Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπέλυσαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (13/1) νέες αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah, που πρόσκειται στους αντάρτες Χούθι.

Ads

Σύμφωνα με το Al Jazeera, στο στόχαστρο βρέθηκε αεροπορική βάση στα περίχωρα της πρωτεύουσας Σανάα, ενώ αναφέρθηκαν επίσης εκρήξεις στην πόλη Χοντέιντα.

Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα επίθεση στην Υεμένη, αφότου έπληξαν την προηγούμενη ημέρα περίπου 30 θέσεις των Χούθι ως αντίποινα για τις επιθέσεις των σιιτών ανταρτών εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΟΗΕ: Σύγκρουση στο  Συμβούλιο Ασφαλείας – «Συνεπείς με το διεθνές δίκαιο οι επιθέσεις στην Υεμένη» λένε οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία υπερασπίστηκαν την Παρασκευή (12/1) ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη νομιμότητα των χτυπημάτων που εξαπέλυσαν εναντίον των Χούθι της Υεμένης επειδή επιτέθηκαν σε πλοία της Ερυθράς Θάλασσας, ενώ η Ρωσία και η Κίνα κατηγόρησαν τους δυτικούς συμμάχους ότι αυξάνουν τις περιφερειακές εντάσεις.

Ads

Η Ρωσία χαρακτήρισε την επιχείρηση των ΗΠΑ και της Βρετανίας δυσανάλογη και παράνομη.

Άλλες χώρες εξέφρασαν ανησυχίες ότι τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε 28 τοποθεσίες θα πυροδοτήσουν περιφερειακές εντάσεις, ήδη υψηλές λόγω της επίθεσης του Ισραήλ στην Γάζα.

Η ένταση έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την επιχείρηση των ΗΠΑ και της Βρετανίας που διεξήχθη μετά από μήνες επιθέσεων με drone και πυραύλους από τους Χούθι που έχουν καλές σχέσεις με το Ιράν σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Οι Χούθι, που κατέλαβαν μεγάλο μέρος της Υεμένης, λένε ότι οι επιθέσεις τους υποστηρίζουν τη Χαμάς.

Η πρέσβης των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ότι τα χτυπήματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας, μέρος ενός πολυεθνικού ναυτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ήταν συνεπείς με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ.

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε «για να διαταράξει και να υποβαθμίσει την ικανότητα των Χούθι να συνεχίσουν τις απερίσκεπτες επιθέσεις εναντίον πλοίων και εμπορικών πλοίων», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνέχισε, θα συνεχίσουν να επιδιώκουν μια διπλωματική απάντηση ενώ θα επιδιώκουν να υπερασπιστούν την εμπορική ναυτιλία.

Περισσότερα από 2.000 πλοία αναγκάστηκαν εξετράπησαν από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο.

«Αναλάβαμε αναγκαία και αναλογική δράση σε αυτοάμυνα μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη μη επιχειρησιακή υποστήριξη της Ολλανδίας, του Καναδά, του Μπαχρέιν και της Αυστραλίας», δήλωσε η Βρετανίδα πρέσβης Σούζαν Γούντγουορντ.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε ότι τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και αύξησαν τις περιφερειακές εντάσεις.

«Είναι άλλο πράγμα να υπερασπίζεσαι την εμπορική ναυτιλία, οι επιθέσεις στην οποία είναι απαράδεκτες, άλλο να βομβαρδίζεις δυσανάλογα και παράνομα ένα άλλο κράτος», είπε.

Ο Ζανγκ Τζουν, απεσταλμένος της Κίνας στον ΟΗΕ, είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει εξουσιοδοτήσει τη χρήση βίας κατά της Υεμένης.

Η επιχείρηση των ΗΠΑ και της Βρετανίας «όχι μόνο προκάλεσε καταστροφή υποδομών και απώλειες αμάχων, αλλά είχε επίσης ως αποτέλεσμα αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα», είπε.