Στον απόηχο των γεωπολιτικών εντάσεων που δυναμιτίζονται περαιτέρω, το Παρίσι φέτος το καλοκαίρι βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μεγάλη πρόκληση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

Ads

Το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη στρέφεται στη γαλλική πρωτεύουσα κι εκτός από τις δυσκολίες ή τις αγωνίες που έχει να υπερνικήσει για το μείζον ζήτημα της ασφάλειας κυρίως η γαλλική διοργάνωση, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Αυτή της προώθησης της εικόνας της χώρας, της επίδειξης της ισχύος της σε όλον τον κόσμο με άμεσο, έμμεσο, διεισδυτικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Εάν λοιπόν η Γαλλία θέλει να αλλάξει την αντίληψη του κόσμου για την ίδια ή να προωθήσει οποιαδήποτε εικόνα επιθυμεί, τώρα έχει την ευκαιρία να το πράξει.

Επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ, το όραμα για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 έλαβε υπόσταση, καθώς πρόκειται για 100 χρόνια μετά από την τελευταία φορά που το Παρίσι φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η προηγούμενη ήταν το 1924.

Ads

Ο «παράγοντας» Μακρόν

Επί των ημερών του Εμμανουέλ Μακρόν, είναι που το αρχικό όραμα υλοποιείται πλέον και εναπόκειται σε αυτή τη διοργάνωση να δείξει σε όλον τον κόσμο τη νέα εικόνα της Γαλλίας. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το πρόσωπο του Μακρόν ήταν αυτό που χρειάζονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, προκειμένου να δοθεί προς τα έξω η αίσθηση μια χώρας προοδευτικής και εξωστρεφούς, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του «The Conversation».

Ήδη κάτι τέτοιο συμβαίνει, καθώς οι επερχόμενοι Αγώνες δείχνουν σίγουρα πιο πρωτοποριακοί, αφού αγκαλιάζουν πλέον εκδηλώσεις που εκτείνονται από το «breakdancing» μέχρι τους αγώνες «BMX», κι από κολυμβητές στο Σηκουάνα μέχρι ανδρόγυνες μασκότ. Αυτά είναι στοιχεία που θέλει να προβάλλει η γαλλική διοργάνωση και να δώσει μια νότα «επαναστατικότητας» και πρωτοπορίας.

Το μεγάλο στοίχημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Ωστόσο, τα εμπόδια και οι προκλήσεις για αυτό το στοίχημα της διακυβέρνησης Μακρόν είναι πολλά και ξεκινάμε με τις επιπτώσεις από της γεωπολιτικές εντάσεις, την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, αλλά και τα πολεμικά μέτωπα με το Ουκρανικό και Παλαιστινιακό ζήτημα να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Σε επίπεδο πολιτικής στο εσωτερικό της Γαλλίας, δεν είναι λίγοι και οι επικριτές τόσο της τωρινής διοργάνωσης όσο και του ίδιου του Μακρόν που «βλέπουν» στα μάτια του Γάλλου προέδρου την πιθανότητα να εξαργυρώσει πολιτικά τα επικοινωνιακά οφέλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ελπίζουν σε μια οικονομική ώθηση από τη διοργάνωση. Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που ανησυχούν για τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας στα βόρεια προάστια του Παρισιού, σημειώνοντας τα επεισόδια του 2022 στον τελικό του UEFA.

Εκεί δηλαδή που η Γαλλία θέλει να εστιάσει στον «παριζιάνικο» τρόπο ζωής, τον εκλεπτυσμένο και πολιτισμένο που θα δώσει ώθηση στο brand name της χώρας, πολλοί ανησυχούν για τη φήμη του Παρισιού ως πόλη εγκληματικότητας. Όλα θα κριθούν ωστόσο εκ του αποτελέσματος.