Τουλάχιστον 471 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και διάσπαρτα ανθρώπινα μέλη ήταν το αποτέλεσμα του βομβαρδισμού του νοσοκομείου Αλ-Αχλί στη Γάζα την Τρίτη 17 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό νεκρών από οποιοδήποτε μεμονωμένο περιστατικό στην αποκλεισμένη και υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του εν εξελίξει πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ads

Η προκαταρκτική ανάλυση από την ερευνητική ομάδα Forensic Architecture που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, αμφισβητεί τον ισχυρισμό του Ισραήλ πως πρόκειται για χτύπημα της Ισλαμικής Τζιχάντ και ότι η πηγή της θανατηφόρας έκρηξης ήταν ένας παλαιστινιακός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Η τρισδιάστατη ανάλυση δείχνει μοτίβα ακτινωτού θρυμματισμού στη νοτιοδυτική πλευρά του κρατήρα πρόσκρουσης, καθώς και ένα ρηχό κανάλι που οδηγεί στον κρατήρα από τα βορειοανατολικά. Αυτά τα μοτίβα υποδεικνύουν μια πιθανή τροχιά βλήματος με βορειοανατολική προέλευση.

«Κατά την ανασκόπηση της ανάλυσής μας, ο ερευνητής και ειδικός σε εκρηκτικά όπλα Κομπ Σμιθ (σ.σ. ερευνητής εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων) συμφωνεί ότι τα μοτίβα θραυσμάτων μπορεί να υποδεικνύουν ότι το βλήμα προήλθε από τα βορειοανατολικά -την κατεύθυνση της ελεγχόμενης από το Ισραήλ πλευράς της περιμέτρου της Γάζας- και όχι από τα δυτικά, όπως ισχυρίζεται ο ισραηλινός στρατός» αναφέρει η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture.

Ads

Η ανάλυση του μεγέθους του κρατήρα υποδηλώνει ένα πυρομαχικό μεγαλύτερο από π.χ. έναν πύραυλο Spike ή Hellfire που χρησιμοποιείται συνήθως από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού. «Είναι πιο συνεπής με τα σημάδια πρόσκρουσης από βλήμα πυροβολικού – αλλά χωρίς πρόσθετα υλικά στοιχεία, δεν μπορούμε να κάνουμε μια οριστική εκτίμηση» τονίζει το Forensic Architecture.

Παράλληλα, μια νέα έρευνα φωτογραφικών και ηχητικών αποδεικτικών στοιχείων της έκρηξης του αραβικού νοσοκομείου Αλ-Αχλί, που διεξήχθη από το Channel 4 News, θέτει υπό μεγαλύτερη αμφισβήτηση τον ισχυρισμό του Ισραήλ.

Μια ανάλυση ήχου που διεξήχθη από μια κοινοπραξία εξειδικευμένων ΜΚΟ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ήχος που ακούστηκε σε ένα βίντεο λίγο πριν από την έκρηξη δεν ήταν συμβατός με την τροχιά μιας υποτιθέμενης παλαιστινιακής ρουκέτας που εκτοξεύτηκε από τη νοτιοδυτική Γάζα, όπως ισχυρίζεται ο ισραηλινός στρατός.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο με ηχογράφηση συνομιλίας μεταξύ υποτιθέμενων αξιωματούχων της Χαμάς, όπου φαίνεται να μιλούν για την υποτιθέμενη άστοχη εκτόξευση ρουκέτας που προκάλεσε την έκρηξη στο νοσοκομείο.

Η ανεξάρτητη ομάδα διερεύνησης ήχου Earshot δήλωσε ότι μια εγκληματολογική ανάλυση ήχου αποκάλυψε ότι ο ήχος καταγράφηκε σε δύο διαφορετικά κανάλια και στη συνέχεια μονταρίστηκε μαζί, γεγονός που το αποκλείει από το να αποτελεί αξιόπιστη πηγή αποδεικτικών στοιχείων.

Η ομάδα επαλήθευσης Sanad του Al Jazeera διερεύνησε επίσης το περιστατικό και διαπίστωσε ότι οι ισραηλινές δηλώσεις φαίνεται να έχουν παρερμηνεύσει τα αποδεικτικά στοιχεία για να χτίσουν μια ιστορία ότι μία από τις λάμψεις που καταγράφηκαν από διάφορες πηγές ήταν μια εσφαλμένη εκτόξευση ρουκέτας.