Για ακόμη μια φορά έχει παραδοθεί στο χάος η Κωνσταντινούπολη, καθώς μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Από τα επεισόδια έχουν χάσει την ζωή τους δυο άτομα. 

Ads

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, ανακοίνωσε το δεύτερο θάνατο μέσα σε ένα 24ωρο, μετά το θάνατο του 30χρονου Ουγκούρ Κουρτ, ο οποίος χτυπήθηκε από σφαίρα, όταν αστυνομικοί απάντησαν με πραγματικά πυρά σε διαδηλωτές. Ο θάνατός του πυροδότησε νέες ταραχές, που συνεχίστηκαν όλη την νύχτα, και στις οποίες τραυματίστηκαν και οκτώ αστυνομικοί. 

Το δεύτερο θύμα των βίαιων επεισοδίων, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη ως τώρα, τραυματίστηκε σε έκρηξη μηχανισμού. 

Όσον αφορά τον θάνατο του Ουγκούρ Κουρτ, στα εγκληματολογικά εργαστήρια μεταφέρθηκαν για να εξεταστούν τα όπλα 20 αστυνομικών. Οι φωτογραφίες των αστυνομικών με τα όπλα στα χέρια έκαναν το γύρο του διαδικτύου.

Ads

Οι εισαγγελείς είπαν ακόμη ότι από την πλευρά των διαδηλωτών εκτοξεύθηκαν 20 χειροβομβίδες ή βόμβες διασποράς προς την αστυνομία.

Ο πατέρας του 15χρονου Μπερκίν, που χτυπήθηκε από το μεταλλικό περίβλημα δακρυγόνου στην ίδια γειτονιά πέρυσι, Σαμί Ελβάν, επισκέφθηκε την οικογένεια του Κουρτ για να εκφράσει τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήριά του.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας τις συγκρούσεις είπε, αναφερόμενος στον Μπερκίν Ελβάν, ότι «Θα κάνουμε τελετές κάθε φορά που πεθαίνει κάποιος; Πέθανε και τελείωσε. Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι στους αιμοδιψείς που χρησιμοποιούν την τραγωδία στο ορυχείο ως αφορμή να σπάσουν, να λεηλατήσουν, να επιτεθούν στην αστυνομία και να διαπράξουν φόνο. Περιμένετε η αστυνομία να καθήσει άπραγη στο πλάι και να κοιτάζει; Είμαι έκπληκτος για την υπομονή τους».