Πάνω από 90 βιολόγοι και άλλοι επιστήμονες που χρησιμοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για τον σχεδιασμό νέων πρωτεϊνών, προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας, με στόχο την αποτροπή δημιουργίας βιολογικών όπλων.

Ads

Πρόκειται για επιστήμονες που δεν θέλουν να εκθέσουν τον πλανήτη σε κίνδυνο και προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι η έρευνά τους δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχό τους και από τις αρχές ηθικής και δεοντολογίας που διέπουν τις ανθρωπιστικές αξίες.

Μεταξύ των επιστημόνων που υπογράφουν τη σημαντική αυτή συμφωνία, όπως έγινε γνωστό από δημοσίευμα των New York Times, βρίσκεται και η κάτοχος του Νόμπελ, Φράνσις Άρνολντ.

Οι βιολόγοι εργάζονται τόσο σε εργαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και άλλων χωρών και στη θέση τους υποστηρίζουν ότι τα οφέλη από τη χρήση των τεχνολογιών αυτών μπορούν είναι πολύ σημαντικότερα έναντι των κινδύνων που επισείονται από την κατάχρησή τους.

Ads

Μεγαλύτερα τα οφέλη

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω συμφωνία από τους συνομολογούντες, «Ως επιστήμονες που ασχολούμαστε με αυτόν τον τομέα, θεωρούμε ότι τα οφέλη των σημερινών τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης για τον σχεδιασμό πρωτεϊνών υπερτερούν κατά πολύ του ενδεχόμενου βλάβης και θα θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι η έρευνά μας θα παραμείνει επωφελής για όλους στο μέλλον».

Με τη συμφωνία αυτή δεν είναι στόχος η καταστολή της ανάπτυξης ή της διανομής των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Οι βιολόγοι προσπαθούν να ρυθμίσουν τη χρήση του εξοπλισμού αυτού που απαιτείται για την κατασκευή νέου γενετικού υλικού.

Μεταξύ τεχνητής νοημοσύνης και πραγματικότητας

Ένας από τους συμμετέχοντες στη συγγραφή του κειμένου της συμφωνίας, ο Ντέιβιντ Μπέικερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Σχεδιασμού Πρωτεϊνών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, από την πλευρά του ανέφερε σε σχετική του δήλωση ότι ακριβώς αυτός ο εξοπλισμός κατασκευής DNA είναι τελικά εκείνος που επιτρέπει την ανάπτυξη βιολογικών όπλων.

Εξηγώντας ο ίδιος τον μηχανισμό που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για το σχεδιασμό και την κατασκευή συνθετικών πρωτεϊνών, είπε ότι το κατάλληλο μέρος για να ρυθμιστεί αυτό το ζήτημα είναι κατά τη μεταφορά από τον υπολογιστή στον πραγματικό κόσμο.

Μέτρα ασφαλείας

Μέσα στους όρους της συμφωνίας, οι βιολόγοι ζητούν την ανάπτυξη μέτρων ασφαλείας που θα αποτρέπουν τη χρήση εξοπλισμού κατασκευής DNA με επιβλαβή υλικά, χωρίς να προσδιορίζεται μέχρι στιγμής το ποια είναι αυτά. Αναφέρεται επίσης ότι θέλουν και ελέγχους ασφαλείας και προστασίας των νέων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης πριν από την κυκλοφορία τους.

Ο Ράμα Ρανγκανάθαν, καθηγητής βιοχημείας και μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος συνυπέγραψε τη συμφωνία, επεσήμανε ότι τέτοιου είδους τεχνολογίες δεν θα πρέπει να είναι στα χέρια μόνο λίγων ανθρώπων ή οργανισμών και ότι η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να είναι σε θέση να τις εξερευνήσει ελεύθερα.