Ο 30χρονος Αιγύπτιος blogger Ahmed Maher ήταν ένας από τους θεμελιωτές του κινήματος νεολαίας «6η Απριλίου». Λόγω της συμμετοχής του στο κίνημα και της δράσης του στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, συνελήφθη το 2008 από τις αιγυπτιακές αρχές, ξυλοκοπήθηκε και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με την προειδοποίηση ότι «αυτή τη φορά απλώς του τράβηξαν το αυτί» και πως «την επόμενη φορά θα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα». Η συνέντευξη που ακολουθεί έγινε στο πλαίσιο της έρευνας για το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και εντάσσεται σε μια σειρά συνεντεύξεων με bloggers από την Αίγυπτο που παρουσιάζονται στο tvxs.gr.

Ads

Γιατί διαλέξατε το ίντερνετ ως μέσο για την επανάσταση;

Το κίνημα της «6ης Απριλίου» είχε ξεκινήσει από μια ομάδα (blogger), η οποία τον Απρίλιο κάλεσε τον κόσμο για την απεργία μέσω του Facebook. Παρόλο που τότε ήταν κάτι καινούργιο, είχε συμβάλει πολύ σε αυτό το πολιτικό γεγονός, είχε όντως μεγάλη συμμετοχή και γι’ αυτό γίνανε πολλές ταραχές και συλλήψεις.

Έτσι δημιουργήθηκε το κίνημα της 6ης Απριλίου σε όλη την Αίγυπτο, ανεξάρτητα από κόμματα και χωρίς να ανήκει κανείς σε κάποιο πολιτικό χώρο, μόνο νεολαία, με καινούργια μέσα ενημέρωσης και φρέσκες ιδέες άρχισε να ασκεί πίεση ώστε να πετύχει κάποιες αλλαγές και κάποια εξέλιξη.

Ads

Εσύ είχες πρόβλημα μετά; Σε συλλάβανε;

Και εγώ είχα πρόβλημα, έτσι κι αλλιώς από πριν. Γιατί είχα κάνει μια αναρτήσεις και για άλλα κινήματα που είχα συμμετάσχει αλλά και πολλοί άλλοι φοιτητές διώχθηκαν από τα πανεπιστήμια και πολλοί εργαζόμενοι χάσανε την εργασία τους. Και άλλοι βασανίστηκαν σκληρά για αυτά που γράφανε.

Προσωπικά είχες προβλήματα;

Πολλά και ακόμα πριν το κίνημα είχα συλληφθεί 2 φορές. Μια το 2005 και δεύτερη του ‘06 και τότε έμεινα μέσα για 2 μήνες. Και μετά το κίνημα με απήγαγαν οι άντρες της κρατικής ασφάλειας, τότε μόλις ξεκινούσε το κίνημα. Και άλλη φορά για 2 εβδομάδες στην Αλεξάνδρεια το 2008 και το 2010 κρατήθηκα για 4 μέρες με κατηγορία ότι κάναμε γκράφιτι στους τοίχους.

Πόσοι άνθρωποι είχανε συλληφθεί από το δικό σας κίνημα;

Έχουμε χάσει το μέτρημα αφού κάθε εβδομάδα έχουμε νέα λίστα και κάποιοι μένουν για 4 μέρες και άλλοι για εβδομάδες, ίσως μήνες. Μερικοί μείνανε για 8 μήνες ανάλογα με την κατηγορία και την υπόθεση.

Πριν από την επανάσταση η Άσμα είχε κάνει 1 βίντεο. το έχεις δει; Πίστευες ότι θα έχει ανταπόκριση από το κόσμο;

Πολλοί παράγοντες παίξανε ρόλο. Όχι μόνο το βίντεο. Με πρώτο το κίνημα της «Κιφάια» και το κίνημα των αρθρογράφων και άλλα κόμματα μέχρι και το κίνημα της 6ης Απριλίου και η ομάδα του Ελ Μπαραντέι, όλοι αυτοί μαζί με τα ήδη υπάρχοντα, όπως η φτώχεια, η ανεργία και η δικτατορία δημιούργησαν την επανάσταση.

Στις 25 ήταν η πρώτη σπίθα της επανάστασης σε συνδυασμό με την επανάσταση στην Τυνησία και οι νέοι που θέλανε να κάνουν και αυτοί το ίδιο μαζί με κάποια άτομα που επηρεάζανε την κοινή γνώμη όπως η σελίδα του Xάλεντ Σαΐντ, 6η Απριλίου. Και οι υποστηρικτές του Ελ Μπαραντέι και η νεολαία του Αλαχουάν. Όλοι αυτοί μαζί σχεδιάσανε την εξέγερση και το χρονοδιάγραμμα αλλά το βίντεο της Άσμα έδωσε πολύ μεγάλο κίνητρο στους νέους να κατεβούν στους δρόμους.

Κατά την διάρκεια της επανάστασης έκανες χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook;

Πριν και κατά τη διάρκεια της επανάστασης, όπως και το 2008, το κίνημα της 6ης Απριλίου έπαιξε ρόλο στα media όπως και οι blogger παίξανε μεγάλο και σημαντικό ρόλο, αποκαλύπτοντας τα βασανιστήρια με γρήγορη προβολή βίντεο και άρθρων.
Πριν τις 25 και κατά διάρκεια της επανάστασης έπαιξε μεγάλο ρόλο για να κατεβεί ο κόσμος στους δρόμους και να μεταφέρει την εμπειρία της επανάστασης στην Τυνησία και να προβάλει τα βίντεο από τις διαδηλώσεις και να τους δείξει που είναι τα σημεία συγκέντρωσης. Το ίντερνετ γενικά ήταν σημαντικό εργαλείο για την επανάσταση.

Πιστεύεις ότι χωρίς το ίντερνετ θα γινόταν η επανάσταση;

Θα γινόταν έτσι και αλλιώς αλλά θα μπορούσε να είχε καθυστερήσει. Μπορεί και 1 χρόνο αλλά θα γινόταν. Διότι υπήρχαν όλοι οι παράγοντες όπως η φτώχεια, η ανεργία, τα βασανιστήρια και ο πολιτικός αποκλεισμός, αλλά το ίντερνετ έκανε πιο εύκολα την προσέλκυση του κόσμου και τη μεταφορά ιδεών.

Είσαι ανήσυχος για το μέλλον;

Ανησυχώ πολύ για το μέλλον. Τίποτα δεν ξεκαθαρίστηκε, ούτε ξέρουμε τι γίνεται τώρα. Κάποια περίεργα πράγματα γίνονται. Η επανάσταση δεν έχει τελειώσει ακόμα. Το κυβερνών κόμμα μαζεύει τις δυνάμεις του, εμείς καταφέραμε να κάψουμε το κεφάλι της δικτατορίας, αλλά όλοι οι διεφθαρμένοι πολιτικοί είναι στην κυβέρνηση ακόμα. Και το κόμμα του Μουμπάρακ είναι ακόμα στην εξουσία παντού.

Ο στρατός ακόμα αγνοεί τα αιτήματά μας, δεν ξέρουμε τι ακολουθεί. Ακόμα και η μεταβατική περίοδος δεν έχει συμφωνηθεί από τα κόμματα πόσο θα διαρκέσει! Και ακόμα υπάρχει λογοκρισία και πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι ίσως έχουμε περισσότερη και πιο δύσκολη δουλειά μπροστά μας.

Θα κάνετε νέα επανάσταση αν χρειαστεί;

Η επανάσταση δεν έχει τελειώσει ακόμα. Στους δρόμους είμαστε και κάθε Παρασκευή συναντιόμαστε και ασκούμε πίεση όπως τελευταία, ζήτησε ο στρατός να μας μιλήσει. Μάλιστα, έχουμε βάλει και αιτήματα και χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση.

Διαβάστε επίσης:
Όταν οι «εχθροί του διαδικτύου» πληθαίνουν
Ο φυλακισμένος Αιγύπτιος blogger Kareem Amer στο tvxs
Η Αιγύπτια blogger Asma Mahfouz στο tvxs.gr