«Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός».

Ads

Με αυτή τη δήλωση ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την είδηση που είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Σε διάγγελμά του, δήλωσε πως ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής επιχείρησης στη Συρία, τη νύχτα του Σαββάτου.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το σημείο όπου οι Αμερικανοί σκότωσαν τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι [Βίντεο]

Περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των ΗΠΑ στο χωριό Μπαρίσα στη βορειοδυτική Συρία, ο Τραμπ είπε ότι ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκε όταν παγιδεύτηκε σε ένα τούνελ. «Τον κυνήγησαν τα σκυλιά μας. Πυροδότησε γιλέκο και σκοτώθηκε μαζί με τα 3 ανήλικα παιδιά του. Το σώμα του διαλύθηκε, αλλά οι εξετάσεις απέδειξαν ότι ήταν αυτός», είπε. «Ο φονιάς, που προσπαθούσε τόσο σκληρά να εκφοβίσει άλλους, πέρασε τις τελευταίες στιγμές του στον απόλυτο φόβο, πανικό και τρόμο για τις αμερικανικές δυνάμεις που έρχονταν εναντίον του», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας γνωστό πως ο αλ Μπαγκντάντι πέθανε κλαίγοντας.

Ads

«Ήταν ύψιστος στόχος των ΗΠΑ το να τον πιάσουμε και να τον σκοτώσουμε», πρόσθεσε. «Οι αναγκαστικοί εξισλαμισμοί, οι πορτοκαλί στολές που φορούσαν στους ομήρους πριν τους εκτελέσουν ήταν αυτό που ήθελε ο Μπαγκντάντι. Και τώρα είναι νεκρός. Πέθανε ως δειλός που τό’ βαλε στα πόδια για να σωθεί. Πέθανε σαν σκύλος. Ο κόσμος είναι τώρα πολύ ασφαλέστερος», είπε ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ, ξεσπώντας κατά του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους. 

Το διάγγελμα Τραμπ

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ οι ΗΠΑ εντόπισαν τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους πριν από μερικές εβδομάδες και η επιχείρηση για την εξόντωσή του ξεκίνησε πριν από 15 ημέρες. «Έλεγα συνέχεια “πού είναι ο Αλ Μπαγκντάντι” και τελικά τον εντοπίσαμε πριν από μερικές εβδομάδες. Η επιχείρηση ξεκίνησε ουσιαστικά σε επίπεδο συλλογής πληροφοριών πριν από δύο εβδομάδες. Ξέραμε ότι ήταν εκεί, αν και δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος 100% και μετά λάβαμε την επιβεβαίωση. Πολλοί από τους ανθρώπους του σκοτώθηκαν κι εμείς δεν χάσαμε κανέναν. Είναι απίστευτο!», είπε,συγκεκριμένα.

Περιγράφοντας την επιχείρηση που στήθηκε για την εξουδετέρωση του ηγέτη του χαλιφάτου, είπε τα εξής: «Προσγειωθήκαμε με οκτώ ελικόπτερα. Οι κομάντος μας άνοιξαν τρύπες στους τοίχους καθώς οι είσοδοι ήταν παγιδευμένες. Το παρακολουθούσα με άλλα στελέχη από την αίθουσα επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου σαν να βλέπαμε ταινία. Ήταν μια πτήση δέκα λεπτών πάνω από μια πολύ επικίνδυνη περιοχή. Η άφιξη και η αναχώρηση ήταν πολύ επικίνδυνη, υπήρχε κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε σκληρή αντίσταση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε και με ποιους συνεργάστηκαν οι ΗΠΑ για τον εντοπισμό του διαβόητου τρομοκράτη. «Η Ρωσία φέρθηκε υπέροχα, όπως και το Ιράκ. Είχαμε εξαιρετική συνεργασία. Οι Κούρδοι μας έδωσαν πληροφορίες που αποδείχθηκαν υπέροχες. Οι Τούρκοι γνώριζαν που θα πηγαίναμε. Δεν είχαμε πρόβλημα μαζί τους. Θα μπορούσαν να ανοίξουν πυρ και μετά θα απαντούσαμε, αλλά αυτό δεν έγινε. Αντιμετωπίσαμε εισερχόμενα πυρά κατά την άφιξή μας, αλλά τα εξουδετερώσαμε αμέσως», σημείωσε.

Δεν παρέλειψε βέβαια να στείλει και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. «Το χέρι μας φθάνει πολύ μακριά. Όπως ξέρετε προ μηνών εξοντώσαμε τον γιο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Χάμζα. Οι τρομοκράτες δεν θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι. Αυτά τα άγρια θηρία δεν θα γλιτώσουν τη μοίρα τους και την τελική κρίση του Θεού. Ο Μπαγκντάντι καταζητείτο πολύ πριν αναλάβω τα ηνία. Εξολοθρεύσαμε το χαλιφάτο του και τα σημερινά συμβάντα θυμίζουν ότι θα τους κυνηγήσουμε μέχρι τέλους. Σε κάποιες περιπτώσεις ήταν τρομαγμένα κουτάβια, σε άλλες σκληροί δήμιοι», τόνισε ο Τραμπ.

Τέλος, διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν απώλειες από την πλευρά των Αμερικανών.

Υπενθυμίζεται πως ήταν στη Μοσούλη όπου ο Μπαγκντάντι έκανε την πρώτη γνωστή δημόσια εμφάνισή του, τον Ιούλιο του 2014, στο τέμενος αλ Νούρι. Με τουρμπάνι, μαύρο ράσο και γκρίζα γενειάδα, είχε καλέσει όλους τους πιστούς να ορκιστούν πίστη στον ίδιο, ανακηρύσσοντας την ίδρυση του «χαλιφάτου» του Ισλαμικού κράτους στις αχανείς εκτάσεις της επικράτειας του Ιράκ και της Συρίας που είχαν κυριεύσει οι μαχητές του. Ο αλ Μπαγκντάντι έδωσε τα τελευταία σημάδια ζωής τον περασμένο Απρίλιο μετά από πέντε χρόνια σιωπής , με ένα βίντεο διάρκειας 18 λεπτών, στο οποίο επαινούσε τους τρομοκράτες που πραγματοποίησαν επιθέσεις με εκρηκτικά το Πάσχα στη Σρι Λάνκα.

Να σημειωθεί ότι, ο θάνατος του αρχηγού των τζιχαντιστών, έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις τις τελευταίες εβδομάδες για την απόφασή του να αποσύρει αμερικανούς στρατιωτικούς που ήταν ανεπτυγμένοι στη βόρεια Συρία, ανοίγοντας τον δρόμο για την εισβολή του στρατού της Τουρκίας κατά των Κούρδων, που βοήθησαν τις ΗΠΑ να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Το Reuters σχολιάζει πως πρόκειται για μια μεγάλη νίκη του Τραμπ σε μια περίοδο που επίσης αντιμετωπίζει έρευνα την οποία προωθούν οι Δημοκρατικοί για την παραπομπή του. Το πρακτορείο σημειώνει πως ο φόνος του Μπαγκντάντι, που μπορεί τελικά να είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Τραμπ στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, θα βοηθήσει τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο να φανεί ισχυρός καθώς δίνει μάχη κατά της έρευνας σε βάρος του που άρχισαν οι Δημοκρατικοί τον περασμένο μήνα.