«Αν η Β. Κορέα συνεχίσει στο δρόμο των πυρηνικών δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να την καταστρέψουμε τελείως», είπε μεταξύ άλλων ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Ads

Στην πρώτη του ομιλία από τον βήμα του ΟΗΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τις χώρες – μέλη του οργανισμού να απομονώσουν ακόμη περισσότερο τη Βόρεια Κορέα και απείλησε πως «θα καταστρέψει πλήρως» τη χώρα αν δεν σταματήσει τις προσπάθειές της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Αναφέρομενος στον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον χαρακτήρισε «rocket man» σε αποστολή αυτοκτονίας και έκανε λόγο για ένα «διεστραμμένο καθεστώς». 

Όπως σημείωσε, η προσπάθεια της Β.Κορέας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα αποτελεί απειλή για ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Τραμπ όμως δεν περιορίστηκε στη Βόρεια Κορέα. Εξαπολύοντας επίθεση στο Ιράν μίλησε για μια «διεφθαρμένη δικτατορία» και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας «να εγκαταλείψει τη στήριξη στην τρομοκρατία» και το πυρηνικό της πρόγραμμα. Μάλιστα χαρακτήρισε «όνειδος» τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τον τερματισμό της.

Ads

Στην ομιλία τουτόνισε ακόμα πως ως πρόεδρος των ΗΠΑ θα βάζει πάντα πρώτη την Αμερική, λέγοντας πως το έθνος κράτος παραμένει το καλύτερο όχημα για την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Προειδοποίησε για τον κίνδυνο τον τρομοκρατών και των εξτρεμιστών, υπογραμμίζοντας πως έχει έρθει η ώρα να αποκαλυφθούν οι χώρες που στηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα και η Χεζμπολάχ.  «Θα σταματήσουμε την ισλαμική τρομοκρατία γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να διαλύσει ολόκληρο τον κόσμο», είπε. 

Τέλος, ο Τραμπ πήρε θέση και για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, υποστηρίζοντας οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παραμείνουν στη θέση του απλού παρατηρητή και πρέπει να βοηθήσουν τους κατοίκους της χώρας να ανακτήσει την ελευθερία τους και να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία. 

Ολόκληρη η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ