Αναταραχή επικρατεί στον Τύπο μετά την απόφαση της ΕΠΗΕΑ για 48 ωρη απεργία σε ΔΟΛ και Πήγασο Εκδοτική, με την οποία συντάχθηκε και η ΕΣΗΕΑ. Κατά της απεργίας στο ΔΟΛ τάχθηκαν 95 δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΑ, στη χθεσινή ψηφοφορία ενώ 40 είπαν «ναι». Οι εργαζόμενοι ωστόσο απάντησαν στο ερώτημα για κήρυξη γενικής απεργίας σε όλο τον Τύπο, 112 «ναι» και 22 «όχι».
Ads
Έτσι, μετά τις τρεις εφημερίδες του ομίλου Πήγασος Εκδοτική, και το Βήμα λέει όχι στην 48ωρη απεργία που προκήρυξε η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας, για τους εργαζόμενους στον Δημοσιογραφικό Όμιλο Λαμπράκη και τον Πήγασο Εκδοτική εξαιτίας των πρόσφατων απολύσεων διοικητικών υπαλλήλων στα δυο συγκροτήματα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της Ελευθεροτυπίας, οι διοικήσεις του ΔΟΛ και Πηγάσου κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της απεργίας της ΕΣΗΕΑ ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική.
Χθες πραγματοποιήθηκε και γενική συνέλευση στην Ελευθεροτυπία, μετά από νέες απολύσεις, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να λάβουν μέρος στην 24ωρη απεργία της Παρασκευής που κήρυξε η Ένωση Τεχνικών Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου Αθηνών (ΕΤΗΠΤΑ) στην «Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε.» και στη «ΦΩΤΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.». Σημειώνεται ότι στην Ελευθεροτυπία ανακλήθηκαν 5 απολύσεις από τις 20. Ωστόσο, σήμερα η ΕΤΗΠΤΑ, έπειτα από την ανάκληση των απολύσεων στον Όμιλο Τεγόπουλου, ανέστειλε την απεργία που είχε κηρύξει για την Παρασκευή.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες αποφάσισε τη συμμετοχή των συντακτών στην 24ωρη απεργία, που κήρυξε η ΕΤΗΠΤΑ στις εταιρείες «Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» και «ΦΩΤΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.», από τις 6.00 π.μ. της Παρασκευής 1 Οκτωβρίου 2010, έως τις 6.00 π.μ. του Σαββάτου, 2 Οκτωβρίου 2010, «ζητώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων, την ακύρωση των σχεδίων για δραματική συρρίκνωση του συνόλου του προσωπικού και την πλήρη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ. Όμως, μετά την ανάκληση της απεργίας από την ΕΤΗΠΤΑ στον Όμιλο Τεγόπουλου, και η ΕΣΗΕΑ ανέστειλε την απεργία συμπαράστασης των μελών της, που είχε κηρύξει για την ίδια ημέρα.
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη συνέλευση των εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία, αναφέρεται: «Eκφράζουμε τη συμπαράσταση μας και την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους που έχασαν τη δουλειά τους. Ζητάμε να ανακληθούν οι απολύσεις που έχουν κοινοποιηθεί και να σταματήσει κάθε σχέδιο για νέες απολύσεις στο μέλλον. Οι απολύσεις στη «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» και στη «ΦΩΤΟΕΚΔΟΤΙΚΗ» δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, καθώς το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κύμα απολύσεων στα εκδοτικά συγκροτήματα και γενικά στα Μέσα Ενημέρωσης. Στηρίζουμε την απεργία που κήρυξαν τα σωματεία ΕΤΗΠΤΑ, ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ. Εκφράζουμε τη θέλησή μας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και δηλώνουμε ότι δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τεχνικοί βρισκόμαστε σε αγωνιστική εγρήγορση».
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ κ.α. έχουν κηρύξει και 24ωρη γενική απεργία για τη Δευτέρα για όλους τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, με αίτημα την άμεση υπογραφή Σ.Σ.Ε. για το 2009.
Πρόσκληση για Συνδικάτο Τύπου
Στο μεταξύ, κάλεσμα για μια διακλαδική πρωτοβουλία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, για αύριο Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, ώρα 18.30, στην ΕΣΗΕΑ απευθύνουν εργαζόμενοι και παρατάξεις.
«Έχοντας περάσει μια πολύ δύσκολη χρονιά που στα Μέσα Ενημέρωσης (και όχι μόνο) σημαδεύτηκε από διαρκείς επιθέσεις ενάντια στα εργασιακά μας δικαιώματα, όλοι γνωρίζαμε ότι από Σεπτέμβρη η κατάσταση θα γίνει ακόμη περισσότερο εφιαλτική. Ήδη από τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου, η εργοδοσία κλιμάκωσε τον πόλεμο εναντίον των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αφού προηγουμένως τής έλυσε τα χέρια η κυβέρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ΕΕ με έναν κατακλυσμό νόμων και ρυθμίσεων.
Οι συνάδελφοί μας βλέπουν καθημερινά να απολύονται κατά δεκάδες, να τους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών, να μετατρέπονται οι εργασιακές τους σχέσεις, να κατακρεουργούνται όλα τα δικαιώματά τους.
Τα φαινόμενα αυτά, τα περισσότερα Σωματεία του Τύπου εδώ και μήνες τα αντιμετωπίζουν με αμηχανία (στην καλύτερη περίπτωση) ή και αδιαφορία (στη χειρότερη), ενώ δε λείπουν και περιπτώσεις που οι υπάρχουσες Ενώσεις γίνονται τροχοπέδη στο ξεδίπλωμα αγωνιστικών αντιδράσεων. Ακόμα και μία ανακοίνωση καταγγελίας με δυσκολία εκδίδεται, ενώ ούτε λόγος για την οργάνωση ενός πραγματικού αγώνα στα μαγαζιά-επίκεντρα των εργοδοτικών αυθαιρεσιών, ή και γενικότερα, μέσα από διαδικασίες (συνελεύσεις, συζητήσεις κ.α.) που θα εμπλέκουν και θα εμπνέουν τους συναδέλφους να αντισταθούν έμπρακτα.
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.
Νομίζουμε ότι είναι σήμερα επιτακτικό οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να κινηθούμε δραστήρια και μάλιστα σε διακλαδικό επίπεδο. Να ενωθούν στη δράση όλες οι δυνάμεις που στέκονται απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα. Να ενώσουμε όλες τις αντιστάσεις στο χώρο των ΜΜΕ, ανεξάρτητα από ειδικότητα και κλάδο. Να πιέσουμε (όπου μπορεί να γίνει αυτό) τα σωματεία να ξεφύγουν από την αδράνεια. Να δείξουμε την αγωνιστική διέξοδο ως το μόνο τρόπο υπεράσπισης των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Να προβάλουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Να ανιχνεύσουμε την προοπτική του Συνδικάτου Τύπου. Επιδιώκουμε να συναντηθούν όσο περισσότεροι θέλουν και μπορούν, για να προσδιορίσουμε τα επόμενα βήματα μιας διακλαδικής πρωτοβουλίας δράσης και αγώνα που θα βαδίζει στις παραπάνω κατευθύνσεις. Καλούμε σε ευρεία ανοιχτή σύσκεψη στην αίθουσα του 3ου ορόφου της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) την Παρασκευή 1 Οκτώβρη, 6.30μμ.»
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >