Η συνήγορος του Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε πως η ζωή του ιδρυτή του Wikileaks βρίσκεται σε κίνδυνο, αν απορριφθεί η τελική προσφυγή του εναντίον της έκδοσής του από τη Βρετανία στις ΗΠΑ.

Ads

Η νομική διελκυστίνδα για την τύχη του Τζούλιαν Ασάνζ κρατάει πάνω από μια δεκαετία.

Κατηγορείται για την «κλοπή» και τη δημοσιοποίηση δεκάδων χιλιάδων εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων, με τη βοήθεια της πρώην στρατιωτικής αναλύτριας Τσέλσι Μάνινγκ.

Το 2006 ίδρυσε τον ιστότοπο Wikileaks, ο οποίος -μεταξύ άλλων- δημοσιοποίησε εμπιστευτικά έγγραφα και οπτικό υλικό που δείχνει Αμερικανούς στρατιώτες να πυροβολούν και να σκοτώνουν 18 αμάχους από ένα ελικόπτερο στο Ιράκ.

Ads

Αν εκδοθεί στις ΗΠΑ και καταδικαστεί, μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ακόμη και 175 ετών.

Ο 52χρονος Ασάνζ έχει περάσει τα τέσσερα τελευταία χρόνια στη φυλακή Μπελμάρς του Λονδίνου, όπου βρίσκεται αφότου οι αρχές τον έσυραν έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού, και δίνει μάχη για να αποφύγει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την έκδοσή του.

Η συνήγορος του Ασάνζ Τζένιφερ Ρόμπινσον, η οποία είναι μια δικηγόρος που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε στο αυστραλιανό δίκτυο Australian Broadcasting Corporation: «Ως αποτέλεσμα των 13 ετών που είναι ουσιαστικά στη φυλακή ή υπό κράτηση κατ’ οίκον ή με κάποιας μορφής περιορισμούς της ελευθερίας του μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού, (ο Τζούλιαν Ασάνζ) πραγματικά δεν είναι καλά».

«Εξαιτίας της μεταχείρισης που υπέστη, υποφέρει από μείζονα καταθλιπτική νόσο, διαγνώσθηκε μέσα στο φάσμα των καταθλιπτικών διαταραχών και το ιατρικό δεδομένο είναι πως, αν εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συνθήκες αυτές θα τον κάνουν να αυτοκτονήσει», πρόσθεσε.

«Έτσι η ζωή του είναι σε κίνδυνο και δεν υπερβάλλω σχετικά μ’ αυτό», τόνισε.

Σε απόφασή της τον Ιανουάριο 2021, η τότε περιφερική δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ είχε δηλώσει πως ο Ασάνζ δεν πρέπει να σταλεί στις ΗΠΑ, επικαλούμενη πραγματικό και «πιεστικό» κίνδυνο αυτοκτονίας, ενώ είχε αποφανθεί σε βάρος του 51χρονου σε όλα τα άλλα ζητήματα.

Όμως οι αμερικανικές αρχές προσέφυγαν στη συνέχεια με επιτυχία στη δικαιοσύνη εναντίον αυτής της απόφασης, ανοίγοντας το δρόμο για την έκδοση του Ασάνζ.

Πέρυσι τον Ιούνιο, ο Ασάνζ έχασε την έφεσή του εναντίον απόφασης δικαστή για το αν θα πρέπει να εκδοθεί, όμως η τελική προσφυγή του κατά της απόφασης θα γίνει το Φεβρουάριο.

Η Ρόμπινσον δήλωσε: «Έχουμε το Φεβρουάριο την τελική προσφυγή μας κατά της έκδοσης και, αν αποτύχουμε, αν δεν μας δώσουν την άδεια για την έφεση, αυτό θα είναι το τέλος του δρόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα εκδοθεί».

«Ελπίζουμε να παρέμβει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Θα διατυπώσουμε αίτημα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο να προσπαθήσει να σταματήσει (την έκδοσή του), όμως αυτό δεν είναι εγγυημένο».

Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν αρκετές διαμαρτυρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ του Ασάνζ, μεταξύ άλλων και από τον πρώην πρεσβευτή της Βρετανίας στο Ουζμπεκιστάν Κρεγκ Μάρεϊ, ο οποίος δήλωσε πως οι υποστηρικτές του Ασάνζ «δεν θα σταματήσουν ποτέ να δίνουν μάχη» για την ελευθερία του.

Η σύζυγος του Ασάνζ, η Στέλα, είχε δηλώσει πως «τα διακυβεύματα είναι πολύ υψηλά».

Σύμφωνα με την ίδια, «είναι υψηλά απ’ όλες τις πλευρές, όχι μόνο για τη ζωή του Τζούλιαν και την ελευθερία του, αλλά για όλες τις ελευθερίες του Τύπου και τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου που πηγαίνουν μαζί τους»