκε σε περιοχή της νότιας Αγγλίας, ενώ η υπόθεση αυτή απασχόλησε ξανά τον περασμένο μήνα τη Βρετανία καθώς δικαστήριο καταδίκασε για ανθρωποκτονία τον ύποπτο Λιβάι Μπέλφιλντ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για έξι ακόμη επιθέσεις.

Ads

Η οικογένεια της άτυχης 13χρονης έχει ήδη καταθέσει μήνυση εναντίον της βρετανικής ταμπλόιντ, ενώ τόσο ο δικηγόρος της οικογένειας, όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους.

Την Τετάρτη, ο Κάμερον ζήτησε να πραγματοποιηθεί επίσημη έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο έχει προκαλέσει οργή στη Βρετανία. «Πρέπει να γίνει μια έρευνα, πιθανόν περισσότερες έρευνες, γι’ αυτό που συνέβη», δήλωσε ο Κάμερον μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Οι Βρετανοί βουλευτές θα πραγματοποιήσουν αργότερα σήμερα έκτακτη συζήτηση για το σκάνδαλο, το οποίο έχει προκαλέσει αιτήματα για την παραίτηση μιας διευθύντριας του ομίλου του Μέρντοκ. Βουλευτές ενδέχεται να ζητήσουν ένα εθνικό μποϊκοτάζ της «News of the World» έως ότου παραιτηθεί η Ρεμπέκα Μπρουκς, πρώην διευθύντρια της εφημερίδας, έμπιστη του Μέρντοκ και φίλη του πρωθυπουργού Κάμερον.

«Η σύγχυση προστίθεται στην τραγωδία όταν μαθαίνει κανείς ότι η News of the World δεν έδειξε ίχνος ανθρωπιάς σε μία τόσο τραγική στιγμή» δήλωσε με τη σειρά του ο δικηγόρος της οικογένειας της Μίλι Ντάουλερ, Μαρκ Λιούις. «Είναι επονείδιστο ότι ήταν έτοιμοι να δράσουν με έναν τόσο αποτρόπαιο τρόπο, κάτι που θα μπορούσε να παρακωλύσει την αστυνομική έρευνα και να δώσει ψεύτικες ελπίδες» προσέθεσε ο ίδιος.

Υποκλοπές και συνομιλιών οικογενειών των θυμάτων των επιθέσεων της 7ης Ιουλίου 2005 από την News of the World

Η νέα αυτή τροπή του σκανδάλου των υποκλοπών από τη βρετανική ταμπλόιντ ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν δικηγόρος που εκπροσωπεί μία από τις οικογένειες των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων δήλωσε ότι η αστυνομία ενημέρωσε τους εντολείς του πως το τηλέφωνό τους πιθανότατα παρακολουθείτο το 2005.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η εφημερίδα κατηγορείται ακόμη και για χρηματισμό αστυνομικών, καθώς υπάρχουν e-mail που αποδεικνύουν ότι σχετική εντολή είχε δοθεί από τον πρώην διευθυντής της News of the World, Αντι Κούλσον.

Ο Γκράχαμ Φούλκς, ο οποίος έχασε τον γιο του στην έκρηξη στην Edgware Road, δήλωσε στο BBC ότι την Τρίτη επικοινώνησαν μαζί του άνδρες της αστυνομίας, ενημερώνοντάς τον ότι τα στοιχεία του βρέθηκαν στις λίστες που ερευνούν σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών από την εφημερίδα.

«Η σύζυγός μου και εγώ συζητούσαμε με φίλους στο τηλέφωνο. Ήταν πολύ ιδιαίτερες συνομιλίες και είναι τρομερό ότι κάποιος τις άκουγε, μόνο και μόνο για να βρει έναν φτηνό τίτλο» λέει ο Φουλκς, ο οποίος αναφέρει ακόμη ότι θα ήθελε να συναντήσει τον εκδότη της εφημερίδας, Ρούπερτ Μέρντοχ για να του μιλήσει «για τη δύναμη που έχει».

Η εφημερίδα βρέθηκε στη δίνη επικρίσεων και δικαστικών αγωγών όταν αποκαλύφθηκε ευρύ δίκτυο παρακολούθησης των φωνητικών μηνυμάτων κινητών τηλεφώνων δεκάδων πολιτικών και διασημοτήτων.

Από το 2005 η έρευνα για υποκλοπές από τη News of the World

Έρευνα εναντίον της βρετανικής ταμπλόιντ για την υποκλοπή τηλεφωνικών μηνυμάτων προσωπικοτήτων και πολιτικών έχει ξεκινήσει από το 2005, ενώ τρεις δημοσιογράφοι της εφημερίδας έχουν μέχρι τώρα συλληφθεί σε σχέση με την υπόθεση.

Σημειώνεται ότι για τον ίδιο λόγο είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί ο Άντι Κούλσον, διευθυντής επικοινωνίας του Κάμερον, ο οποίος ήταν αρχισυντάκτης της εφημερίδας την περίοδο που έγιναν οι υποκλοπές. Ο Κάμερον, τότε, είχε υπερασπιστεί τον Αντι Κούλσον λέγοντας πως έπρεπε να του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία.

Χαρακτηριστική είναι και η φυλάκιση του ρεπόρτερ Κλάιβ Γκούντμαν, ο οποίος εργαζόταν για την εφημερίδα «News of the world» και ο οποίος συνελήφθη για την παρακολούθηση κινητών που ανήκαν στο προσωπικό που εργάζεται για τη βασιλική οικογένεια. Η εν λόγω φυλάκιση πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2007, χρονικό σημείο κατά το οποίο η ηγεσία της εφημερίδας ισχυρίσθηκε ότι δε γνωρίζει τίποτα για τις παράνομες παρακολουθήσεις και άφησε τον ρεπόρτερ «ξεκρέμαστο».

Παρόλα αυτά, λίγο αργότερα, δημοσίευμα της Guardian, και πάλι, διέψευσε τους ισχυρισμούς “άγνοιας” του ομίλου, κάνοντας παράλληλα λόγο για υποκλοπές που αφορούσαν πολλές διαφορετικές προσωπικότητες της Βρετανίας. Τότε, όμως, οι αρχές είχαν δηλώσει ότι «δεν ήρθαν στο φως στοιχεία από τότε που έκλεισε η υπόθεση», απορρίπτοντας το ενδεχόμενο για περισσότερες έρευνες.

Μετά και τις δηλώσεις, όμως του Ντέιβιντ Κάμερον, η υπόθεση θα πρέπει μάλλον να ξανανοίξει και είναι αμφίβολο αν και αυτή τη φορά ο κολοσσός του Μέρντοχ θα απαλλαχθεί από τις κατηγορίες ή θα καταφέρει να κλείσει τις υποθέσεις αυτές με εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, όπως εξάλλου είχε κάνει στο παρελθόν.