Το γεγονός ότι πρόκειται για «ανθρωπιστικό έργο» επαναλαμβάνει η Τουρκία σχετικά με την κατασκευή του δρόμου από το κατεχόμενο χωριό Άρσος προς το δικοινοτικό χωριό Πύλα στη νεκρή ζώνη της Κύπρου.

Ads

Μάλιστα, αναφέρει πως είναι «απαράδεκτη» η «φυσική επέμβαση που πραγματοποίησαν χθες (18 Αυγούστου) οι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών».

Υπενθυμίζεται πως Τουρκοκύπριοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί επιτέθηκαν εναντίον στελεχών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Η επίθεση σημειώθηκε κατά την προσπάθεια των Τουρκοκυπρίων αξιωματικών να παρεμποδίσουν τις παράνομες κατασκευαστικές εργασίες που διεξάγονται από το κατοχικό καθεστώς στην περιοχή, σε μια διαφαινόμενη απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων επί του πεδίου. Τρία στελέχη του διεθνούς Οργανισμού νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά εκτός κινδύνου.

Ads

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» την αποστολή του ΟΗΕ, μέσω ανάρτησής του, υπογραμμίζοντας την επίσημη άποψη της Άγκυρας ότι η κατασκευή του δρόμου από το κατεχόμενο χωριό Άρσος προς το δικοινοτικό χωριό Πύλα στη νεκρή ζώνη της Κύπρου έχει «ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά».

Η ανάρτησή του

«Ο δρόμος μεταξύ Πύλας και Άρσους, ο οποίος κατασκευάζεται για να διευκολύνει την πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων στα εδάφη τους στην Πύλα, έχει ανθρωπιστικό σκοπό.

Τουναντίον, η στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο έναντι των έργων κατασκευής του δρόμου Πύλας – Άρσους είναι απαράδεκτη και εξαιρετικά λανθασμένη.

Η εν λόγω στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης, η οποία αποσκοπεί στην ικανοποίηση της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης”, έχει βλάψει την παρουσία και την αξιοπιστία της στην Κύπρο».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Θεωρούμε απαράδεκτη και καταδικάζουμε έντονα τη φυσική επέμβαση που πραγματοποίησαν χθες (18 Αυγούστου) οι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για να αποκλείσουν τον δρόμο Πύλας-Άρσους, ο οποίος κατασκευάζεται στο κυρίαρχο έδαφος της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”. Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του “υπουργείου Εξωτερικών” της “ΤΔΒΚ” και τη δικαιολογημένη αντίδραση των αρχών της “ΤΔΒΚ”.

Η στάση που επέδειξαν τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τον δρόμο Πύλας-Άρσους, ο οποίος είναι ένα ανθρωπιστικό έργο, που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άμεσης πρόσβασης των πολιτών της “ΤΔΒΚ” στην Πύλα στα εδάφη της δικής τους πατρίδας, και οι επακόλουθες δηλώσεις των Ηνωμένων Εθνών είναι ασυμβίβαστες με την αμερόληπτη στάση που η ειρηνευτική δύναμη είναι υποχρεωμένη να επιδείξει στο νησί.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ αφ’ ενός συνέβαλε σημαντικά κλιμάκωση της έντασης σε σχέση με το έργο της  κατασκευής του δρόμου, το οποίο ξεκίνησε ειρηνικά, και αφετέρου παρουσιάστηκε ως θύμα στα επεισόδια. Στην πραγματικότητα, αυτό που αναμένεται από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ είναι να συμβάλλει στην επίλυση των ανθρωπιστικών αναγκών στο νησί. Παρ’ όλα αυτά, δεν εξηγείται η στάση του ΟΗΕ να κάνει τα στραβά μάτια στα τετελεσμένα γεγονότα της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης” στη νεκρή ζώνη εδώ και χρόνια, εμποδίζοντας παράλληλα τους Τουρκοκύπριους να ικανοποιήσουν τις δικαιολογημένες ανθρωπιστικές τους ανάγκες. Η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει ξεκάθαρα ότι ο ΟΗΕ δεν εκπληρώνει τα βασικά του καθήκοντα και λειτουργίες, όπως η ίση αντιμετώπιση των δύο πλευρών στο νησί και η εξεύρεση λύσεων στις διαφορές.

Μετά τα χθεσινά γεγονότα, τα Ηνωμένα Έθνη και η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ θα πρέπει να καταβάλουν εντατική προσπάθεια το επόμενο διάστημα, προκειμένου να μην χάσουν εντελώς την εμπιστοσύνη των αρχών και του λαού της “ΤΔΒΚ”.

Ως εγγυήτρια χώρα, καλούμε την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ να απέχει από ενέργειες και ρητορική που θα μπορούσαν να επισκιάσουν την  αποστολή της στην Κύπρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν 60 χρόνια, να αντιμετωπίζει ισότιμα τις δύο πλευρές στην Κύπρο και να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της “ΤΔΒΚ”».

«Αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού»

«Με λύπη μου λέω ότι η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” καταχράται αυτή την αλληλεγγύη (σ.σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης) σε ορισμένες περιπτώσεις (…) Η “ΤΔΒΚ” δηλώνει ότι είναι εξαιρετικά αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τους νόμους των πολιτών της και των ομογενών της στο νησί. Σε αυτό το σημείο τονίζουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα τα κεκτημένα του, τα οποία ο κ. πρόεδρος μας έχει επισημάνει και σε διεθνείς συναντήσεις» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο CNN Turk, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Πολλοί οργανισμοί και χώρες εμπλέκονται σήμερα στην επίλυση της υφιστάμενης διένεξης. Όμως πρέπει να επισημάνουμε το εξής: Οι Τούρκοι πολίτες, οι πολίτες της ΤΔΒΚ και οι ομογενείς μας που ζουν εκεί έχουν βασικές ανάγκες. Στην πραγματικότητα η διαφορά συνίσταται στο εξής: Η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα “στρατιωτικό σχέδιο”. Εμείς λέμε: “Όχι, είναι ένα ανθρωπιστικό έργο”» πρόσθεσε

«Πρόκειται για τη μεταφορά νερού, τη μεταφορά υπηρεσιών υγείας. Εμποδίζεται το πιο βασικό δικαίωμα για την τουρκική πλευρά, το δικαίωμα της μετακίνησης. Επειδή είναι ένα μεικτό χωριό. Είναι ένα μεικτό χωριό όπου ζουν και Τούρκοι πολίτες, ζουν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι» σημείωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου.