Την αποκάλυψη ότι η AirAsia δεν είχε λάβει άδεια να χρησιμοποιήσει τον αεροδιάδρομο Σουραμπάγια- Σιγκαπούρη την ημέρα του δυστυχήματος και ότι δεν είχε ζητήσει να αλλάξει το σχέδιο πτήσης της, έκανε το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας. Στο μεταξύ ο πιλότος του αεροπλάνου που κατέπεσε την Κυριακή στη θάλασσα της Ιάβας στην Ινδονησία με 162 επιβαίνοντες, αποφάσισε να αλλάξει αεροδιάδρομο χωρίς λάβει τη σχετική άδεια, και λίγο μετά την απόφαση του αυτή, το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ και κατέληξε στο βυθό.

Ads

Όπως έκαναν γνωστό οι αρχές της Ινδονησίας, ο πιλότος της μοιραίας πτήσης είχε ζητήσει να πάρει ύψος για να αποφύγει μια απειλητική καταιγίδα, όμως δεν έλαβε αμέσως άδεια εξαιτίας της μεγάλης αεροπορικής κίνησης. Λίγη ώρα αργότερα το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ.

Το Airbus Α320-200, που πραγματοποιούσε την πτήση QZ8501 από την πόλη Σουραμπάγια της Ινδονησίας με προορισμό τη Σιγκαπούρη, χρησιμοποίησε έναν αεροδιάδρομο σε μια διαφορετική χρονοθυρίδα για την οποία η αεροπορική εταιρεία δεν διέθετε άδεια, δήλωσε ο γενικός διευθυντής αερομεταφορών της Ινδονησίας Ντζίκο Μουρτζατμόντζο. «Αυτό αποτέλεσε πρόβλημα», δήλωσε λίγο μετά την ανακοίνωση για τον εντοπισμό δύο «μεγάλων τμημάτων» του αεροσκάφους περίπου 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στην περιοχή όπου διεξάγονται οι επιχειρήσεις αναζήτησης. Εκπρόσωπος του ινδονησιακού υπουργείου Μεταφορών, επιβεβαίωσε ότι

Ειδικά συνεργία συνεχίζουν τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της προσπαθώντας να λάβουν εικόνες από τα συντρίμμια που έχουν εντοπιστεί με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων υποβρύχιων οχημάτων. Αεροπλάνα χτενίζουν τη θάλασσα και τις ακτές του Βόρνεο σήμερα αναζητώντας συντρίμμια, ελπίζοντας να εκμεταλλευτούν το παράθυρο της καλοκαιρίας, καθώς οι ισχυροί άνεμοι και η θαλασσοταραχή έχουν δυσχεράνει μέχρι στιγμής τις προσπάθειες εντοπισμού του Airbus και των μαύρων κουτιών του.

Ads

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 30 πτώματα, κάποια από τα οποία ήταν ακόμη δεμένα με τις ζώνες τους, καθώς και κάποια κομμάτια του αεροπλάνου στην περιοχή αναζήτησης στο βόρειο τμήμα της θάλασσας της Ιάβας.