O επενδυτικός ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη κορυφώθηκε αυτή την εβδομάδα, με τις επιδόσεις της εταιρείας κατασκευής τσιπ «Nvidia» να οδηγεί τα χρηματιστήρια σε τρεις ηπείρους σε επίπεδα ρεκόρ. Η Nvidia ξεπέρασε τον μητρικό όμιλο της Google, Alphabet, και έγινε η τρίτη πιο πολύτιμη εταιρεία στις ΗΠΑ μετά τη Microsoft και την Apple, ενώ η κεφαλαιοποίησή της έφτασε τα 2 δισ. δολάρια.

Ads

Το επίτευγμα αυτό ακολουθεί το «άλμα» κατά 16,4% στις συναλλαγές της Πέμπτης (22/2), αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση του τεχνολογικού κολοσσού κατά περισσότερα από 230 δισ. δολάρια σε μία μόλις ημέρα.

Η εταιρεία έχει καταφέρει να φθάσει από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια αγοραίας αξίας σε μόλις εννέα μήνες περίπου – ο ταχύτερος χρόνος μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών και σε λιγότερο από το μισό χρόνο από αυτόν που χρειάστηκαν οι τεχνολογικοί γίγαντες Apple και Microsoft.

Οι μετοχές της Nvidia διαπραγματεύονταν περισσότερο από 4% υψηλότερα στο υψηλό ρεκόρ των 818 δολαρίων την Παρασκευή, διατηρώντας τη θέση της ως η τρίτη πιο πολύτιμη αμερικανική εταιρεία. Έχουν σημειώσει άνοδο σχεδόν 60% φέτος, αφού υπερτριπλασίασαν την αξία τους το 2023.

Ads

Τι κάνει η Nvidia και γιατί είναι σημαντική για την τεχνητή νοημοσύνη;

Η Nvidia κατασκευάζει τα τσιπ που είναι ζωτικής σημασίας για την εκπαίδευση και τη λειτουργία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να εκτελέσουν πολύ γρήγορα την τεράστια επεξεργασία δεδομένων που απαιτείται για εργαλεία όπως τα chatbots. Η ζήτηση για αυτή την κρίσιμη υποδομή αυξάνεται ραγδαία καθώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας μπαίνουν στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης και κατασκευάζουν προϊόντα όπως το ChatGPT.

Την Τετάρτη (21/2), η εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ εξέπληξε τις αγορές με τη δύναμη των κερδών της για το τέταρτο τρίμηνο. Κατέγραψε έσοδα ύψους 22,1 δισ. δολαρίων -έναντι προσδοκιών για 20,6 δισ. δολάρια– και στη συνέχεια προέβλεψε αύξηση των εσόδων κατά 233% στο τρέχον τρίμηνο, μπροστά από τις προβλέψεις της Wall Street για 208%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, δήλωσε ότι η ζήτηση για την «παραγωγική» τεχνητή νοημοσύνη -τεχνολογία που παράγει αμέσως πειστικό κείμενο, εικόνες και ήχο από απλές πληκτρολογημένες οδηγίες- έχει φτάσει σε «σημείο καμπής».

*Με πληροφορίες από Reuters, Guardian