Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι ο ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον οποίο ενεπλάκη σε σφοδρή λογομαχία την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, είναι «έτοιμος» να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία και να υπογράψει συμφωνία με την Ουάσιγκτον για τον ουκρανικό ορυκτό πλούτο.
«Έλαβα μια σημαντική επιστολή από τον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. Η επιστολή λέει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν για να φέρουμε πιο κοντά διαρκή ειρήνη», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πρώτης του μεγάλης ομιλίας ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου το βράδυ της Τρίτης.
Διαβάστε επίσης: Τραμπ / Ίσως άθελά του κάνει την Κίνα «σπουδαία ξανά»
Τραμπ στο Κογκρέσο: «Η Αμερική επέστρεψε»
Οι ΗΠΑ κάνουν «δυναμική επιστροφή που ο κόσμος δεν γνώρισε ποτέ και ίσως δεν ξαναγνωρίσει ποτέ», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος, εκφράζοντας ικανοποίηση διότι ανακτήθηκε «το πνεύμα» η «υπερηφάνεια» και η «αυτοπεποίθηση» της Αμερικής.
«Καταφέραμε περισσότερα μέσα σε 43 ημέρες από ό,τι οι περισσότερες κυβερνήσεις σε τέσσερα ή οκτώ χρόνια κι ακόμα δεν είμαστε παρά μόνο στην αρχή», καυχήθηκε ο 78χρονος αρχηγός του αμερικανικού κράτους επευφημούμενος ηχηρά από τους Ρεπουμπλικάνους στην αίθουσα.
Αρκετοί Δημοκρατικοί προτίμησαν να φορέσουν κίτρινα και μπλε χρώματα, του εθνικού συμβόλου της Ουκρανίας.
Δημοκρατικός βουλευτής, ο Αλ Γκριν (Τέξας), αποβλήθηκε επειδή στεκόταν όρθιος κατά τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του προέδρου, παραβιάζοντας το πρωτόκολλο. Ο μεγιστάνας συνέχισε κατόπιν απτόητος την ομιλία του.
Αναμενόταν να παρουσιάσει στο Κογκρέσο, όπου το κόμμα του είναι κυρίαρχο για τουλάχιστον την προσεχή διετία, το όραμά του για την οικονομία, καθώς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Καναδά και το Μεξικό επιβάλλοντας δασμούς που προκάλεσαν σοκ στις χρηματαγορές. Αναμενόταν επίσης να απαιτήσει κεφάλαια για να κάνει πράξη τις εξαγγελίες του για τη μαζική απέλαση παράτυπων μεταναστών.
Αναμενόταν ακόμη να εκφραστεί για το όραμά του, για τη θέση και τον ρόλο των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο, μετά την παύση που διέταξε στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μετά την λογομαχία του στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Τραμπ: «Καιρός οι ΗΠΑ να διεξάγουν πόλεμο εναντίον των καρτέλ»
Καθώς οι δημοσκοπήσεις φέρουν τη δημοτικότητά του να βρίσκεται σε πτώση, παρά τις ανεξαιρέτως θριαμβευτικές δηλώσεις συμβούλων και συνεργατών του, ο αμερικανός πρόεδρος μοιάζει πιο σίγουρος παρά ποτέ για τον εαυτό του, πρόσφατα εξάλλου πρότεινε να διανείμει στους δημοσιογράφους καπελάκια με το σύνθημα «ο Τραμπ είχε δίκιο για όλα».
Εννοεί να κυριαρχήσει στην πυραμίδα της εξουσίας, χωρίς να σκοτίζεται για τους μηχανισμούς ελέγχου που προβλέπει το Σύνταγμα, με τη μορφή του κοινοβουλίου ή των δικαστηρίων. Έδωσε άλλωστε λευκή επιταγή στον πολυδισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ να περικόψει τις κρατικές δαπάνες ενίοτε ισοπεδώνοντας ομοσπονδιακές υπηρεσίες και γραφειοκρατίες και υπογράφοντας σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων, κάποια από τα οποία αμφισβητούνται στη δικαιοσύνη.
Ο επικεφαλής εταιρειών όπως οι Tesla και SpaceX είναι παρών, ενώ οι Δημοκρατικοί προσκάλεσαν κάποιους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους που απολύθηκαν.
Ο πρόεδρος Τραμπ υπόσχεται στο Κογκρέσο ότι οι ΗΠΑ θα διεξαγάγουν «πόλεμο» εναντίον καρτέλ των ναρκωτικών
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε στην πρώτη του μεγάλη ομιλία ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου πως η κυβέρνησή του διεξάγει «πόλεμο εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών», μεξικανικών και άλλων, μιλώντας περί «σοβαρής απειλής» για την «εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ.
«Τα καρτέλ διεξάγουν πόλεμο εναντίον της Αμερικής, είναι καιρός η Αμερική να διεξαγάγει πόλεμο εναντίον των καρτέλ – και το κάνουμε», πέταξε ο Ρεπουμπλικάνος, θυμίζοντας πως η κυβέρνησή του ήδη ενέταξε πολλές από αυτές τις συμμορίες στη μαύρη λίστα των «τρομοκρατικών» οργανώσεων.
Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα «πάρουν πίσω» τη Διώρυγα του Παναμά
Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα «πάρουν πίσω» τη Διώρυγα του Παναμά, μετά την ανακοίνωση πως δυο λιμάνια τα οποία ανήκαν σε κολοσσό του Χονγκ Κονγκ, την εταιρεία Hutchinson, πωλήθηκαν σε κοινοπραξία υπό αμερικανική ηγεσία.
«Για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η εθνική μας ασφάλεια, η κυβέρνησή μου θα πάρει πίσω τη Διώρυγα του Παναμά, κι ήδη αρχίσαμε να το κάνουμε», είπε ο πρόεδρος, προφανώς αναφερόμενος στην αγοραπωλησία, η οποία έγινε γνωστή χθες Τρίτη.
Τραμπ: Η Γροιλανδία θα γίνει μέρος των ΗΠΑ, «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο»
Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν τη Γροιλανδία «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο» στην πρώτη του μεγάλη ομιλία ενώπιον της ολομέλειας του αμερικανικού Κογκρέσου, λέγοντας πως εργάζεται με «όλους» τους «ενδιαφερόμενους» για να το «επιτύχει».
«Τη χρειαζόμαστε αληθινά για τη διεθνή ασφάλεια και θεωρώ πως θα την αποκτήσουμε. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα την αποκτήσουμε. Θα εγγυηθούμε την ασφάλειά σας, θα σας κάνουμε πλούσιους και, μαζί θα οδηγήσουμε τη Γροιλανδία σε ύψη που ποτέ δεν θα φανταζόσασταν πως είναι εφικτά», είπε, απευθυνόμενους στους κατοίκους της τεράστιας αυτόνομης περιοχής της Δανίας.
Τραμπ: Οι δασμοί ίσως προκαλέσουν «κάποια αναταραχή»
Οι τελωνειακοί δασμοί ίσως προκαλέσουν κάποια «αναταραχή» στην αμερικανική οικονομία, αλλά «συμφωνούμε ήδη» γι’ αυτό, είπε στην ολομέλεια του αμερικανικού Κογκρέσου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά την πρώτη μεγάλη ομιλία του αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
«Οι τελωνειακοί δασμοί θα κάνουν τις ΗΠΑ πλούσιες και σπουδαίες ξανά», διαβεβαίωσε. «Αυτό θα γίνει μάλιστα μάλλον γρήγορα. Θα υπάρξει κάποια αναταραχή, αλλά είμαστε σύμφωνοι γι’ αυτό. Δεν θα είναι τίποτα σπουδαίο», είπε, εκτιμώντας πως θα χρειαστεί κάποια περίοδος «προσαρμογής» στα μέτρα αυτά.
Είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνωρίζει χωρίς περιστροφές ότι οι τελωνειακοί δασμοί θα έχουν αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία. Ως τώρα, υποσχόταν πως οι τιμές θα… πέσουν, ότι οι Αμερικανοί δεν θα αισθανθούν καμιά συνέπεια, ότι το κόστος θα το πληρώσουν οι ξένες εταιρείες.
Με την ευκαιρία θύμισε πως τελωνειακοί δασμοί ήδη εφαρμόζονται ή θα εφαρμοστούν προσεχώς σε προϊόντα όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο, ο χαλκός, δασοπονικά προϊόντα και άλλα.
Για τον Ρεπουμπλικάνο, οι δασμοί επιτρέπουν να προστατευτούν οι αμερικανοί αγρότες: «κανένας δεν θα είναι ικανός να (τους) ανταγωνιστεί».
«Οι τελωνειακοί δασμοί όχι μόνο προστατεύουν τις θέσεις εργασίας των Αμερικανών, αλλά υπερασπίζονται την ίδια την ψυχή της χώρας μας», κατ’ αυτόν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε σειρά τελωνειακών δασμών που βάζουν ιδίως στο στόχαστρο τα προϊόντα του Καναδά, του Μεξικού και της Κίνας, με άλλα λόγια των τριών μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της χώρας του.
Από χθες τα μεξικανικά και καναδικά προϊόντα δασμολογούνται κατά 25% όταν εισάγονται στις ΗΠΑ, με την εξαίρεση των καναδικών υδρογονανθράκων, που επιβαρύνονται με δασμούς 10%, ενώ τα κινεζικά προϊόντα πλέον υπόκεινται σε επιπλέον δασμούς 20%, πέραν αυτών που ίσχυαν προτού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
Έχει επίσης πει πως «ανταποδοτικοί» δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή από τη 2η Απριλίου.
«Μας κατακλέβει εδώ και δεκαετίες σχεδόν κάθε χώρα στη Γη και δεν θα το αφήσουμε να γίνεται αυτό πλέον», πέταξε.
Για την ώρα, εμπορεύματα αξίας 1,4 τρισεκ. δολαρίων -κινεζικά, καναδικά και μεξικανικά- που εισάγονται στις ΗΠΑ, υπόκεινται σε επιπλέον δασμούς. Πρόκειται για πάνω από το 40% των εισαγόμενων αγαθών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >