Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε, κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης των θυμάτων των επιθέσεων του ΝΑΤΟ στη Σερβία το 1999, ότι η χώρα του δεν θα ενταχθεί ποτέ στην στρατιωτική συμμαχία.

Ads

Συγκεκριμένα, ο Βούτσιτς επεσήμανε ότι η Πρίστινα (Κόσοβο) έγινε δεκτή ως συνδεδεμένο μέλος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο το Βελιγράδι δεν θα ενταχθεί ποτέ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε το πρακτορείο Tanjug.

«Σας ευχαριστώ – τώρα ξέρουμε ότι δεν θα ενταχθούμε ποτέ στο ΝΑΤΟ και ότι θα υπερασπιστούμε και θα προστατεύσουμε τη στρατιωτική μας ουδετερότητα. Και όταν τους δεχτείτε (το Κοσσυφοπέδιο) στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θα έχουμε απάντηση και γι’ αυτό. Ειπώθηκε με τα ψέματά σας, τις κυρώσεις κατά της Πρίστινα και οτιδήποτε άλλο. Τους δώσατε τα πάντα και σε αντάλλαγμα τιμωρήσατε τη Σερβία ανάλογα», είπε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Πρόκουπλιε, στη νότια Σερβία.

«Δεν μπορούν να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα να ζούμε για τη χώρα μας και να αγαπάμε την ελευθερία πάνω από όλα», είπε.

Ads

Επιπλέον, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο Βούτσιτς τόνισε ότι η Σερβία δεν θα δεχτεί ποτέ τον διαχωρισμό της επαρχίας Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια από το έδαφός της. Διαβεβαίωσε ότι η Σερβία θα αγωνιστεί με όλα τα μέσα για να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και θα ξέρει πώς να προστατεύεται και να υπερασπίζεται τον εαυτό της.

Στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Prva,o πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα η Σερβία να αποχωρήσει από το μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, επειδή η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε αυτόν τον οργανισμό σημαίνει την de facto αποχώρηση της Σερβίας.

«Θα είναι πολύ άβολο για αυτούς όταν βγουν όλες οι ιστορίες και οι λεπτομέρειες για το πώς είπαν ψέματα στη Σερβία» είπε ο Βούτσιτς προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι πλέον ένας οργανισμός που αποφασίζει «για το τίποτα».

Ο Βούτσιτς υπενθύμισε ότι η Ρωσία εκδιώχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, προτού «συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη την υποδοχή του Κοσσυφοπεδίου» και επανέλαβε ότι η de facto ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης σημαίνει τον αποκλεισμό της Σερβίας από αυτόν τον οργανισμό.