Με διάταγμα του Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Βαλέρι Μπογιαρίνοφ -αναπληρωτής επικεφαλής της σωφρονιστικής υπηρεσίας FSIN, η οποία είναι υπεύθυνη για τις φυλακές της Ρωσίας- προήχθη σε στρατηγό του υπουργείου Εσωτερικών, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι.

Ads

Ο διευθυντής του Ιδρύματος Κατά της Διαφθοράς, το οποίο είχε ιδρυθεί από τον Ναβάλνι, έγραψε στο λογαριασμό του στην πλατφόρμα Telegram πως ο Μπογιαρίνοφ ήταν προσωπικά υπεύθυνος για το βασανισμό του Ναβάλνι στη φυλακή.

«Αυτή πρέπει να γίνει κατανοητή ως η φανερή ανταμοιβή του εκ μέρους τον Πούτιν για τα βασανιστήρια», έγραψε ο Ιβάν Ζντάνοφ για την προαγωγή του Μπογιαρίνοφ.

Τον Ιούλιο 2023, η διαταγή του Μπογιαρίνοφ να περιοριστεί η δυνατότητα του αντιπολιτευόμενου πολιτικού να αγοράζει τρόφιμα και καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης είχε γίνει γνωστή στη διάρκεια ακροματικής συνεδρίασης δικαστηρίου με κατηγορούμενο τον Ναβάλνι.

Ads

Οι φυλακισμένοι μπορούν κανονικά να χρησιμοποιούν τα χρήματά τους για να συμπληρώνουν από το κατάστημα της φυλακής τις ισχνές μερίδες που τους χορηγούνται.

Σύμφωνα με τον Ζντάνοφ, ο νεοπροαχθείς στρατηγός ήταν επίσης υπεύθυνος για περαιτέρω παρενοχλήσεις του φυλακισμένου Ναβάλνι.

Εκτός του Μπογιαρίνοφ, άλλοι τρεις αξιωματικοί των δυνάμεων επιβολής του νόμου προήχθησαν στο βαθμό του στρατηγού.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στο θάνατο του Ναβάλνι και τις προαγωγές, κάνοντας λόγο για διαδικασία ρουτίνας.

Νέα δίωξη σε βάρος του μικρότερου αδελφού του Ναβάλνι, Όλεγκ

H Ρωσία ξεκίνησε μια νέα ποινική δίωξη κατά του Όλεγκ Ναβάλνι, αδερφού του Αλεξέι, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Το TASS δεν αναφέρει βάσει ποιου άρθρου του Ποινικού Κώδικα άνοιξε η υπόθεση, αλλά αναφέρει ότι η αστυνομία αναζητεί τον Όλεγκ Ναβάλνι ο οποίος ήδη έχει συμπεριληφθεί στην λίστα των καταζητουμένων για άλλη υπόθεση.

Το 2014 ο Όλεγκ Ναβάλνι, γεννημένος το 1983, επτά χρόνια μικρότερος από τον Αλεξέι, είχε καταδικαστεί σε 3,5 χρόνια φυλάκιση για απάτη. Ποινή την οποία είχε εκτίσει εξ ολοκλήρου.

Η πλευρά Ναβάλνι υποστήριζε από την πρώτη στιγμή πως επρόκειτο για ένα κατασκευασμένο κατηγορητήριο που είχε στηθεί για να ασκηθούν πιέσεις στον Αλεξέι Ναβάλνι.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ