Σε 45 απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων έχει προχωρήσει μέσα σε 4 ημέρες ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, με τους εργαζόμενους να προειδοποιούν πως πρόκειται απλώς για το ξεκίνημα δεκάδων απολύσεων που έχουν προγραμματιστεί, με στόχο «150 διοικητικούς υπαλλήλους και 135 δημοσιογράφους».

Ads

Το πρωί της Τρίτης περίπου 150 εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι απέκλεισαν τις δυο κύριες εισόδους του κτιρίου του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου, καταγγέλλοντας «τη σφαγή των εργαζομένων από τη διοίκηση». Μετά το νέο χθεσινό κύμα απολύσεων, οι διαδηλωτές εμπόδισαν την πρόσβαση στα γραφεία τόσο για το προσωπικό όσο και για τα διευθυντικά στελέχη. Η κίνηση αποφασίστηκε από τη γενική συνέλευση εργαζόμενων που έγινε χθες, Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση της απόλυσης 30 διοικητικών υπαλλήλων και στηρίζεται από την ΕΠΗΕΑ.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου στις 12:00 το μεσημέρι από την Εργασιακή Επιτροπή Εκπροσώπων Εργαζομένων του ΔΟΛ στην είσοδο του κτιρίου, «για να ακουστεί και η άποψη των εργαζομένων», όπως τόνισαν. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως ο όμιλος επιχειρεί τη διάσπαση των εργαζόμενων, «διαβεβαιώνοντας» ότι «προς το παρόν» δεν απολύει δημοσιογράφους.

Προσθέτουν, επίσης, πως η εταιρεία αρνείται κάθε διάλογο με εργαζομένους ή με τα σωματεία τους και χρησιμοποιεί καταχρηστικά τις εφημερίδες και τα άλλα μέσα που διαθέτει για να προπαγανδίζει την ανάγκη «θυσιών» από τους εργαζομένους γενικά και τους δικούς της ειδικότερα.

Ads

Η Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών έχει ήδη κηρύξει 24ωρες κυλιόμενες απεργίες από την Τετάρτη, και το Διασωματειακό των Ενώσεων του Τύπου συνέρχεται επίσης σήμερα «για να αντιμετωπιστεί η βάναυση επίθεση της ανάλγητης αυτής εργοδοσίας». Σε ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Η.Ε.Α. υπογραμμίζει πως «μετά τις αναίτιες μαζικές απολύσεις στο ΔΟΛ, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, από την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων και το σταμάτημα των απολύσεων και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Καλούμε τους συναδέλφους που εργάζονται στον ΔΟΛ, να συμμετάσχουν δυναμικά και μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις, υπερασπίζοντας το δικαίωμα στην εργασία και αποτρέποντας την ανάλγητη συμπεριφορά της εργοδοσίας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΗΕΑ διαμηνύει ότι «θα αγωνιστούμε με όλα τα μέσα και δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν εκδότες όταν θα δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Το δημόσιο αγαθό η ενημέρωση δεν πρέπει να συνεχιστεί να διαχειρίζεται από επιχειρηματίες, που με τις επιχειρηματικές τους επιλογές οδήγησαν την κοινωνία στην αποστροφή της ενημέρωσης και την απομάκρυναν από την ανάγνωση των εφημερίδων».

Διαβάστε επίσης: Παράνομη κρίθηκε η απεργία σε ΔΟΛ και Πήγασο

«Όχι» λέει το Βήμα σε 48ωρη απεργία, «Ναι» σε απεργία σε όλα τα ΜΜΕ