Ads

Έφοδο κατά των διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία του Μαργαριταριού πραγματοποίησαν οι δυνάμεις καταστολής του Μπαχρέιν. Οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού, προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών. Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν. Ο στρατός του Μπαχρέιν ανακοίνωσε σήμερα απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 4 μμ ως τις 4 πμ σε μεγάλο τμήμα της πρωτεύουσας Μανάμα και απαγόρευσε όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις σ’ όλη τη χώρα.

Αξιωματικός που εμφανίσθηκε στην τηλεόραση προχώρησε στην ανακοίνωση αφού το κίνημα της νεολαίας είχε καλέσει προηγουμένως τους πολίτες να διαδηλώσουν στις 3.30 μμ (τοπική ώρα). Η απαγόρευση της κυκλοφορίας καλύπτει την περιοχή του Σιφ Μολ, της πλατείας του Μαργαριταριού, του οικονομικού κέντρου και των διπλωματικών αντιπροσωπειών. Αρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινούνται προς την οδό Μπουντάγια, όπου αναμενόταν να γίνει η διαδήλωση.

Χθες, οι σκηνές των διαδηλωτών πήραν φωτιά ενώ πυκνός καπνός έχει καλύψει τον ουρανό ενώ οι άνδρες των δυνάμεων καταστολής περικύκλωσαν τους διαδηλωτές και έκαναν χρήση δεκάδων δακρυγόνων. Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες πετρελαίου εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι προχωρούσαν παρατεταγμένοι εναντίον τους από το κέντρο της πρωτεύουσας Μανάμα. Την ίδια στιγμή ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την πλατεία.

Ads


Από τις συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε πολίτες
και δύο αστυνομικοί. Οι αστυνομικοί παρασύρθηκαν από αυτοκίνητα διαδηλωτών που ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα φεύγοντας από την πλατεία του Μαργαριταριού. «Πρόκειται για έναν πόλεμο εξόντωσης. Αυτό δεν συμβαίνει ούτε σε πολέμους. Είναι απαράδεκτο» τόνισε ο Αμπντέλ Τζαλίλ Χαλίλ, επικεφαλής της σιιτικής αντιπολίτευσης.

Οι διαδηλωτές στο Μπαχρέιν, σιίτες στην πλειονότητά τους, ζητούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Οι σιίτες θρησκευτικοί αξιωματούχοι της χώρας απηύθυναν έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και τον μουσουλμανικό κόσμο να παρέμβουν για να αποτρέψουν τη “σφαγή” στο εμιράτο.

Χθες, ο μονάρχης του Μπαχρέιν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο στρατός έχει εξουσιοδοτηθεί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας της χώρας και των πολιτών της.

Μία ημέρα πριν στρατεύματα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, μεταξύ των οποίων και μονάδες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, επενέβησαν για να καταστείλουν το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος.

Εν τω μεταξύ, ο σιίτης υπουργός Υγείας του Μπαχρέιν Νιζάρ Μπαχάρνα ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, ενώ ο σιίτης υπουργός Στέγασης Μαζίντ μπιν Μόχσεν αλ Αλάουι του Μπαχρέιν δήλωσε σήμερα ότι μποϊκοτάρει την κυβέρνηση. «Μποϊκοτάρω την κυβέρνηση εξαιτίας του τρόπου που αντιμετωπίζει τα γεγονότα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην χώρα», φέρεται να δήλωσε ο Μαζίντ μπιν Μόχσεν αλ Αλάουι.

Εξάλλου δώδεκα σιίτες δικαστές ανακοίνωσαν επίσης την παραίτησή τους για να διαμαρτυρηθούν κατά της βίαιης διάλυσης της καθιστικής διαμαρτυρίας στην πλατεία του Μαργαριταριού κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, τρεις διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί.

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο

Ανεστάλη σήμερα η διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Μπαχρέιν, λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Μέχρι στιγμής φέτος, ο βασικός δείκτης BB ALL Share Index έχει υποχωρήσει κατά 1,3%, ενώ τα CDS εκτινάχθηκαν χθες κατά 44 μονάδες βάσης στις 359,37 μονάδες βάσης.

Αχμαντινετζάντ: Καταδικασμένη σε αποτυχία ξένη επέμβαση

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε σήμερα ότι η επέμβαση δυνάμεων των χωρών του Κόλπου για να τερματισθεί η λαϊκή εξέγερση στο Μπαχρέιν αποτελεί «μια αποκρουστική πράξη που είναι καταδικασμένη να αποτύχει», μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Αυτή η στρατιωτική επέμβαση είναι μια αποκρουστική πράξη που είναι καταδικασμένη να αποτύχει και οι λαοί της περιοχής την χρεώνουν στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ στο τέλος υπουργικού συμβουλίου. «Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να σώσουν το σιωνιστικό καθεστώς και να στραγγαλίσουν το κίνημα των λαών και γι’ αυτό το λόγο υποστηρίζουν ορισμένες κυβερνήσεις», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος.

«Δυστυχώς σήμερα στο Μπαχρείν υπάρχει μια κινητοποίηση εναντίον του πληθυσμού, πράγμα που είναι μια πράξη αποκρουστική, αδικαιολόγητη και ακατανόητη. Πώς θέλουν να κυβερνήσουν αυτοί που χρησιμοποιούν τα όπλα εναντίον του λαού τους;», πρόσθεσε.

Εξάλλου ένας ανώτερος σιίτης ιερωμένος με έδρα το Ιράκ, ο Μπασίρ αλ-Νατζαφί, καταδίκασε σήμερα την βίαιη καταστολή που ασκείται από την κυβέρνηση του Μπαχρέιν στη Μανάμα εναντίον των διαδηλωτών που είναι κυρίως σιίτες.

Από την πλευρά του, ο νεαρός ριζοσπάστης ηγέτης των ιρακινών σιιτών Μοκτάντα Σαντρ κάλεσε τους οπαδούς του να διαδηλώσουν σήμερα το απόγευμα στη Βαγδάτη και τη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, υπέρ των διαδηλωτών στο Μπαχρέιν.

«Καταδικάζουμε αυτή την ανεύθυνη πράξη», δήλωσε ο αγιατολάχ Νατζαφί σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του στην ιερή σιιτική πόλη Νατζάφ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 110 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας. «Ζητούμε να σταματήσει αμέσως αυτή η αδικία που γίνεται στους πολίτες», πρόσθεσε.

Ο αγιατολάχ Νατζαφί είναι ένα από τα μέλη της μαρτζαΐγια, της σιιτικής θρησκευτικής ηγεσίας που βρίσκεται στη Νατζάφ, και ως εκ τούτου ένας από τους τέσσερις σιίτες ιερωμένους με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Ιράκ.

Καταδίκη της βίας από ΗΠΑ και Γερμανία

«Την υπερβολική ισχύ και βία» η οποία χρησιμοποιήθηκε εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Μπαχρέιν, κατήγγειλαν οι ΗΠΑ, ενώ εξέφρασαν και την ανησυχία τους απευθείας και στην κυβέρνηση της χώρας.

Παράλληλα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε επέκρινε την επέμβαση των σαουδαραβικών δυνάμεων στο Μπαχρέιν, ενώ συνέστησε και στους πολίτες της που βρίσκονται στη χώρα να την εγκαταλείψουν ή να αποφύγουν τα ταξίδια προς το Μπαχρέιν.

Από την πλευρά του ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι εξέφρασε την ανησυχία του για την επέμβαση ξένων κρατών στο Μπαχρείν, ενώ δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος υποδαύλισης της θρησκευτικής βίας.