Κυριαρχία του Ντόναλντ Τραμπ αποτυπώνει δημοσκόπηση των New York Times και του Κολλεγίου Siena, αναφορικά με το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 στις ΗΠΑ.

Ads

Η έρευνα δείχνει άνετη επικράτηση του Τραμπ, αφού προηγείται με 37% έναντι του συντηρητικού κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος ελπίζει ο αντίπαλός του να βρεθεί εκτός παιχνιδιού λόγω των πολλών δικαστικών υποθέσεων που εκκρεμούν εις βάρος του.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταγράφει πλεονεκτήματα σχεδόν σε όλες τις δημογραφικές ομάδες και περιοχές, αλλά και σε κάθε ιδεολογική πτέρυγα του κόμματος.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι ορισμένα από τα κεντρικά επιχειρήματα της προεκλογικής εκστρατείας του κ.Ρον Ντε Σάντις— ότι είναι πιο εκλέξιμος από τον κ. Τραμπ και ότι θα κυβερνούσε πιο αποτελεσματικά — έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει.

Ads

Διαβάστε επίσης: Τραμπ / Αντιμέτωπος με νέες βαριές κατηγορίες για τα κρατικά έγγραφα – «Αμηχανία» στους Ρεπουμπλικανούς

Συνολικά, ο Τραμπ συγκεντρώνει 54% και ο Ντε Σάντις 17%, την ώρα που κανένας άλλος υποψήφιος δεν ξεπέρασε το 3% στην δημοσκόπηση.

Όσον αφορά τον Ντε Σάντις, οι NYT επισημαίνουν ορισμένα αξιοσημείωτα στοιχεία: Κέρδισε μόνο το 9% της υποστήριξης μεταξύ των ψηφοφόρων που είναι τουλάχιστον 65 ετών και το 13% των ατόμων χωρίς πτυχίο κολεγίου. Επίσης, οι Ρεπουμπλικάνοι που περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως “πολύ συντηρητικούς” ευνόησαν τον κ. Τραμπ με περιθώριο 50 μονάδων, 65% προς 15%.

Η επιρροή του κ. Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι τόσο ισχυρή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των Times/Siena, που ο ίδιος έλαβε 22% μεταξύ των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι έχει διαπράξει σοβαρά ομοσπονδιακά εγκλήματα-μεγαλύτερο μερίδιο από το 17% που κέρδισε ο Ρον Ντε Σάντις από ολόκληρο το εκλογικό σώμα του κόμματος.