Αγγελία με την οποία ζητά διεθυντή έβγαλε το Βρετανικό Μουσείο, καθώς έμεινε «ακέφαλο» μετά την παραίτηση του Χάρτβιχ Φίσερ, εν μέσω  του σκανδάλου με τα χιλιάδες αντικείμενα που ανακαλύφθηκε ότι λείπουν ή εκλάπησαν από τη συλλογή του.

Ads

«Το Βρετανικό Μουσείο είχε μια δύσκολη χρονιά. Ήμασταν υπό ενδελεχή έλεγχο μετά την ανακάλυψη κλοπών από τη συλλογή μας και βρισκόμαστε επίσης στο επίκεντρο των παγκόσμιων συζητήσεων σχετικά με την εγκυρότητα των λεγόμενων «καθολικών μουσείων», γράφει ο Πρόεδρος του Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν προσκαλώντας τους υποψηφίους, όπως μεταδίδει σε ανταπόκρισή της η ΕΡΤ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Όσμπορν προλογίζει την ανακοίνωση για τη «καυτή καρέκλα» των 215.000 λιρών (250 χιλ. ευρώ) αμοιβή το χρόνο, γράφοντας ότι ο υποψήφιος επικεφαλής του μουσείου πρέπει να είναι σε θέση να θεμελιώσει στη δημόσια συζήτηση την «εγκυρότητα» της συλλογής του Μουσείου, η οποία περιέχει θησαυρούς από όλο τον κόσμο, υπονοώντας, προφανώς, τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο νέος διευθυντής θα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο ίδρυμα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο μετά από το ντροπιαστικό σκάνδαλο του περασμένου Αυγούστου, θα πρέπει να διαχειριστεί τις αξιώσεις αποζημίωσης, και θα πρέπει να συγκεντρώσει 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ για μια μεγάλη ανακαίνιση.

Ads

Επιπλέον θα είναι ο άνθρωπος που θα επιμεληθεί την τυχόν συμφωνία για μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα εάν και εφόσον καρπίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο κ. Όσμπορν γράφει επίσης, ότι το μουσείο αντιμετωπίζει επικρίσεις για την κατοχή αντικειμένων από όλο τον κόσμο και «έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι συμμετέχουμε, και ίσως οδηγούμε εγκαίρως, τις μεγάλες συζητήσεις της εποχής μας – χωρίς να πτοούμαστε».

Κάθε πιθανός διευθυντής θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να διαχειριστεί αυτό το πλαίσιο «και να εξασφαλίσει ότι έχει επιτυχία».

Η αγγελία δημοσιεύτηκε σε ιστότοπο πρακτορείου με ημερομηνία λήξης για κατάθεση αιτήσεων τη 26η Ιανουαρίου.